Αρχική Λεμέσιος Λιγότερο από 10% για την Λεμεσό

Λιγότερο από 10% για την Λεμεσό

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ”, το οποίο σας παραθέτουμε πιο κάτω, αναφέρεται σε κρατικά έργα μαμούθ, ύψους σχεδόν μισού δισεκατομυρίου ευρώ, τα οποία όπως λέει το δημοσίευμα, βρίσκονται υπο κατασκευή. Διαβάζοντας το σχετικό δημοσίευμα και ζώντας στην Λεμεσό, δεν μπορώ παρά να φέρω στο μυαλό μου, το καθημερινό μαρτύριο το οποίο υφίστανται εκατοντάδες οδηγοί στην πόλη μας καθημερινά.  

Ανατρέχοντας στη σχετική λίστα με τα έργα μαμούθ την οποία παραθέτει ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, βλέπω ότι από το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, ένα έργο κόστους μικρότερο από τα πεννήντα εκατομμύρια, δηλαδή ούτε καν το 10%, είναι και το μοναδικό έργο σε αυτή την λίστα, που γίνεται στην Λεμεσό. Ένα έργο που δεν γίνεται για την πόλη μας, αλλά για την εξυπηρέτηση του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου και φυσικά αναφερόμαστε στον κάθετο δρόμο που θα ενώνει το λιμάνι με τον αυτοκινητόδρομο.  

Κύριες οδικές αρτηρίες της πόλης, όπως η Αγία Φυλάξεως, η Λεωφόρος Μακαρίου, η Γρίβα Διγενή, η Γλάδστωνος, η Αγίου Αθανασίου, η Κολωνακίου, η Πάφου και άλλοι πολλοί μικρότεροι δρόμοι, βρίσκονται σε εξαιρετικά κακό χάλι. Φυσικά κάθε λίγο ακούμε ή διαβάζουμε ότι το τμήμα δημοσίων έργων μετά απο συνεδρίαση του αποφάσισε όπως ξεκινήσει η διαδικασία σχεδιασμού του τάδε δρόμου και ότι η έναρξη των εργασιών ανακατασκευής του θα είναι τον τάδε μήνα. Αυτά τα ακούμε για χρόνια τώρα, αλλά δεν βλέπουμε τίποτα.

Τα υπόλοιπα στην κρίση σας …..

Ο ιδιότροπος – Ο Λεμεσίος  

Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΈργα-μαμούθ €494 εκατ. υπό κατασκευή – Ολοκληρώνονται φέτος οι έξι λωρίδες στον υπεραστικόΈργα-μαμούθ, κόστους περίπου μισού δισεκατομμυρίου, κατασκευάζουν ή σχεδιάζουν τα Δημόσια Έργα και ο διευθυντής του Τμήματος Αλέκος Μιχαηλίδης τα παρακολουθεί από κοντά, όχι μόνο επειδή κάποια αυτά πρέπει να ολοκληρωθούν προτού αναλάβει η Κύπρος την προεδρία της Ε.Ε. αλλά και επειδή η πίεση από τους πολίτες, και ειδικά του οδηγούς που ταλαιπωρούνται, λόγω των έργων, είναι μεγάλη.

Ένα από τα έργα αυτά και συγκεκριμένα τη διαπλάτυνση του υπεραστικού δρόμου Λευκωσίας – Λεμεσού από την Αλάμπρα μέχρι και τη Λευκωσία, γνωστό ως έξι λωρίδες κυκλοφορίας, το πρότεινε ο ίδιος εδώ και περίπου 20 χρόνια, ενώ εργαζόταν στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και τώρα, ως διευθυντής πλέον του τμήματος, το βλέπει να υλοποιείται.

Ο κ. Μιχαηλίδης είχε εισηγηθεί τη δημιουργία τριών λωρίδων σε κάθε κατεύθυνση το 1991, στηριγμένος στη λύση που έδωσαν οι Γάλλοι με τη δημιουργία έξι λωρίδων στον αυτοκινητόδρομο γνωστό στη Γαλλία ως Α7. Η εισήγηση έγινε αποδεκτή και άρχισε μελέτη από ιδιώτες μελετητές, η οποία θα ολοκληρωνόταν το 1995, αλλά παραδόθηκε τελικά τον Δεκέμβριο του 1999.

