Αρχική BusinessNews Λίφτινγκ ετοιμάζεται στη δυτική περιοχή της Λεμεσού

Λίφτινγκ ετοιμάζεται στη δυτική περιοχή της Λεμεσού

Tα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά έργα βασικής υποδομής αλλάζοντας ουσιαστικά την όψη της πόλης και δίδοντας τη γενικότερη εικόνα ότι η Λεμεσός έχει αλλάξει. Έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί από πλευράς δήμου, με τη χρηματοδότηση από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ιδιωτικού τομέα ή με τα ανάλογα κονδύλια από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, δίνουν την αίσθηση ότι η Λεμεσός είναι πλέον μια νέα πόλη.

Μια σειρά έργων με επίκεντρο το παραλιακό μέτωπο, όπως η ανάπλαση της Ακτής Ολυμπίων και του ιστορικού ΓΣΟ σε μια έκταση δυο χιλιομέτρων, η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης με βασικό σημείο αναφοράς το μεσαιωνικό κάστρο, η μετατροπή του ποταμού Γαρύλλη σε πρότυπο γραμμικό πάρκο, η αναδιαμόρφωση του χώρου της επίχωσης – μόλου σε πολυλειτουργικό παραλιακό πάρκο αλλά και το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτιστική στέγη της Λεμεσού, είναι μερικά μόνο από αυτά τα έργα που έγιναν με ευρωπαϊκά κονδύλια. 

Και βέβαια ανάπλαση του παλιού λιμανιού και το μεγάλο έργο της μαρίνας με όλες τις παρεμφερείς  χρήσεις, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που έχουν ήδη επέλθει στη χρήση παλαιών κατοικιών και υποστατικών και του οδικού δικτύου, συμπληρώνουν το ριζικό «λίφτινγκ» της Λεμεσού. 

Η δραστηριότητα του δήμου δεν σταματά, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στον «Φ» ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, αφού με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο αναμένεται να υλοποιηθούν και κάποια άλλα σημαντικά νέα έργα για την υλοποίηση αριθμού προτάσεων για αναπτυξιακές παρεμβάσεις οι οποίες στοχεύουν στην ολοκληρωμένη βιώσιμη αστική ανάπτυξη των υποβαθμισμένων δυτικών συνοικιών της Λεμεσού.

Ήδη η τοπική Αρχή εξασφάλισε μια σειρά από έργα ύψους 22 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν εγκριθεί για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020. 

Τα έργα αυτά εντάσσονται στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης η οποία εκπονήθηκε το 2015 και η οποία περιλάμβανε προτάσεις αναπτυξιακών παρεμβάσεων στη δυτική περιοχή του κέντρου πόλης και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή που περικλείεται από νότο προς βορρά μεταξύ της λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ και της λεωφόρου Αρχ. Μακαρίου Γ’ και από ανατολικά προς δυτικά μεταξύ του ποταμού Γαρύλλη και της οδού Βασιλέως Παύλου/λεωφόρου Ομονοίας. Η πιο πάνω περιοχή περιλαμβάνει τις ενορίες Αγίου Αντωνίου, Τζαμί Τζατίτ, Αρναούτ, Άγιος Ιωάννης, Τσιφλικούδια (τμήμα), Ομόνοιας (τμήμα).

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης στρατηγικής έχουν προταθεί έργα που έχουν στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, την οικονομική και την κοινωνική ευημερία των κατοίκων και αναμένεται να βοηθήσουν στην υλοποίηση του οράματος «Λεμεσός 2020» για μία πόλη φιλική και ελκυστική για κοινωνικές, περιβαλλοντικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ανάμεσα στα έργα που έχουν κατ’ αρχήν εγκριθεί για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και το έργο ανάπλασης της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου, το οποίο εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη». 

Διαβάστε Περισσότερα ΕΔΩ: