Αρχική Τελευταία Νέα Η πιο κάτω επιστολή στάληκε στις 15 Ιουνίου 2012. Την ανακαλύψαμε μετά...

Η πιο κάτω επιστολή στάληκε στις 15 Ιουνίου 2012. Την ανακαλύψαμε μετά από ψάξιμο. Αν γίνονταν τα μισά…

Η πιο κάτω επιστολή στάληκε στις 15 Ιουνίου 2012 από την δημοτική σύμβουλο Εύη Τσολάκη. Την ανακαλύψαμε μετά από ψάξιμο που κάναμε θέλοντας να δούμε αν η εισήγηση που κάνει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και την οποία δημοσιεύσαμε για ζωντανές μεταδόσεις των συνεδριάσεων του Δ.Σ. είχε ξαναυποβληθεί από άλλους.

Βρήκαμε λοιπόν στο αρχείο την επιστολή αυτή και κάτσαμε και διαβάσαμε όλες τις εισηγήσεις που τέθηκαν τότε. Αν πραγματικά γίνονταν έστω τα μισά απ΄όσα αναφέρει η δημοτική σύμβουλος η Λεμεσός μας θα ήταν ακόμη πολύ πιο ψηλά. Πατήστε εδώ για να την δείτε αυτούσια δημοσιευμένη και διαβάστε την και πιο κάτω!

Ελπίζουμε να την διαβάσουν και όσοι πρέπει…

Προς:Δήμαρχο ΛεμεσούΚον Ανδρέα Χρίστου

Αγαπητέ Δήμαρχε,

Με την παρούσα επιστολή μου σας μεταφέρω τους προβληματισμούς μου για κάποια ζητήματα που αφορούν τον Δήμο μας και τον εντοπισμό κάποιων προβλημάτων τα οποία πιστεύω ότι θα έχετε εντοπίσει και εσείς.

1. Πλατεία Κάστρου:

Τα έργα ανάπλασης έχουν ολοκληρωθεί αλλά εντοπίζονται τα εξής προβλήματα:

(α) Τα στέγαστρα που έχουν τοποθετηθεί δεν προσφέρουν προστασία από τον ήλιο και τη βροχή, ίσως επειδή δεν υπάρχει η απαιτούμενη κλίση σε αυτά.

Κάποιοι καταστηματάρχες εισηγήθηκαν να τοποθετήσουν με δικά τους έξοδα τέντες πάνω στα στέγαστρα οι οποίες να ανοιγοκλείνουν και όταν κλείνουν μπαίνουν μέσα σε μια διακριτική θήκη που είναι αυτή που θα τοποθετηθεί στις άκριες των στεγάστρων και η οποία μπορεί να βαφτεί στο ίδιο χρώμα του ξύλου. Ζήτησα όπως με εφοδιάσουν με φωτογραφίες αυτών των τεντών.

Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τους καταστηματάρχες και επιπλέον θα αποφεύγονταν φαινόμενα τοποθέτησης ακαλαίσθητων διαφημιστικών και άλλων τεντών και ομπρέλων.

Επιπλέον, πιστεύω ότι αν εξηγήσουμε στους αρμόδιους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρόβλημα, δεν θα αρνηθούν να γίνει αυτή η προσθήκη στα στέγαστρα.

Εννοείται βέβαια ότι αν τοποθετηθούν αυτές οι τέντες θα τοποθετηθούν αποκλειστικά για προστασία από τον ήλιο και τη βροχή και όχι για να δοθεί η ευκαιρία παράνομης επέκτασης του δημόσιου χώρου που έχει παραχωρηθεί στο κάθε κατάστημα για τοποθέτηση τραπεζιών και καρεκλών.

Γενικότερα, τα στέγαστρα που τοποθετήθηκαν στην Πλατεία του Κάστρου και στην Πλατεία Σαριπόλου θεωρώ ότι δεν εξυπηρετούν τελικά τον σκοπό τους.