Το 2000 κ. Μιχαηλίδης εισηγήθηκε όπως το έργο προωθηθεί με τη μέθοδο μελέτη-κατασκευή και τώρα υλοποιείται με στόχο να μειωθεί η ταλαιπωρία των οδηγών, ειδικά τους θερινούς μήνες των διακοπών, τις γιορτές (Πάσχα, Χριστούγεννα και άλλες μεμονωμένες γιορτές) καθώς και τα τριήμερα ή και κάποια Σαββατοκυρίακα.

Σχολιάζοντας απόψεις που εκφράστηκαν κατά καιρούς, ότι κατά την επιστροφή των κατοίκων της Λευκωσίας οι τρεις λωρίδες θα επισπεύσουν την άφιξη των οχημάτων στην είσοδο της Λευκωσίας και από εκεί θα προκαλείται και πάλι συμφόρηση, ο διευθυντής Δημοσίων Έργων παρατήρησε πως όσο πιο μεγάλες ταχύτητες αναπτύσσονται (εντός του επιτρεπομένου ορίου), τόσο μεγαλύτερες είναι και οι αποστάσεις μεταξύ των οχημάτων, οπόταν θα φτάνουν πιο αραιά (όσον αφορά τις αποστάσεις μεταξύ τους) και δεν θα παρατηρείται μποτιλιάρισμα. Στη μείωση της κίνησης θα βοηθήσουν, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, και οι δύο κόμβοι που θα κατασκευαστούν.

Οι τρεις λωρίδες με κατεύθυνση προς τη Λευκωσία θα παραδοθούν τέλος Μαΐου ή τέλος Ιουνίου, όπως αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος πιστεύει ότι θα συμβάλουν πολύ στην επιστροφή των κατοίκων στη Λευκωσία, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Υπολογίζει ότι οι άλλες τρεις λωρίδες (από Λευκωσία προς Αλάμπρα) θα παραδοθούν περί το τέλος του χρόνου. Μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο θα υπάρχουν στη διάθεση των οδηγών τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας (δύο σε κάθε κατεύθυνση).

Με βάση το χρονοδιάγραμμα το έργο θα ολοκληρωνόταν τον Οκτώβριο του 2012, αλλά ο εργολάβος εργάζεται και κατά τη νύχτα, οπόταν θα ολοκληρωθεί νωρίτερα, λέει ο κ. Μιχαηλίδης. Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην κατασκευή του δρόμου, ο διευθυντής Δημοσίων Έργων τις απέδωσε σε λανθασμένη πληροφόρηση. «Αυτό που μπορεί να άκουσαν κάποιοι», είπε, «είναι ότι υφιστάμενες γέφυρες θα ανυψωθούν, ενώ παράλληλα θα εκτελεστούν και έργα συντήρησης και ίσως υπέθεσαν ότι θα προκληθεί καθυστέρηση.

Ωστόσο, οι εργασίες αυτές περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο», είπε ο κ. Μιχαηλίδης. «Αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα κυκλοφοριακής διαχείρισης τα οποία θα δημιουργηθούν λόγω των προαναφερθέντων έργων», πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Επίσης σημαντικό έργο θεωρεί ο κ. Μιχαηλίδης τον δρόμο που θα συνδέσει το λιμάνι Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου. Θα εξυπηρετεί κυρίως τα φορτηγά τα οποία σήμερα περνούν και από σημεία της πόλης και τα οποία μετά την ολοκλήρωσή του, θα παρακάμπτουν την πόλη. Στο πλαίσιο του έργου θα τοποθετηθεί και μεγάλος αγωγός, ο οποίος θα διοχετεύσει τα νερά της βροχής (που άλλοτε πλημμύριζαν διάφορες περιοχές) στη θάλασσα.

