Αρχική Τελευταία Νέα Μεγάλες κοινοπραξίες με επίκεντρο την έρευνα στη Λεμεσό

Μεγάλες κοινοπραξίες με επίκεντρο την έρευνα στη Λεμεσό

Το τμήμα Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου/Μοριακής Παθολογίας (ΗΜ/ΜΠ) του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) συνδιοργανώνει, για πρώτη φορά στην Κύπρο, 3 συναντήσεις των μεγαλύτερων παγκόσμιων κοινοπραξιών με επίκεντρο την έρευνα για τον καρκίνο του μαστού.

Στις συναντήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στη Λεμεσό μεταξύ 9 και 17 Φεβρουαρίου 2017, θα παρευρεθούν περισσότεροι από 190 ερευνητές από 30 χώρες.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, οι ερευνητές αυτοί αποτελούν μέλη του “Breast Cancer Association Consortium (BCAC)”, του “Consortium of Investigators of Modifiers of BRCA1/2 (CIMBA)” και του “Evidence-based Network for the Interpretation of Germline Mutant Alleles (ENIGMA)”.

Το “Breast Cancer Association Consortium” είναι η μεγαλύτερη ερευνητική κοινοπραξία στον κόσμο η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα για γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Το “Consortium of Investigators of Modifiers of BRCA1/2” είναι επίσης μια ερευνητική κοινοπραξία που έχει ως επίκεντρο τη μελέτη φορέων μεταλλάξεων στα γονίδια BRCA1/2. To BCAC και το CIMBA αποτελούν συνεργασία 100 κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και οργανισμών και περιλαμβάνουν καταξιωμένους επιστήμονες στον τομέα της γενετικής του καρκίνου.

Όπως αναφέρεται, οι ερευνητικές αυτές κοινοπραξίες έχουν δημοσιεύσει τα τελευταία χρόνια μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και μέσα από την έρευνα τους έχουν ανακαλύψει περισσότερες από 150 γονιδιακές περιοχές οι οποίες επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Στην Κύπρο, υπολογίζεται ότι περισσότερες από 550 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού ετησίως. Το τμήμα ΗΜ/ΜΠ έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διερεύνηση των γενετικών παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού στον κυπριακό πληθυσμό, μέσω της παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών σε ασθενείς και τις οικογένειες τους καθώς και της μελέτης «ΜΑΣΤΟΣ».

Η Κύπρος, και πιο συγκεκριμένα η προαναφερόμενη μελέτη, είναι μέλος της κοινοπραξίας BCAC, που στοχεύει στην εμβάθυνση της γνώσης μας στον τομέα της γενετικής του καρκίνου του μαστού τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή ΚΥΠΕ…