Βλέποντάς τα και καθήμενη κάτω από αυτά σκέφτηκα ότι θα μπορούσαν να είχαν τοποθετηθεί τέντες οι οποίες να ανοιγοκλείνουν ώστε τα καλοκαιρινά βράδια να μπορούμε να απολαμβάνουμε τον ουρανό και τους ανοιξιάτικους μήνες που ο ήλιος δεν είναι πολύ δυνατός, να μπορούμε να τον απολαμβάνουμε. Πέραν τούτου, με τα στέγαστρα έχουμε «πνίξει» τα ελάχιστα δέντρα που υπάρχουν στην Πλατεία Σαριπόλου. Επιπλέον, θεωρώ ότι δεν συνάδουν οι μεταλλικές σωλήνες που κρατούν τα στέγαστρα με το όλο περιβάλλον, ούτε και με τα ίδια τα στέγαστρα που είναι ξύλινα δεν συνάδουν.

Εισηγούμαι, μόλις ολοκληρωθούν τα έργα της ανάπλασης και πάρουμε τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα στέγαστρα να ξηλωθούν και να τοποθετηθούν σε στάσεις λεωφορείων.

Αντιλαμβάνομαι ότι θα έπρεπε έκανα αυτήν την εισήγηση όταν είχαν παρουσιαστεί τα σχέδια της ανάπλασης αλλά είναι διαφορετικό να βλέπεις κάτι σε σχέδιο και διαφορετικό να το βλέπεις στην πραγματικότητα.

(β) Σε όσα εστιατόρια και καφετέριες δεν έχει τοποθετηθεί στέγαστρο, θα πρέπει να υποδειχθεί τι είδους ομπρέλες θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι οποίες θα πρέπει να είναι ίδιες για όλους και στο ίδιο χρώμα. Υπενθυμίζω την εισήγησή μου να αναγραφεί κάποιο σύνθημα υπέρ της Λεμεσού πάνω στις ομπρέλες παρόμοιο με αυτό που είδαμε στο Brasov της Ρουμανίας. Το ίδιο σύνθημα θα μπορούσε να αναγράφεται και στις τέντες που αναφέρων πιο πάνω υπό (α).

(γ) Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το κάθε εστιατόριο και η κάθε καφετέρια χρησιμοποιεί τον δημόσιο χώρο ο οποίος της έχει παραχωρηθεί για την τοποθέτηση τραπεζιών και καρεκλών και όχι μεγαλύτερο. Αυτός ο χώρος θα μπορούσε να σχηματιστεί με πέτρινους ή ξύλινους ανθώνες που μπορεί να τοποθετήσει και φυτέψει το Δημαρχείο έτσι ώστε και ο κάθε χώρος να καθοριστεί και να δώσουμε και λίγο χρώμα στην Πλατεία με εποχιακά λουλούδια. Κάποιοι καταστηματάρχες έχουν τοποθετήσει πλαστικό διάφανο παραβάν το οποίο θεωρώ ότι είναι κακόγουστο και δεν συνάδει με το όλο περιβάλλον.

Βέβαια με τη δική σας παρέμβαση έχουν απομακρυνθεί οι περισσότερες διαφημιστικές ομπρέλες και μέχρι στιγμής τηρούνται τα συμφωνηθέντα όσων αφορά την έκταση του δημόσιου χώρου που έχει παραχωρηθεί σε κάθε εστιατόριο και καφετέρια, με κάποιες εξαιρέσεις τα σαββατοκύριακα.

(δ) Παρά το ότι απαγορεύεται η είσοδος σε τροχοφόρα εντός της πλατείας, εντούτοις είναι συχνή η διακίνηση μοτοσικλετών με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των πεζών αλλά και να προκαλείται οχληρία.

Σε μια περίπτωση μάλιστα, κάποιος μοτοσικλετιστής επιτέθηκε προκαλώντας σωματικές βλάβες σε καταστηματάρχη ο οποίος τόλμησε να του κάνει παρατήρηση.

