Αρχική Πρόταση Επαναδημοσιεύουμε την πρόταση, Άγαλμα σε προέκταση της επίχωσης με θεματολογία από το...

Επαναδημοσιεύουμε την πρόταση, Άγαλμα σε προέκταση της επίχωσης με θεματολογία από το νερό, μπας και κεντρίσουμε το ενδιαφέρον

image

Καλημέρα σε όλους,

Εγώ την πρόταση του Κωνσταντίνου τη βρίσκω ελκυστική, αλλά υπό προϋποθέσεις. Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι σίγουρα τα περιβαλλοντικού τύπου και θα πρέπει να λυθούν από ειδικούς, στην περίπτωση που το έργο υλοποιηθεί. Αν δεν είναι εφικτό να λυθούν, συμφωνώ να μην υλοποιηθεί το έργο. Όσο για την αισθητική πλευρά του περιβάλλοντος, δε νομίζω ότι έχει απομείνει φυσικό περιβάλλον (αισθητικά) στην περιοχή για να το καταστρέψουμε. Η επίχωση καθεαυτή δεν είναι φυσική, για να μην αναφερθώ στη σειρά από κυματοθραύστες μέσα στη θάλασσα και στις αποβάθρες. Το γεγονός ότι οι αποβάθρες κατασκευάστηκαν από κάποιους άλλους, πριν από κάποια χρόνια, δεν τις καθιστά «φυσικές».

Και να μην παρεξηγηθώ ότι δε μου αρέσει η περιοχή, το αντίθετο. Περνώ αρκετό ποιοτικό χρόνο εκεί, είτε για καφέ είτε για περπάτημα. Απλώς αυτό που λέω είναι ότι για τη συγκεκριμένη περιοχή δεν τίθεται θέμα μεταξύ φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, αλλά μεταξύ όμορφου και άσχημου ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Εξάλλου, με τα έργα ανάπλασης που γίνονται στην επίχωση, η περιοχή μετατρέπεται σε ένα όμορφο χώρο ψυχαγωγίας μεν, ο οποίος καμία σχέση με φυσικό περιβάλλον έχει δε. Μια ανάλογη πρόταση για την περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού θα με έβρισκε κάθετα αντίθετο. Στην επίχωση όμως «δένει» αισθητικά.

Τώρα, όσον αφορά στην αισθητική πλευρά του έργου που προτείνεται, προσωπικά πιστεύω ότι δεν μπορούμε να έχουμε τελική άποψη μέχρι να δούμε την τελική πρόταση. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι τίθενται αρνητικά προς την πρόταση λόγω του όρου “άγαλμα”, ο οποίος δεν πιστεύω ότι είναι ο σωστός, διότι παραπέμπει άμεσα σε ανθρώπινη φιγούρα κλασικής τεχνοτροπίας. Νομίζω ότι ο Κωνσταντίνος κάτι άλλο είχε στο μυαλό του. Ίσως θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε τον όρο “γλυπτό”, ο οποίος δεν είναι και καθόλου ξένος προς το χώρο για τον οποίο γίνεται η πρόταση, αφού η περιοχή της επίχωσης, μετά από τα τρία συμπόσια γλυπτικής, έχει μετατραπεί σε ένα από τα λίγα πάρκα γλυπτικής στον κόσμο.

Καταλήγω στο ότι η πρόταση είναι μια μικρή προέκταση στο ό,τι ήδη υπάρχει στην περιοχή και ότι θα προσθέσει αισθητικά αν γίνει μεθοδικά και υπάρξει σωστός προγραμματισμός και ανταλλαγή ιδεών….