Όπως είχαμε γράψει ξανά πιο παλιά η μήκους πολλών χιλιομέτρων παραλία της Λεμεσού είναι κατακερματισμένη στα “χωρικά ύδατα” τριών Δήμων, Λεμεσού, Αγίου Αθανασίου, Γερμασόγειας και πέντε κοινοτήτων, Τσερκέζ Τσιφλίκ, Μουτταγιάκας, Αγίου Τύχωνα, Παρεκκλησίας και Πύργου.
Δηλαδή ο θησαυρός της Λεμεσού, γιατί η παραλία της πόλης μας είναι ο θησαυρός της, βρίσκεται “αιχμάλωτη” ανάμεσα σε οκτώ διαφορετικές τοπικές αρχές οι οποίες και κερδίζουν όσα χρήματα κερδίζει η κάθε μια από τον θησαυρό της πόλης μας, τις παραλίες της Λεμεσού μας.
Το πρώτο λοιπόν που τίθεται εδώ είναι το οικονομικό. Παράδειγμα κι΄ας πούμε, πως είναι δυνατόν να ξοδεύει τόσες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο ο Δήμος Λεμεσού για να ποτίζει τα δέντρα στην επίχωση, ατραξιόν για τον τουρισμό και να εισπράττει ένα σωρό ευρώ το Τσερκέζ Τσιφλίκ των 10 κατοίκων;
Για όσους δεν γνωρίζουν το Τσερκέζ Τσιφλίκ, μια μικροσκοπική κοινότητα κοντά στον Ασώματο όπου έχει καμμιά κοσπενταριά ψηφοφόρους και μόλις καμμιά δεκαριά κατοίκους, ελέγχει διοικητικά μια τεράστια έκταση στα δυτικά της πόλης ανάμεσα σε αυτήν και την παραλία Απλώστρα.
Για όσους ακόμη δεν θυμούνται πριν από καμμιά τριετία ίσως κάτι περισσότερο είχε διεξαχθεί δημοψήφισμα στο Τσερκέζ Τσιφλίκ για εντάξη του στον Δήμο Λεμεσού. Ωστόσο το αποτέλεσμα με καμμιά δεκαριά ψήφους υπερ και καμμιά δεκαπενταριά εναντίον ήταν η λιλλιπούτεια κοινότητα να παραμείνει ανεξάρτητη.
Αυτό το δίνουμε σαν παράδειγμα για να καταλάβουμε τις ανισσοροπίες και το ότι επιτέλους ο θησαυρός της Λεμεσού, η παραλία της πόλης μας πρέπει να περάσει στα χέρια ενός ενιαίου φορέα που θα φρονίσει κατ΄αρχάς όλη η παραλία απ΄άκρη σε άκρη, από την Απλώστρα μέχρι το Le MERIDIEN, να έχει την ίδια εμφάνιση.
Και αυτός ο φορέας θα είναι κι΄αυτός που θα έχει τα οικονομικά οφέλη από την διαχείριση των παραλιών, οφέλη που μέρος τους θα πρέπει να επιστρέφει για την καλύτερη εμφάνιση των παραλιών της πόλης μας, κάτι που προφανώς δεν συμβαίνει σήμερα, αλλά και για την ισομερή κατανομή πόρων σε έργα που προσελκύουν τουρισμό.
Όπως για παράδειγμα το κέντρο της πόλης μας το οποίο σήμερα δεν εισπράττει κάτι από τον τουρίστα, εννοούμε τον Δήμο Λεμεσού, αλλά εισπράττουν γι’ αυτόν οι κοινότητες Παρεκκλησίας, Αγίου Τύχωνα, Πύργου και Μουτταγιάκας που διοχετεύουν τα οποιαδήποτε χρήματα παίρνουν σε καμμιά πλακόστρωση στο κάθε χωρίο.
Πέραν τούτου και με την αναμενόμενη έναρξη της τουριστικής περιόδου εισηγούμαστε σε όλους όσους διαχειρίζονται τις παραλίες της πόλης μας να παραδειγματιστούν από την ποιότητα και την εμφάνιση των παραλιών Danala και Cosmo οι οποίες μας θύμισαν από πέρσι ότι έχουμε θάλασσα κι΄εδώ.
ο ΛΕΜΕΣ ιος…