Αρχική Τελευταία Νέα Εκστρατεία για τους σκύλους εξαγγέλει ο Δήμος Λεμεσού, όχι με ανακοίνωση αλλά...

Εκστρατεία για τους σκύλους εξαγγέλει ο Δήμος Λεμεσού, όχι με ανακοίνωση αλλά μέσω εφημερίδας

Η αγάπη για τα ζώα και το περιβάλλον αποτελούν δείκτες πολιτισμού για την κοινωνία μας.

Γι’ αυτό οφείλουμε να φροντίζουμε για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων στους οποίους παίζουν τα παιδιά μας, φροντίζοντας μεταξύ άλλων για τη συλλογή των περιττωμάτων των δικών μας ζώων, καθώς πίσω από κάθε οικόσιτο ζώο πρέπει να βρίσκεται ένας πολιτισμένος άνθρωπος και όχι ένας ανεύθυνος ιδιοκτήτης.

Με αυτή την επισήμανση ο Δήμος Λεμεσού αναλαμβάνει δυναμική προσπάθεια στην προώθηση εκείνων των ενεργειών με τις οποίες ευελπιστεί ότι θα επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, σε σχέση με την εφαρμογή της Νομοθεσίας για αντιμετώπιση του προβλήματος που παρουσιάζεται από τη ρύπανση από τα περιττώματα σκύλων σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους.

Η ανάγκη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών προκύπτει από τα καθημερινά παράπονα που λαμβάνονται και τα προβλήματα που εντοπίζονται αναφορικά με τη ρύπανση από περιττώματα σκύλων σε εξωτερικούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

«H ανεξέλεγκτη δραστηριότητα κάποιων δημοτών, οι οποίοι με τα κατοικίδιά τους παραβιάζουν τους Νόμους, ρυπαίνουν με τα περιττώματα των σκύλων τους εξωτερικούς δημόσιους-κοινόχρηστους χώρους και υποβαθμίζουν τη δημόσια υγεία και την καθαριότητα, περιλαμβάνεται στο στόχαστρο της εκστρατείας του δήμου», δηλώνει ο προϊστάμενος της υγειονομικής υπηρεσίας του Δήμου Λεμεσού Δημήτρης Θεοτή.

«Αν και διαπιστώνεται ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων δικαιωματικά απαιτούν όλο και περισσότερα από τις τοπικές Αρχές σε σχέση με χώρους περιπάτου και άλλες διευκολύνσεις για τους σκύλους, εντούτοις, ξεχνούν και αγνοούν τις υποχρεώσεις τους έναντι στα ίδιά τους τα ζώα, το περιβάλλον, την πόλη τους αλλά και τους συμπολίτες τους», τονίζει ο κ. Θεοτή, σημειώνοντας ότι:

«Είναι δικαίωμα των ιδιοκτητών να βγάζουν τον σκύλο τους περίπατο, στους χώρους που επιτρέπεται, δεν είναι όμως δικαίωμά τους να αφήνουν τον σκύλο τους να ρυπαίνει τα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τους κοινόχρηστους χώρους και γενικά τους δημόσιους χώρους», επισημαίνει κατηγορηματικά.

Συστήνεται λοιπόν στους ιδιοκτήτες όπως κρατούν τον σκύλο τους πάντοτε δεμένο με λουρί και κατά τον περίπατο να έχουν μαζί τους μικρό σακούλι για να μαζεύουν τα περιττώματά του. Παράλληλα, καλούνται οι ιδιοκτήτες σκύλων που δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει την απαιτούμενη από το Νόμο άδεια κατοχής σκύλου από τον δήμο να το πράξουν άμεσα.

Η εκστρατεία επίσης περιλαμβάνει ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των σκύλων και τις υποχρεώσεις των κατόχων μέσω οργανωμένων φορέων, σχολείων και Μέσων Ενημέρωσης.

Θα περιλαμβάνει ακόμη καταγραφή όλων των ζώων από σπίτι σε σπίτι, ενώ ταυτόχρονα υγειονομικοί λειτουργοί θα περιοδεύουν σε γειτονιές του δήμου και θα μοιράζουν ενημερωτικό υλικό στους ιδιοκτήτες σκύλων, με το οποίο θα ενημερώνονται για τις νομικές τους υποχρεώσεις βάσει του περί Σκύλων Νόμου και για τις καταγγελίες που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση που εντοπιστούν να μη μαζεύουν τα περιττώματα του σκύλου τους που βγάζουν περίπατο. Παρόμοια εκστρατεία αναμένεται να διοργανωθεί και μέσω της Ένωσης Δήμων.

