Αρχική BusinessNews Η διεθνής ελίτ διεκδικεί το λιμάνι Λεμεσού, μάθετε τους έντεκα μνηστήρες για...

Η διεθνής ελίτ διεκδικεί το λιμάνι Λεμεσού, μάθετε τους έντεκα μνηστήρες για τη διαχείριση του

Τα έντεκα παγκοσμίως μεγάλα ονόματα στον χώρο της διαχείρισης λιμανιών, στα οποία περιλαμβάνεται ο 1ος, ο 3ος, ο 5ος, ο 6ος και ο 9ος στις λίστες των μεγάλων του τομέα, καταδεικνύουν ότι αφενός το ενδιαφέρον για το λιμάνι Λεμεσού είναι τουλάχιστον πολύ ικανοποιητικό και αφετέρου ότι υπάρχει σημαντικός και δύσκολος ανταγωνισμός.

Βέβαια, για να ενδιαφερθούν και να ετοιμάζονται για να υποβάλουν τελικές προτάσεις –την 21η Ιανουαρίου– για να αναλάβουν τη διαχείριση του λιμανιού της Λεμεσού (πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορά στο τερματικό των εμπορευματοκιβωτίων) σημαίνει ότι το λιμάνι έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.

Ο «Φ» αποκαλύπτει σήμερα τον πλήρη κατάλογο των 11 επίδοξων μνηστήρων για τα τρία τμήματα του λιμανιού της Λεμεσού, που θα δοθούν για διαχείριση – το τερματικό εμπορευματοκιβωτίων, το τερματικό φορτίου και το τερματικό επιβατών.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι στις 19 Ιανουαρίου από τους 11 μνηστήρες αναμένονται 17 διαφορετικές προτάσεις, αφού ένας από τους κολοσσούς ενδιαφέρεται για το σύνολο του λιμανιού και θα υποβάλει τρεις διαφορετικές –μία ανά τομέα– προτάσεις, άλλοι δύο διεκδικητές ενδιαφέρονται για δύο τομείς ο καθένας και οι υπόλοιποι μόνο για το τερματικό εμπορευματοκιβωτίων.

* DP World (Ντουμπάι)Η DP World, πρόεδρος της οποίας να σημειωθεί ότι είναι ο σουλτάνος Αχμέτ Βιν Σουλεϊμάν, διαχειρίζεται σήμερα 65 τερματικά λιμανιών σε όλο τον κόσμο, ενώ αυτό το διάστημα αναπτύσσει νέα τερματικά σε Ινδία, Αφρική, Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Με 36.000 εργαζόμενους, το 2014 διακίνησε 60 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια, με σχεδιασμό το 2020 ο αριθμός αυτός να ξεπεράσει τα 100 εκ. Είναι η 3η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης τερματικών στον κόσμο. Να σημειωθεί ότι η κατάταξη γίνεται με βάση τον αριθμό των εμπορευματοκιβωτίων που διακινεί κάθε εταιρεία.

* COSCO (China Ocean Shipping Company)Η άλλη εκ των πολύ μεγάλων διεκδικητών του λιμανιού της Λεμεσού, της οποίας το όνομα έγινε εξ αρχής γνωστό, ενώ διαχειρίζεται και το λιμάνι του Πειραιά, είναι η κινεζική COSCO (China Ocean Shipping Company). Πρόκειται για καθαρά κρατική εταιρεία της Κίνας, που διαχειρίζεται συνολικά 32 τερματικά λιμανιών σε όλο τον κόσμο, αρκετά από τα οποία μάλιστα είναι ιδιόκτητα. Η COSCO, είχε το 2014 κέρδη της τάξης των $25 δις, ενώ εργοδοτεί παγκόσμια 130.000 εργαζόμενους και είναι 5η μεγαλύτερη εταιρεία του είδους στον κόσμο.

* ICTSI (International Container Terminal Services, Inc.)Άλλο ένα από τα μεγάλα ονόματα που ενδιαφέρεται έντονα για το λιμάνι Λεμεσού, είναι η ICTSI (International Container Terminal Services, Inc.), που διαχειρίζεται 29 τερματικά λιμανιών σε 21 χώρες σε όλο τον κόσμο εκ των οποίων τέσσερα στην Ευρώπη. Το 2014 είχε καθαρά κέρδη της τάξης των 1,5 δις και κατατάσσεται στην 9η θέση παγκόσμια.