Ίσως θα έπρεπε να υπάρχει αστυνόμευση τόσο από τους τροχονόμους του Δήμου Λεμεσού όσο και από το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας.

Δεν έχω προσέξει αν υπάρχουν σχετικές απαγορευτικές πινακίδες. Αν όχι, θεωρώ ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα.

(ε) Στην είσοδο της πλατείας απέναντι από το παλιό λιμάνι εξακολουθούν να σταθμεύουν ταξί, εμποδίζοντας την ορατότητα και την προσπέλαση στην πλατεία. Πέραν αυτού του προβλήματος, έχω δεχθεί παράπονα από εργαζόμενους στην πλατεία ότι οι οδηγοί ταξί που σταθμεύουν εκεί παρενοχλούν τις διερχόμενες κοπέλες.

Μετά από παράκληση των οδηγών ταξί υποδείχθηκαν από τον Δήμο Λεμεσού σε διάφορα σημεία της πόλης χώροι αναμονής των ταξί οι οποίοι μάλιστα μπογιατίστηκαν με πράσινη μπογιά καθ’ υπόδειξή τους. Προσωπικά δεν είδα σε οποιοδήποτε από αυτούς τους χώρους να σταθμεύει ταξί.

Επιπλέον, στον χώρο στάθμευσης που βρίσκεται ανάμεσα στον κυκλικό κόμβο και την είσοδο του παλιού λιμανιού υπάρχουν χώροι αναμονής για ταξί αλλά οι οδηγοί τους επιμένουν να βρίσκονται σταθμευμένοι στην είσοδο της Πλατείας. Με την συχνότερη αστυνόμευση από τους Τροχονόμους του Δήμου αλλά και από την Τροχαία της Αστυνομίας θα μπορούσε να λυθεί και αυτό το πρόβλημα μαζί με το πρόβλημα των μοτοσικλετών που αναφέρω πιο πάνω υπό (δ).

(στ)Εισηγούμαι να ξαναπροσπαθήσουμε να πείσουμε το Τμήμα Αρχαιοτήτων να αφαιρέσει το κιγκλίδωμα που περιβάλλει το Κάστρο. Μέχρι όμως να το πείσουμε εισηγούμαι να ακολουθήσουμε αυτό που έκαναν οι ιδιοκτήτες της ψαροταβέρνας «Παλιόβαρκα». Δηλαδή, να τοποθετήσουμε κρεμαστές γλάστρες κατά μήκος όλου του στο κιγκλιδώματος και να φυτέψουμε εποχιακά χρωματιστά λουλούδια.

2. Μπαλκόνια στην πλατεία Σαριπόλου και αλλού:

Πρόσεξα ότι κάποια εστιατόρια και καφετέριες τοποθετούν τραπέζια και καρέκλες στην πλατεία Σαριπόλου κάτω από μπαλκόνια παλιών ή και διατηρητέων κτιρίων, οι οποίες θεωρώ ότι θα πρέπει να τύχουν ελέγχου για να προλάβουμε ενδεχόμενη κατάρρευσή τους με ότι τραγικό θα συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Αυτός ο έλεγχος θα πρέπει να γίνει σε όλα τα μπαλκόνια που βρίσκονται πάνω από δημόσιους χώρους τους οποίους έχουμε παραχωρήσεις σε ιδιώτες για να τοποθετούν τραπέζια και καρέκλες.

3. Ρύθμιση τροχαίας κίνησης:

Το κακό παράγινε με την αλόγιστη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου. Δεν υπάρχει πεζοδρόμιο στη Λεμεσό πάνω στο οποίο να μη βλέπουμε παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Ακόμα και οι ράμπες που κατασκευάστηκαν στις άκριες πεζοδρομίων για τα άτομα με κινητικά προβλήματα και για όσους χρησιμοποιούν καρότσια, κατάντησαν να χρησιμοποιούνται από τα αυτοκίνητα για να ανεβαίνουν με ευκολία πάνω στα πεζοδρόμια.

Επιπλέον, αυξάνεται συνεχώς η τροχαία κίνηση και σε περιοχές που οι δρόμοι είναι στενοί (π.χ. Αγίου Ανδρέου, Ρήγα Φεραίου) βλέπουμε παρκαρισμένα αυτοκίνητα ένθεν κι’ ένθεν με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη έως και αδύνατη η ταυτόχρονη διέλευση δύο οχημάτων με αντίθετες πορείες και αν τύχει να περάσει και κάποιο από τα μεγάλα λεωφορεία της ΕΜΕΛ τότε μπλοκάρει η τροχαία κίνηση.

Για να αποτρέψουμε τη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου, εισηγούμαι τα ακόλουθα:

(α) Να συναντηθούμε με τους εκπροσώπους της ΕΜΕΛ και να τους παρακαλέσουμε να αντικαταστήσουν τα μεγάλα λεωφορεία με περισσότερα μικρότερα λεωφορεία. Τα μεγάλα λεωφορεία κατά την ταπεινή μου άποψη ενδείκνυνται να κινούνται μόνο κατά μήκος λεωφόρων και πλατιών οδών (στην παραλιακή οδό, Λεωφόρο Μακαρίου Γ’, Σπύρου Κυπριανού, Ομονοίας) όπου θα πρέπει να δημιουργηθούν σταθμοί και οι επιβάτες να αποβιβάζονται και να επιβιβάζονται σε μικρό λεωφορείο για τον τελικό τους προορισμό.

Θέτω σαν παράδειγμα την οδό Ρήγα Φεραίου από την οποία διέρχεται μεγάλο λεωφορείο. Πιστεύεται ότι το πλάτος του εν λόγω δρόμου, ο οποίος παρουσιάζει αυξημένη τροχαία κίνηση και επιπλέον, και στις δύο πλευρές του παρκάρουν αυτοκίνητα, επιτρέπει τη διέλευση μεγάλου λεωφορείου;

Γενικά θα πρέπει να βελτιωθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες. Να αναβαθμιστούν τα δρομολόγια και να διοργανωθούν εκστρατείες ώστε ο κόσμος να μάθει που βρίσκονται οι στάσεις των λεωφορείων και τα δρομολόγιά τους.

Εισηγούμαι να αφιερωθεί ένας μήνας για αυτήν την εκστρατεία η οποία θα μπορούσε να έχει το σύνθημα «Μαθαίνω να κινούμαι με το λεωφορείο για τη δική μου ευκολία, για την πόλη μου». Σε αυτόν το μήνα να διοργανωθούν παρουσιάσεις σε μεγάλους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) σε Σχολεία αλλά και σε συμπλέγματα ενοριών σε συνεργασία και με τα Συνοικιακά Συμβούλια, στις οποίες οι κάτοικοι των συγκεκριμένων ενοριών να μπορούν να πληροφορηθούν για τις στάσεις λεωφορείων που βρίσκονται στις περιοχές τους και ποια δρομολόγια μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές της Λεμεσού όπως τη συχνότητά τους. Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται δωρεάν τα λεωφορεία ώστε να δοθεί κάποιο κίνητρο για να τα δοκιμάσουν οι δημότες. Εννοείται ότι θα πρέπει να φροντίσουμε να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα και προβολή αυτής της εκστρατείας ώστε να λάβουν γνώση αν είναι δυνατόν όλοι οι δημότες αλλά και για να εξασφαλιστούν χορηγοί.

(β) Να ετοιμαστεί μια σύγχρονη κυκλοφοριακή μελέτη για την όσο το δυνατόν καλύτερη κυκλοφοριακή διαχείριση με μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις κ.λ.π. Όμως μέχρι να ετοιμαστεί μια τέτοια μελέτη η οποία θεωρώ ότι είναι πολύ επείγουσα εφόσον τα αυτοκίνητα μέσα στην πόλη μας αυξάνονται από μέρα σε μέρα, θα μπορούσαν να μονοδρομηθούν άμεσα κάποιοι δρόμοι.