Με την ολοκλήρωση της ενημερωτικής εκστρατείας, και αφού περάσει από τη νέα Βουλή το νομοσχέδιο για τροποποιήσεις στον Περί Σκύλων Νόμο, σύμφωνα με τον κ. Θεοτή, θα αρχίσει πλέον η επιβολή της νομοθεσίας για όσους θα την παραβιάζουν.

Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητώνΌλα αυτά τα χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις νομοθετούσαν για τους σκύλους με σκοπό να υπερτονίσουν τις υποχρεώσεις των κατόχων των σκύλων έναντι στα ίδια τα τετράποδα, μα πολύ περισσότερο έναντι στο περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Τέτοιες νομοθεσίες που αφορούν στα ζώα και ειδικότερα τους σκύλους είναι:

Ο περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμος, Ο περί Δήμων Νόμος, ο περί Σκύλων Νόμος και Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμος.

Με βάση τις πιο πάνω νομοθεσίες οι κάτοχοι σκύλων έχουν και υποχρεώσεις όπως:

  • Να εγγράψουν τον σκύλο τους στην αρμόδια τοπική Αρχή, αφού πρώτα απευθυνθούν σε κτηνίατρο για να προβεί στη σήμανσή του (τοποθέτηση micro chip).
  • Να εξασφαλίζουν καθημερινά τροφή και νερό στον σκύλο τους. Να διατηρούν τον χώρο διαμονής του σκύλου καθαρό.
  • Να μην αφήνουν ποτέ τον σκύλο τους να προκαλεί οχληρία και να περιφέρεται ανεξέλεγκτα σε δημόσιους χώρους.
  • Να περισυλλέγουν τις ακαθαρσίες-περιττώματα του σκύλου από τους δημόσιους χώρους. Να μην αφήνουν τον σκύλο τους ποτέ χωρίς επίβλεψη.
  • Να εμβολιάζουν τον σκύλο τους πάντοτε σύμφωνα με τις υποδείξεις εγγεγραμμένου κτηνιάτρου και να παίρνουν τον σκύλο τους περίπατο δεμένο στο λουρί και γενικά να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ευημερία του ζώου τους.

«Όσες νομοθεσίες και να συνταχθούν, δεν μπορούν να εφαρμοσθούν αν δεν αλλάξει η νοοτροπία των κατόχων των σκύλων έναντι των ιδίων των ζώων και πολύ περισσότερο έναντι των συνανθρώπων τους, με την οχληρία, αλλά και την τεράστια ρύπανση που προκαλούν στο περιβάλλον που είναι σε βάρος της δημόσιας υγείας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοτή.

Όπως τονίζει, στα γραφεία του Δήμου Λεμεσού αλλά και των υπολοίπων περιφερειακών δήμων, καταφθάνουν δεκάδες παράπονα εβδομαδιαίως για ρύπανση των δημόσιων χώρων, για οχληρία στους γείτονες από ακαθαρσίες και συνεχές και έντονο γαύγισμα.

Από την άλλη, οι κάτοχοι σκύλων υποβάλλουν παράπονα για περιορισμό ή και απαγόρευση που επιβάλλουν οι δημοτικές Αρχές στη διακίνηση σκύλων σε δημόσιους χώρους, όπως στα πάρκα και σε χώρους πρασίνου.

Οι παραπονούμενοι τονίζουν το δικαίωμά τους για περίπατο με τους σκύλους τους σε δημόσιους χώρους, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις υποχρεώσεις τους να είναι δεμένοι οι σκύλοι με λουρί και να μη ρυπαίνουν τους χώρους διακίνησής τους.

Λύνονται τα χέρια των τοπικών Αρχών Μετά την πρόσφατη έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο των τροποποιήσεων του περί Σκύλων Νόμου, όπου μια εξ αυτών αφορά τη δυνατότητα των τοπικών Αρχών να εκδίδουν εξώδικα στους παραβάτες της νομοθεσίας, λύνονται πλέον τα χέρια των τοπικών Αρχών για επιβολή της νομοθεσίας.

Ο Δήμος Λεμεσού έχει αρχίσει και συνεχίζει μια τελευταία ενημέρωση προς τους κατόχους-ιδιοκτήτες σκύλων, η οποία περιλαμβάνει χορήγηση με την έκδοση ή ανανέωση της άδειας κατοχής του σκύλου δωρεάν ειδικού κολάρου σε σχήμα κοκάλου, μέσα στο οποίο θα περιέχει βιοδιασπώμενη σακούλα που θα χρησιμοποιούν οι κάτοχοι σκύλων για περισυλλογή των περιττωμάτων των σκύλων, όταν τους διακινούν σε εξωτερικούς και δημόσιους χώρους. Θα είναι ένα μήνυμα ότι πάντοτε θα πρέπει να περισυλλέγουν τα περιττώματα των σκύλων τους.

Πηγή: Φιλελεύθερος…