* PortekΑνάμεσα στις εταιρείες που διαχειρίζονται λιμάνια και ενδιαφέρθηκε εξ αρχής και συνεχίζει στη διαδικασία για το λιμάνι Λεμεσού, είναι επίσης η Portek, με έδρα τη Σιγκαπούρη, που είναι γνωστή και ως μια από τις εταιρείες του τομέα διεθνώς που χρησιμοποιεί δικά της, ψηλής τεχνολογίας συστήματα και τεχνολογίες υποδομής για να αυξάνει και να διαχειρίζεται γρήγορα τα φορτία. Διαχειρίζεται οκτώ τερματικά λιμανιών σε Αφρική, Ινδονησία και Ευρώπη. Φυσικά, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Portek, είναι ότι αποτελεί τη θυγατρική του ιαπωνικού κολοσσού και στον τομέα της ναυτιλίας, Mitsui & Co.

* Al Blagha GroupΆλλη μεγάλη εταιρεία του τομέα που διατηρεί το ενδιαφέρον της για το λιμάνι Λεμεσού και αναμένεται να υποβάλει πρόταση για να αναλάβει τη διαχείρισή του, είναι η σαουδαραβική Al Blagha Group, που λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο –κυρίως στο τρίγωνο Τζιέτα, Ντουμπάι, Λονδίνο– σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, καθόλου άσχετο με το έντονο ενδιαφέρον για να αναλάβει το λιμάνι Λεμεσού, είναι το ότι είναι πολύ στενά συνδεδεμένη στον τομέα διαχείρισης λιμανιών, με την Hutchison Port Holdings, τη μεγαλύτερη και υπ. αριθμό 1 σε όλες τις κατατάξεις εταιρεία του τομέα παγκόσμια.

* EurogateΗ καθαρόαιμη ευρωπαϊκή εταιρεία που διεκδικεί επίσης τη διαχείριση του λιμανιού της Λεμεσού, είναι η γερμανική Eurogate με έδρα το Αμβούργο. Αν και η κύρια της δραστηριότητα είναι στην Ευρώπη, πρόκειται για την 6η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου. Διαχειρίζεται έντεκα λιμάνια σε όλη την Ευρώπη, από την Πορτογαλία μέχρι τη Λιθουανία, εκ των οποίων τα τρία στη Γερμανία και τέσσερα στην Ιταλία. Το τελευταίο διάστημα κινείται για επέκταση και σε άλλες ηπείρους.

* GlobalportsΗ Ρωσοφινλανδική Globalports διαχειρίζεται εννέα λιμάνια, στη Ρωσία, τη Βαλτική και την Άπω Ανατολή. Διαθέτει κεντρικό ρόλο στην περιοχή της Ρωσίας. Η κύρια δραστηριότητά της είναι η διαχείριση τερματικών εμπορευματοκιβωτίων και η διαχείριση καυσίμων.

* Buss Group με κυπριακή συμμετοχήΗ μόνη άμεση κυπριακή συμμετοχή στη διεκδίκηση της διαχείρισης του λιμανιού της Λεμεσού, βρίσκεται σε κοινοπραξία της γερμανικής Buss Group, με τις γνωστές για τη δραστηριότητά τους στον ναυτιλιακό τομέα κυπριακές «Αμαθούς» και «Σάλαμις». H Buss είναι εταιρεία που ξεκίνησε πριν 90 χρόνια από το Αμβούργο, ενώ έντονη δραστηριότητα αναπτύσσει και σε λιμάνια της Ολλανδίας.

* EMS και FRSΆλλη μια κοινοπραξία που διεκδικεί το λιμάνι Λεμεσού, είναι αυτή των EMS και FRS, επίσης προερχόμενη από τη Γερμανία και Ισπανία, με δραστηριότητα κυρίως στη δυτική Μεσόγειο.

* Grup TCBΕπίσης, στον κατάλογο των 11 εταιρειών που συνεχίζουν στη διαδικασία διεκδίκησης της διαχείρισης του λιμανιού της Λεμεσού, περιλαμβάνεται και η Grup TCB από την Ισπανία, που διαχειρίζεται το ιδιαίτερα σημαντικό λιμάνι της Βαρκελώνης.

* Dock SirialiΤέλος, στη διαδικασία παραμένει και η Dock Siriali από την Ιταλία, που ουσιαστικά πρόκειται για εταιρεία διαχείρισης λιμανιών που σύστησαν Ιταλοί «αχθοφόροι».

Δόθηκε 48ωρη παράταση

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι πολύ πιθανό, οι τελικές προτάσεις είναι στις 21 Ιανουαρίου, δύο ή τρεις από τους μνηστήρες –όχι από τους κύριους διεκδικητές– να μην υποβάλουν τελικές προτάσεις. Να σημειωθεί ότι η αρχική ημερομηνία υποβολής προτάσεων ήταν η 19η Ιανουαρίου, ωστόσο το τελευταίο 48ωρο, με αίτημα ενδιαφερομένων, δόθηκε 48ωρη παράταση.

ΠΗΓΗ: philenews…