Αρχική BusinessNews Μεγάλο ενδιαφέρον Λιβανέζικων εταιρειών για δραστηριοποίηση στην Κύπρο, forum στη Λεμεσό 19-21...

Μεγάλο ενδιαφέρον Λιβανέζικων εταιρειών για δραστηριοποίηση στην Κύπρο, forum στη Λεμεσό 19-21 Φεβρουαρίου

Μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύουν εταιρείες από το Λίβανο και από αραβικές χώρες που έχουν τη βάση τους εκεί για δραστηριοποίηση στην Κύπρο λόγω κυρίως των πολιτικών εξελίξεων στην περιοχή.

Περίπου 100-150 τέτοιες εταιρείες αναμένεται να λάβουν μέρος στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου – Λιβάνου που θα γίνει στη Λεμεσό από τις 19-21 Φεβρουαρίου. Το Φόρουμ οργανώνεται από τον Κυπρο-Λιβανέζικο Σύνδεσμο που δραστηριοποιείται κάτω από την ομπρέλα του ΚΕΒΕ.

Κάποιοι από τους επιχειρηματίες αυτών των εταιρειών έχουν ήδη αναπτύξει συνεργασία στην Κύπρο και άλλοι είναι νέοι που και λόγω της πολιτικής αναταραχής, θέλουν μια ασφαλή χώρα τόσο για τις δραστηριότητές τους όσο και για δεύτερη διαμονή.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντώνης Χατζηρούσος, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, δήλωσε ότι σκοπός του Φόρουμ είναι να προσελκύσει μεγάλο αριθμό Λιβανέζων και Αράβων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο Λίβανο για να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού, της ακίνητης ιδιοκτητίας, των υπηρεσιών, της βιομηχανίας, αλλά και σε άλλους τομείς της κυπριακής οικονομίας.

Στόχος μας είπε, είναι η περαιτέρω σύσφιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων και η εξεύρεση καλύτερης συνεργασίας ή joint ventures μεταξύ των επιχειρήσεων από τις δύο χώρες.

“Ο Σύνδεσμός μας εκφράζει την αποφασιστικότητά του να εργαστεί σε συνεργασία με αντίστοιχους συνδέσμους ή άλλους φορείς του Λιβάνου προς όφελος του επενδυτικού και επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών και για να εξερευνήσουμε νέα πεδία και χώρους συνεργασίας” , δήλωσε ο κ. Χατζηρούσος.

Σημείωσε ότι το συνεχές και αυξημένο ενδιαφέρον των Λιβανέζων για την Κύπρο υποδεικνύει και την προθυμία τους να διερευνήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στην χώρα μας. Είπε ότι η κυπριακή οικονομία αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις αλλά σήμερα μπορούμε να δηλώσουμε ότι έχει γυρίσει σελίδα και καταγράφει μερική ανάπτυξη περίπου 1,5 % για το 2015 και αναμένεται το 2016 η ανάπτυξη να ανέβει σε πιο ψηλά επίπεδα.

“Η επιτυχία οφείλεται κυρίως στην εισφορά ξένων επενδύσεων στον τραπεζικό τομέα, όπου οι ξένοι επενδυτές έχουν συνδράμει στην κεφαλαιοποίηση μεγάλων τραπεζών της χώρας μας, ο τουρισμός μας είναι προσοδοφόρος τομέας και σημειώνει σημαντική ξένη επένδυση τόσο σε υφιστάμενα ξενοδοχεία όσο και την ανέγερση νέων μονάδων και ανάπτυξη άλλων έργων όπως μαρίνες, γκολφ, καζίνο κλπ”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηρούσο η Κύπρος προσφέρει καλή ποιότητα ζωής με πολλά πλεονεκτήματα ,ένα αξιοθαύμαστο περιβάλλον, βραβευμένες παραλίες και ασφάλεια. Είπε ότι πρόσφατα ο οίκος ValuePenguin κατέταξε την Κύπρο ως την πέμπτη πιο ασφαλή μικρή χώρα στον κόσμο για να ζήσει κάποιος, ενώ άλλοι ως τον πέμπτο κορυφαίο προορισμό για δεύτερη κατοικία και την ίδρυση μητρικών περιφερειακών εταιρειών.

Ο κ. Χατζηρούσος είπε ότι η Κύπρος, λόγω της θέσης της είναι μία από τις πιο δημοφιλείς χώρες για να πάρει κανείς ιθαγένεια, είναι μέλος της ΕΕ, με εξαίρετη υποδομή και αρκετά ψηλή ποιότητα ζωής. Πρόσθεσε ότι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας απολαμβάνουν απεριόριστα ταξίδια σε ευρωπαϊκές χώρες και σε 140 χωρίς βίζα, κάτοικοι χωρών εκτός ΕΕ μπορούν να λάβουν κατ εξαίρεση κυπριακή υπηκοότητα με απευθείας επένδυση κάτω από κριτήρια του Υπουργικού Συμβουλίου.

“Αυτά τα οφέλη κάνουν την Κύπρο ελκυστική για τους γύρω γείτονές μας στη Μέση Ανατολή που αναζητούν χώρα με ασφάλεια και ποιότητα ζωής και επίσης καλές επενδυτικές και επιχειρηματικές προοπτικές, μετά τις εξελίξεις στα αραβικά κράτη, η Κύπρος προσφέρει μια καλή επιλογή στον επιχειρηματικό κόσμο που θα ήθελε να επενδύσει στην Κύπρο ή και στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο με βάση την Κύπρο”, συνέχισε.

Ο Διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας COMED Ιnt’l η οποία συνδιοργανώνει το Φόρουμ, Mazen Farah, είπε ότι θα δοθεί μια εξαιρετική ευκαιρία σε Κύπριους και Λιβανέζους επιχειρηματίες να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους με στόχο την προσέλκυση νέων πελατών και επενδυτών.

Είπε ότι θα γίνει διαφημιστική καμπάνια στην Κύπρο και το Λίβανο για προώθηση του Φόρουμ και θα απευθυνθούν προσκλήσεις στον επιχειρηματικό και οικονομικό κόσμο του τόπου.

Στην διάσκεψη διαβάστηκε μήνυμα του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Λιβάνου, ο οποίος αναμένεται να ηγηθεί μεγάλης αποστολής στην Κύπρο για το Φόρουμ. Στο μήνυμά του ανέφερε ότι με το Φόρουμ δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας στις δύο χώρες να επεκτείνουν την οικονομική τους συνεργασία σε διάφορους τομείς όπως ο τουρισμός, ο τραπεζικός τομέας, οι υπηρεσίες, ο τομέας των ακινήτων, η ενέργεια κλπ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ…