Αρχική Λεμέσιος Κι΄αφου κάναμε όλα τα εγκαίνια πότε θα βάλουμε και κανένα θεμέλιο λίθο;...

Κι΄αφου κάναμε όλα τα εγκαίνια πότε θα βάλουμε και κανένα θεμέλιο λίθο; Μάλλον ποτέ, τουλάχιστον στο σύντομο μέλλον!

Λοιπόν έχουμε και λέμε. Μέσα στον μήνα που μας πέρασε εγκαινιάστηκαν από τις αρχές το Πάρκο της Επίχωσης, η μισή ανάπλαση της ΠΕΧ στα Κάτω Πολεμίδια, το μισό Γραμμικό Πάρκο Βαθκεία και η Πεζογέφυρα στο ΓΣΟ!

Με λίγα λόγια ότι είχαμε για να εγκαινιαστεί το εγκαινιάσαμε. Και τώρα τίθεται το δύσκολο μάλλον ερώτημα. Πότε θα βάλουμε και κανένα θεμέλιο λίθο; Μάλλον από ότι ακούμε ποτέ, τουλάχιστον στο σύντομο μέλλον.

Κι΄αυτό είναι τραγικό για την Λεμεσό. H οποία αναμένει εδώ και πολλά χρόνια για σημαντικά έργα υποδομής τα οποία το κράτος θα έπρεπε να αντικρύζει και σαν επενδύσεις σε μια πόλη που μπορεί να φέρει πολύ τουρισμό.

Ανάμεσα στα έργα αυτά είναι και τα ακόλουθα:Η σύνδεση του παραλιακού. Προγραμματίζεται μια ψευτοσύνδεση χωρίς κατ΄αρχάς να υπάρχει καμμιά σκέψη πλέον στους σχεδιασμούς για βύθιση του δρόμου και δημιουργία της Πλατείας Συντάγματος που θα ενώνει το κάστρο με το παλιό λιμάνι. Αυτό που υποτίθεται θα ξεκινήσει φέτος είναι έργα για διαπλάτυνση από τον κυκλικό κόμβο του παλιού λιμανιού μέχρι και το ούζο Αρχοντίδη.

Η πλατεία Ειρήνης. Ένα ακόμη σημαντικό έργο στην ίδια περιοχή, ένα ακόμη έργο το οποίο συνδέεται άμεσα με το έργο σύνδεσης του παραλιακού, ένα ακόμη έργο που θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα της δώσει μεγαλύτερη ώθηση ενώνοντας στην περίπτωση αυτή την περιοχή του κάστρου με την μαρίνα. Ένα ακόμη έργο που κλείστηκε στα συρτάρια των αρμόδιων υπουργείων.

Συνεδριακό κέντρο. Ακριβώς δίπλα από την Πλατεία Ειρήνης, την Μαρίνα, την περιοχή του Κάστρου, το Παλιό Λιμάνι. Θα είναι ένα τεράστιο συν για την περιοχή, την Λεμεσό, τον συνεδριακό τουρισμό. Ωστόσο δεν υπάρχει ούτε και στην περίπτωση αυτή η πολιτική βούληση που θα δώσει την ώθηση για να προχωρήσει το έργο.

Όδος Αγίας Φυλάξεως. Στους σχεδιασμούς εδώ και πέραν από δέκα χρόνια. Ένας δρόμος στον οποίο υποφέρουν καθημερινά χιλιάδες οδηγοί. Ωστόσο το κράτος αν και δεν το έχει επίσημα κάνει delete, το έργο αυτό έχει περάσει για τα καλά στις Ελληνικές καλένδες. Βέβαια προγραμματίζεται η διαπλάτυνση μερικών μέτρων από την σύνδεση με την Μακεδονίας, απλά για να μην λέμε ότι το ξέχασαν.

Γραμμικό Πάρκο Βαθκειά. Πρόσφατα εγκαινιάστηκε το μισό έργο. Το άλλο μισό όπως επίσημα λέχθηκε δεν θα ξεκινήσει σύντομα. Θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί. Τα δημόσια έργα κάνουν την αποτύπωση για επανασχεδιασμό του έργου, αυτό μαθαίνουμε.

Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα, Κάτω Πολεμίδια. Κι΄εδώ είχαμε πολύ πρόσφατα τα εγκαίνια του μισού έργου. Για το άλλο μισό δεν υπάρχει καμμιά πρόνοια, καμμιά πρόβλεψη και θα μπορούσαμε να πούμε όσο κι΄αν ακούετε απογοητευτικό, ότι το έργο δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ.

Κυμματοθραύστες, Άγιος Τύχωνας. Για χρόνια το κοινοτικό συμβούλιο εκλιπαρεί. Ακούμε ότι έχουν προτεραιότητα οι περιοχές της Πόλεως Χρυσοχούς και των Περβολιών. Όλα αυτά τα χρόνια τα ίδια ακούμε. Για προτεραιότητες περιοχών που δεν προσφέρουν στον τουρισμό σε έσοδα ούτε και στο 10% που προσφέρει η συγκεκριμένη περιοχή. Μιλάμε για την περιοχή με τα πεντάστερα και τον ίσως πιο ποιοτικό τουρισμό που φθάνει στην Κύπρο.

Αρχαιολογικό Πάρκο Αμαθούντας. Το ίδιο και το αυτό. Στην ίδια περιοχή. Ένα έργο που θα έπρεπε να είχε γίνει πριν μια δεκαετία. Στην καρδιά της τουριστικής περιοχής Λεμεσού. Θα αναβαθμίσει την πόλη μας αλλά και όλη την Κύπρο δίνοντας στο κοινό ένα σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο. Αντ΄αυτού βλέπουμε απλά πεταμένες αρχαίες πέτρες εδώ κι΄εκεί. Για όσους δεν γνωρίζουν θυμίζουμε ότι το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή αποβάθρας περιμετρικά και πάνω από το αρχαίο λιμάνι.

Κάθετος και Παράλληλος δρόμος Λιμανιού. Τα χρήματα για τα έργα αυτά είχαν υποτίθεται δοθεί από ταμεία της Ευρωπαικής Ένωσης σχετικά με τα σύνορα των χωρών μελών. Ξαφνικά ο κάθετος έμεινε ημιτελής ενώ ο παράλληλος δεν ξεκίνησε ποτέ. Μένουμε απλά με το στόμα ανοικτό.

Ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Κολόσσι. Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι το κράτος θα προχωρήσει για να βρεθεί ο τρόπος για την κατασκευή του γηπέδου αυτού. Απλά σημειώνουμε ότι και φέτος ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ θα αγωνιστεί για τις Ευρωπαικές του υποχρεώσεις στην ξενιτειά ή καλύτερα στην προσφυγιά.

Β’φάση επέκτασης του ΤΕΠΑΚ. Αυτό κι΄αν είναι όνειρο θερινής νυκτός. Την ώρα που δίνονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου εκατοντάδες εκατομμύρια για αναβάθμιση των ήδη υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων του, η επέκταση του ΤΕΠΑΚ όπως προνοούσαν οι σχεδιασμοί στον χώρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, του Παλιού Νοσοκομείου και της Τεχνικής Σχολής, φαντάζουν σήμερα σα μια ουτοπία….