Αρχική BusinessNews Λεμεσός: Έργα που δύνανται να συγχρηματοδοτηθούν από ΕΕ

Λεμεσός: Έργα που δύνανται να συγχρηματοδοτηθούν από ΕΕ

Έργα που δύναται να συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020, παρουσίασε το απόγευμα της Παρασκευής ο Δήμος της Λεμεσού.

Η χθεσινή δημόσια παρουσίαση αφορούσε την ανάπλαση πλατείας παρά την οδό Νίκου Ρούσσου, την ανάπλαση πλατείας παρά την οδό Φιλελλήνων και την ανάπλαση των δημοτικών κατοικιών στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου.
 
Το τελευταίο παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τις θέσεις του Δήμου για τους σχεδιασμούς και αυτού του έργου ανέμεναν οι διαμαρτυρόμενοι καταστηματάρχες και κάτοικοι της Μισιαούλη και Καβάζογλου, εκπρόσωποι των οποίων παρευρέθηκαν στη δημόσια παρουσίαση, μαζί με τον Κεντρικό Οργανωτικό Γραμματέα της ΠΟΒΕΚ, Κυριάκο Μουστάκα.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα Έργα που προτάθηκαν για συγχρηματοδότηση βασίστηκαν στην Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης η οποία εκπονήθηκε το 2015 και αφορούσε προτάσεις αναπτυξιακών παρεμβάσεων στην δυτική περιοχή του κέντρου πόλης.
 
Τα έργα που έχουν προταθεί έχουν στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, την οικονομική και την κοινωνική ευημερία των κατοίκων και αναμένεται να βοηθήσουν στην υλοποίηση του οράματος «Λεμεσός 2020» για μία πόλη φιλική και ελκυστική για κοινωνικές, περιβαλλοντικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.
 
Υπενθυμίζεται πως συνολικά τα έργα που έχουν κατ΄ αρχήν εγκριθεί για συγχρηματοδότηση είναι, το κέντρο καινοτομίας στο δημοτικό κτιριακό συγκρότημα της Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ο Πράσινος περίπατος στα θρησκευτικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της δυτικής περιοχής του κέντρου πόλης, η ανάπλαση όψεων σε τμήμα της δυτικής περιοχής κέντρου πόλη, η ανάπλαση πλατειών, η ανάπλαση οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου, η επέκταση του γραμμικού πάρκου Γαρύλλη και η οργανική σύνδεση με τη θάλασσα, οι κάθετες προσβάσεις στο θαλάσσιο μέτωπο, η ανάπλαση δημοτικών κατοικιών στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου, το κέντρο υποδοχής αστέγων και το κέντρο ενασχόλησης ενηλίκων, ως επίσης και ο τουρκοκυπριακός κινηματογράφος.
 
Για την ανάπλαση πλατειών, η ανακοίνωση σημειώνει πως αυτή θα συνδράμει στη βελτίωση της εικόνα της περιοχής και του δομημένου περιβάλλοντος, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των περιοίκων και της ελκυστικότητας της περιοχής, ενώ η περιβαλλοντική αναβάθμιση θα ενισχύσει την εμπορικότητα και ανταγωνιστικότητα της περιοχής.
 
“Οι πλατείες θα μπορέσουν να αποτελέσουν κύτταρα κοινωνικής συνάντησης και διαλόγου των κατοίκων της περιοχής, ευρύτερων κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα της νεολαίας με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν  κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητες”, προστίθεται.

Αναφέρεται ακόμη ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε άτομα της τρίτης ηλικίας, σε ΑΜΕΑ και γενικότερα στους κατοίκους της περιοχής να γυμνάζονται συστηματικά και δωρεάν, σε ένα γειτονικό, εύκολα προσβάσιμο και ευχάριστο περιβάλλον με συνεπακόλουθο να βελτιώσουν τη σωματική τους κατάσταση, την υγεία τους, τη διασκέδαση και την κοινωνικοποίηση τους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
 
Ειδικότερα για την πλατεία παρά την οδό Νίκου Ρούσσου στην ενορία Τσιφλικούδια, υποδεικνύεται πως το έργο διαλαμβάνει βελτιωτικές εργασίες με κατασκευή υπαίθριων καθιστικών χώρων, κατασκευή συστήματος διαδρομών, υπαίθρια καθιστικά, κατασκευή χώρου μικρών εκδηλώσεων, υποδομές ΑΜΕΑ, φωτισμό, τοπιοτέχνηση και εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος.
 
Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών είναι 6 μήνες με συνολικό προϋπολογισμό περίπου €300.000.

 Πηγή: ΚΥΠΕ