Συγκεκριμένα, εκκρεμεί η εισήγησή μου για μονοδρόμηση και του υπόλοιπου μέρους της οδού Αγίου Ανδρέου (επισυνάπτω σχετική επιστολή μου ημερομηνίας 7.5.2008). Επιπλέον εισηγούμαι όπως μονοδρομηθεί η οδός Ελευθέριου Βενιζέλου η οποία συνδέει την Αγ. Ανδρέου με την παραλιακή οδό (εκκρεμεί εισήγηση κατοίκων της εν λόγω οδού) καθώς και μέρους της Ρήγα Φεραίου και συγκεκριμένα από τον κυκλικό κόμβο μέχρι και τη συμβολή με την οδό όπου βρίσκονται τα τέσσερα ΑΛΤ, ώστε τα οχήματα να κατευθύνονται μόνο προς τον κυκλικό κόμβο.

(γ) Να σχεδιαστεί από την υπηρεσία χάρτης στον οποίο να φαίνονται όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί – δημόσιοι χώροι στάθμευσης που λειτουργούν στη Λεμεσό.

(δ) Να πιέσουμε τη Βουλή ώστε να ψηφίσει Νομοθεσία με την οποία να καθορίζεται το ελάχιστο και το μέγιστο ποσό χρέωσης που θα μπορούν να επιβάλλουν οι ιδιοκτήτες χώρων στάθμευσης.

Από τότε που ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης στην οδό Ανεξαρτησίας και πέριξ του Δημοτικού Μεγάρου, παρκάρω το αυτοκίνητό μου στον πολυόροφο χώρο στάθμευσης της οδού Σαλαμίνος και έτυχε να πληρώσω ακόμα και €5,00. Η δε μηνιαία χρέωση είναι €60,00 πλέον Φ.Π.Α. Σίγουρα αυτές οι χρεώσεις και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι αποτρεπτικές για στάθμευση σε οργανωμένους χώρους.

(ε) Θα μπορούσαμε να έρθουμε σ’ επαφή με ιδιοκτήτες γης που βρίσκονται περιφερειακά του κέντρου και να τους ζητήσουμε όπως δημιουργήσουν πολυόροφους χώρους στάθμευσης. Να συζητήσουμε και με τα αρμόδια Υπουργεία την παροχή περισσότερων κινήτρων ή και την ένταξη αυτών των τεμαχίων στο Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για τη Δημιουργία Δημόσιων Χώρων Στάθμευσης. Σας παραδείγματα τέτοιων τεμαχίων αναφέρω αυτά που βρίσκονται στην οδό Ναυπλίου και αυτό που βρίσκεται στην παραλιακή οδό μεταξύ του Γ.Σ.Ο και του εστιατορίου La Mer, όπως και το τεμάχιο στο οποίο βρίσκεται το Roussos Center στον Πεντάδρομο (αναφέρομαι σχετικά πιο κάτω).

(στ) Με τη δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης και την εφαρμογή συχνών δρομολογίων μικρών λεωφορείων της ΕΜΕΛ που θα παραλαμβάνουν τους οδηγούς και επιβάτες των οχημάτων που θα παρκάρουν σε αυτούς τους χώρους και θα τους μεταφέρουν στο κέντρο, θα μπορούσαμε να προωθήσουμε ακόμα και την πεζοδρόμηση της περιοχής από την Πλατεία Ηρώων μέχρι και την Πλατεία των Κάστρου αμφοτέρων περιλαμβανομένων, με εξαίρεση ελάχιστες διόδους που θα οδηγούν σε οργανωμένους χώρους στάθμευσης και σε κατοικίες που βρίσκονται εντός αυτής της περιοχής.

