Θερμικές νανο-χειροβομβίδες που εκρήγνυνται πάνω στους καρκινικούς όγκους και απελευθερώνουν φαρμακευτικές ουσίες, σχεδίασε και προτείνει ο έλληνας ερευνητής Κώστας Κωσταρέλος, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοϊατρικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Μ. Βρετανία.
Σύμφωνα με άρθρο του BBC, ο Δρ Κωσταρέλος, παρουσίασε τον πρωτοποριακό αυτό τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου στο συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο της Μ. Βρετανίας.
Οι θερμικές «νανο-χειροβομβίδες» απαρτίζονται από μικροσκοπικές φυσαλίδες ή σφαιρίδια λίπους (λιποσώματα), που μεταφέρουν στο εσωτερικό τους αντικαρκινικά φάρμακα και μπορούν να κατευθυνθούν οπουδήποτε μέσα στο σώμα του ασθενούς. Μάλιστα, δεν προκαλούν τις συνήθεις παρενέργειες των χημειοθεραπειών, επειδή δρουν στοχευμένα στα σημεία όπου βρίσκονται μόνο οι καρκινικοί όγκοι.
Πρόκληση για τον Δρ Κωσταρέλο και την ομάδα του ήταν ο τρόπος απελευθέρωσης των δραστικών ουσιών, από τη στιγμή που η φυσαλίδα που το περιέχει, φθάσει στο στόχο της. Το εμπόδιο ξεπεράστηκε με την εκμετάλλευση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος. Έτσι, τα νανοσφαιρίδια σχεδιάστηκαν ώστε να παραμένουν υδατοστεγή μέχρι να φτάσουν σε θερμοκρασία 42 βαθμών Κελσίου, οπότε και εκρήγνυνται απελευθερώνοντας την φαρμακευτική αγωγή.
Σύμφωνα με τον κ. Κωσταρέλο «για επιφανειακούς όγκους (δέρματος, λαιμού, κεφαλιού κ.α.) η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να γίνει με ζεστά επιθέματα. Για τους όγκους που είναι βαθιά μέσα στο σώμα, η θερμοκρασία θα μπορούσε να αυξηθεί με την αποστολή άλλων ειδικών νανο-συσκευών ή μέσω υπερήχων».
Επιπλέον, η αύξηση της θερμοκρασίας βοηθά και την καλύτερη στόχευση της θεραπείας, αφού οι φυσαλίδες έλκονται από εκείνα τα σημεία του σώματος όπου είναι αυξημένη η θερμοκρασία
«Τα ευαίσθητα στη θερμοκρασία λιποσώματα μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια στο σώμα, μεταφέροντας το επιθυμητό αντικαρκινικό φάρμακο. Μόλις φθάσουν στο ‘καυτό’ σημείο των καρκινικών κυττάρων που έχουν θερμανθεί, μια ‘σκανδάλη’ πυροδοτείται και το φάρμακο απελευθερώνεται. Αυτό επιτρέπει την αποτελεσματικότερη μεταφορά των φαρμάκων στους όγκους και έτσι μειώνει τις παράπλευερες απώλειες στα υγιή κύτταρα» εξηγεί ο ερευνητής.
ΠΗΓΗ: in.gr…