Συνολικά, για τα υπό κατασκευή ή υπό σχεδιασμό έργα θα δαπανηθούν €494 εκατ. Από αυτά, τα €224 εκατ. αφορούν οδικά και θαλάσσια έργα που υλοποιούνται τώρα σε διάφορες πόλεις, τα €55,6 εκατ. οδικά έργα της Λευκωσίας που προωθούνται, τα €49,3 εκατ. αφορούν υπό προώθηση έργα σε Λεμεσό και Πάφο, τα €25 εκατ. υπό προώθηση οδικά έργα της Λάρνακας και τα €3,4 εκατ. υπό προώθηση θαλάσσιο έργο στη Λάρνακα. Το σύνολο των οδικών και θαλάσσιων έργων ανέρχεται σε €358 εκατ.

Όσον αφορά τα κτήρια, το κόστος των υπό κατασκευή έργων ανέρχεται σε €105.053.174, ενώ το κόστος των δομικών έργων που προωθούνται ανέρχεται σε €31 εκατ. Συνολικά, για τα δομικά έργα δαπανήθηκαν ή θα δαπανηθούν €136 εκατ.

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝΣυνολικά, για τα υπό κατασκευή ή υπό σχεδιασμό έργα θα δαπανηθούν €494 εκατ. Από αυτά, τα €224 εκατ. αφορούν οδικά και θαλάσσια έργα που υλοποιούνται τώρα σε διάφορες πόλεις, τα €55,6 εκατ. οδικά έργα της Λευκωσίας που προωθούνται, τα €49,3 εκατ. αφορούν υπό προώθηση έργα σε Λεμεσό και Πάφο, τα €25 εκατ. υπό προώθηση οδικά έργα της Λάρνακας, τα €3,4 εκατ. υπό προώθηση θαλάσσιο έργο στη Λάρνακα. Το σύνολο των οδικών και θαλάσσιων έργων ανέρχεται σε €358 εκατ.

Όσον αφορά τα δομικά έργα, το κόστος των υπό κατασκευή έργων ανέρχεται σε €105.053.174 ενώ το κόστος των δομικών έργων που προωθούνται ανέρχεται σε €31 εκατ. Συνολικά για τα δομικά έργα δαπανήθηκαν ή θα δαπανηθούν €136 εκατ.

Τα κύρια έργα που κατασκευάζονται•Αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου έναντι κόστους €15.258.081. Άρχισε το Νοέμβριο του 2007 και η υλοποίησή του παρουσίασε καθυστέρηση.•Αναβάθμιση της λεωφόρου Αρχαγγέλου έναντι δαπάνης €18.399.000. Αναμένεται να συμπληρωθεί εντός Μαΐου.•Οδικό έργο παρά το νέο ΓΣΠ (κόμβος) έναντι δαπάνης €21.511.985. Η κατασκευή άρχισε τον Οκτώβρη του 2009 και το συμβόλαιο θα διαρκέσει 28 μήνες.•Διαπλάτυνση μεταξύ κόμβων ΓΣΠ και Αλάμπρας (έξι λωρίδες) έναντι δαπάνης €32.393.000.•Συνδετικός δρόμος λιμανιού Λεμεσού με αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου (φάση Α)έναντι δαπάνης €23.884.000 και φάση Β έναντι δαπάνης €24.587.787.•Λεωφόρος Προδρόμου στη Λευκωσία έναντι δαπάνης €2.694.537.•Νότιος παρακαμπτήριος Λευκωσίας (τμήμα Τσερίου-Κωνσταντινουπόλεως) έναντι €30 εκατ. Η προώθηση του έργου θα γίνει με τη μέθοδο μελέτη-κατασκευή προς το τέλος του 2011.•Λεωφόρος Αγλαντζιάς και μέρος των λεωφόρων Λάρνακος και Αμμοχώστου στην Αγλαντζιά έναντι €15 εκατ. Υπεβλήθησαν προφορές και αξιολογούνται.•Δρόμος πρωταρχικής σημασίας από λεωφόρο Αγίων Αναργύρων (κόμβος Δανάης) μέχρι τον ποταμό Έζουσας στη Γεροσκήπου.•Νέα κεντρικά γραφεία Πολεοδομίας έναντι €22.822.000.•Κτήρια Προεδρίας, 2012, έναντι δαπάνης €20.472.000…