(ζ) Εφόσον γίνουν τα πιο πάνω, τότε θα μπορούμε να εφαρμόσουμε το άρθρο 88(1)(ι) του Περί Δήμων Νόμου και να απομακρύνουμε με γερανό τα οχήματα που παρκάρουν παράνομα και για να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους θα πρέπει αυτοί να καταβάλουν κάποιο σεβαστό ποσό χρημάτων (μεγαλύτερο των €500,00). Βέβαια αυτό θα πρέπει να ρυθμιστεί από τη Βουλή με Νομοθεσία ή να ρυθμιστεί μέσω Κανονιστικής Διοικητικής Πράξης.

Σχετικά με την κυκλοφοριακή διαχείριση, επισυνάπτω επιστολή μου ημερομηνίας 21.2.2007.

4. Αποκέντρωση Υπηρεσιών:

Στην μείωση της τροχαίας κίνησης εντός του κέντρου της πόλης πιστεύω ότι θα βοηθούσε και η αποκέντρωση κάποιων υπηρεσιών όπως του Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, του Τμήματος Είσπραξης Φόρων του Δήμου Λεμεσού, των Τεχνικών Υπηρεσιών της Επαρχιακής Διοίκησης.

Με την αύξηση του αριθμού των φοιτητών του ΤΕ.ΠΑ.Κ, τη λειτουργία του Παλιού Λιμανιού και της Μαρίνας, το πρόβλημα θα γίνεται ακόμα πιο μεγάλο και έτσι επιβάλλεται να καθοριστεί άμεσα πολιτική και να εφαρμοστεί σχέδιο στο οποίο να αποτυπώνονται οι χρήσεις και οι υπηρεσίες που πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και βάσει αυτών να προχωρήσουμε και στην ετοιμασία σχεδίου για την κυκλοφοριακή διαχείριση.

5. Τοποθέτηση πασάλων περιμετρικά του δημόσιου κήπου:

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία Pafilia έχει αφήσει παραχωρήσει δωρεάν το

τεμάχιό της ώστε να χρησιμοποιείται σαν χώρος στάθμευσης και ότι ο χώρος στάθμευσης του Εναερίου όπως και άλλοι δημόσιοι χώροι στάθμευσης δεν απέχουν αρκετά από τον Δημόσιο Κήπο, εντούτοις παρατηρείται το φαινόμενο της στάθμευσης επί των πεζοδρομίων περιμετρικά του Δημόσιου Κήπου. Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ πιο έντονο στην οδό Βύρωνος με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή των πεζών και περισσότερο των μικρών παιδιών.

Επομένως, αν και θεωρώ υπερβολή το να γεμίσουμε τα πεζοδρόμια της Λεμεσού με πασσάλους, δυστυχώς στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν βλέπω άλλη επιλογή και θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα διαφορετικά θα θρηνήσουμε θύματα.

Επιπλέον, εάν η Pafilia δεν προτίθεται να ξεκινήσει σύντομα τις εργασίες για την ανάπτυξη του τεμαχίου της, εισηγούμαι όπως της ζητήσουμε να το διαμορφώσει καλύτερα ώστε να μπορεί να λειτουργεί σαν οργανωμένος χώρος στάθμευσης με σχεδιασμένο τον κάθε χώρο και ας χρεώνει (σε λογικά πλαίσια), νοουμένου ότι θα εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες.

Χθές (ημέρα του Κατακλυσμού) στις 12 το μεσημέρι ο χώρος στάθμευσης του Εναερίου ήταν μισοάδειος, υπήρχαν 12 ελεύθεροι χώροι στάθμευσης στα

παρκόμετρα που βρίσκονται έξω από το Κούριο, την ΠΑΣΥΔΥ και τα Δικαστήρια, οι χώροι στάθμευσης που βρίσκονται παραπλεύρως των Καλογραιών ήταν σχεδόν όλοι ελεύθεροι και ο χώρος στάθμευσης της Pafilia ήταν μεν γεμάτος αλλά εάν κάποια αυτοκίνητα δεν καταλάμβαναν τον διπλάσιο χώρο απ’ όσο χρειάζονται θα μπορούσαν να παρκάρουν ακόμα 10 αυτοκίνητα τουλάχιστον. Παρ’ όλα αυτά, τα πεζοδρόμια της οδού Βύρωνος ήταν κατειλημμένα από αυτοκίνητα και οι πεζοί ήταν στον δρόμο.

6. Τοποθέτηση και λειτουργία ανελκυστήρων στις πεζογέφυρες της παραλιακής:

Εξ’ όσων θυμούμαι στα σχέδια της πεζογέφυρας του Γ.Σ.Ο η οποία θα κατασκευαστεί από τη CYTA, υπήρχε πρόνοια για τοποθέτηση ανελκυστήρα και ως εκ τούτου ήμουν σίγουρη ότι παρόμοια πρόνοια υπήρχε και για την πεζογέφυρα των πύργων η οποία κατασκευάζεται με έξοδα της Olympic Residence.

Όμως με πολύ μεγάλη έκπληξη, πληροφορήθηκα από τον κ. Χρίστο Ευσταθιάδη ότι τα σχέδια για τη πεζογέφυρα των πύργων δεν περιλαμβάνει πρόνοια για τοποθέτηση ανελκυστήρα και στα σχέδια για τη πεζογέφυρα του Γ.Σ.Ο που περιλαμβάνεται δεν θα τοποθετηθεί στο παρόν στάδιο λόγω κόστους.

Θεωρώ απαραίτητη την τοποθέτηση και λειτουργία ανελκυστήρων και στις δύο περιπτώσεις ώστε να εξυπηρετούνται όχι μόνο τα άτομα με κινητικά προβλήματα αλλά και οι γονείς που έχουν τα παιδιά τους σε καροτσάκια. Επιπλέον πιστεύω ότι εάν δεν υπάρχουν ανελκυστήρες κανένας δεν θα επιχειρήσει να ανέβει και να κατέβει τόσα σκαλιά και έτσι οι συγκεκριμένες πεζογέφυρες θα εξυπηρετούν μόνο τους ένοικους των πύργων και όσους θα βρίσκονται στην καφετέρια του Γ.Σ.Ο αντίστοιχα.

7. Αξιοποίηση του χώρου στάθμευσης του Εναερίου:

Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε σε πιο στάδιο βρίσκεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αξιοποίηση του χώρου στάθμευσης του Εναερίου.

8. Φυτοίδιο Αθλητικό Κέντρο Γ.Σ.Ο:

Δυστυχώς από στολίδι της Λεμεσού, το Φυτοίδιο Αθλητικό Κέντρο Γ.Σ.Ο τείνει να γίνει εστία μολύνσεως και οχληρίας.

Το ξύλινο δάπεδο (deck) που έχει τοποθετηθεί στην μπροστινή όψη έχει ήδη φθαρεί και κάτω από αυτό βρίσκονται κάθε λογής σκουπίδια, πιστεύω και τρωκτικά. Ο χώρος των παιδικών παιγνιδιών βρίσκεται στο κακό του το χάλι.

Όλα χρειάζονται επιδιόρθωση και ανακαίνιση.Εισηγούμαι όπως αφαιρεθεί το ξύλινο δάπεδο και να αντικατασταθεί με γρασίδι και δέντρα, να καθαριστεί όλος ο χώρος, να γίνουν όλες οι αναγκαίες επιδιορθώσεις σε αυτόν και να ξεκινήσει να τυγχάνει πιο συχνής φροντίδας και συντήρησης.

Επιπλέον, είναι εισήγησή μου να γίνουν κανονικές τουαλέτες στις οποίες να έχει πρόσβαση ο κόσμος από τις 7 το πρωί μέχρι και κάποια ώρα το βράδυ.

Για το θέμα της καφετέριας, όποια και να είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τον αδειούχο, εισηγούμαι όπως απομακρυνθεί το στέγαστρο που τοποθέτησε και να αντικατασταθεί με τέντες που να ανοιγοκλείνουν. Αφενός επειδή είναι κακόγουστο και αφετέρου επειδή τα καλοκαιρινά βράδια οι θαμώνες θέλουν να απολαμβάνουν τον ουρανό. Μετά τη θάλασσα ο ουρανός είναι η δεύτερη χάρη της Λεμεσού. Είναι απαράδεκτο να την καταργούμε.

9. Αποθήκες Σκυβάλων και Κάδοι Σκουπιδιών:

Εισηγούμαι όπως στις άδειες οικοδομής νέων αναπτύξεων περιλαμβάνεται όρος για δημιουργία σκυβαλαποθήκης και εννοώ κτιστού ντουλαπιού και όχι ανοιχτού χώρου εντός του οποίου να τοποθετείται πλαστικό δοχείο.

Επιπλέον, εισηγούμαι απομάκρυνση όλων των κίτρινων κάδων τοποθέτησης σκουπιδιών γιατί αφενός καταντούν μικροί σκουπιδότοποι και αφετέρου αποτελούν το μήλο της έριδος μεταξύ γειτόνων εφόσον όλοι τους χρησιμοποιούν αλλά κανένας δεν θέλει να τον έχει έξω από το σπίτι ή το κατάστημά του.

10. Roussos Center:

Δυστυχώς το συγκεκριμένο κτίριο κατάντησε η ντροπή της πόλης. Βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο (Πεντάδρομος) και αντί να το αναδεικνύει το υποβαθμίζει. Εάν εξαιρέσουμε κάποια καταστήματα που λειτουργούν στο ισόγειο, ίσως και πολύ λίγα γραφεία που λειτουργούν στους ορόφους, το υπόλοιπο έχει καταντήσει κοινόβιο στο οποίο ζουν αλλοδαποί. Κρεμάζουν δε και τα ρούχα τους στα παράθυρα για να στεγνώσουν.

Ο συνάδελφος κ. Ευγένιος Χαμπουλάς εισηγήθηκε την απαλλοτρίωση και κατεδάφισή του. Συμφωνώ και εγώ με αυτήν την εισήγηση όμως θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατον να υλοποιηθεί λόγω κόστους.

Θα έβλεπα σε εκείνο το σημείο μια πλατεία, με δέντρα, με κάποιο εστιατόριο ή και καφετέρια, παιγνιδότοπο, χώρο διοργάνωσης εκδηλώσεων και υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Πραγματικά δεν ξέρω πως θα μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο αλλά αν συμφωνούμε όλοι με μια τέτοια ιδέα και βάλουμε τα μυαλά μας να δουλέψουν είμαι σίγουρη ότι κάποια λύση θα βρούμε.

11. Απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου:

Σκεφθείτε πόσο πρωτοποριακό θα ήταν να δίναμε στους συνδημότες μας και σε όσους άλλους που ενδιαφέρονται για τη Λεμεσό, την ευκαιρία να παρακολουθούν από το σπίτι τους τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Λεμεσού και εννοείται ότι θα μπορεί να διακόπτεται η σύνδεση για θέματα τα οποία πρέπει να συζητούνται και να αποφασίζονται κεκλεισμένων των θυρών.

Βέβαια αναγνωρίζω τον κίνδυνο λαϊκισμού και υπέρμετρης επίδειξης που μπορεί να καταλάβει όλους μας. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα αλλάξει κάτι στη συνήθη συμπεριφορά μας εάν εφαρμόσουμε αυτό το σύστημα.

Θα μπορούσαμε να προβάλλαμε και διαφημίσεις ταυτόχρονα με την προβολή των συνεδριάσεων και τα έσοδα να τα διαθέτουμε για τα κοινωνικά προγράμματα του Δήμου.

Αγαπητέ Δήμαρχε,

Παρακαλώ όπως έχω συνάντηση μαζί σας για συζήτηση των πιο πάνω και για να σας παρουσιάσω φωτογραφίες τις οποίες έβγαλα η ίδια αλλά και άλλες τις οποίες πήρα από το Lemesos-Blog σχετικά με όσα αναφέρω πιο πάνω.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,

Εύη Φ. Τσολάκη…