Αρχική Λεμέσιος Με 250 χιλιάδες τουρίστες δεν μπορείς να λέγεσαι τουριστική πόλη και δεν...

Με 250 χιλιάδες τουρίστες δεν μπορείς να λέγεσαι τουριστική πόλη και δεν μπορείς να συντηρήσεις τα έργα που γίνονται

Πρόσφατα στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας τουριστικής ανάπτυξης Λεμεσού ο αρμόδιος για τον τουρισμό υπουργός κι΄ο γενικός διευθυντής του ΚΟΤ χαρακτήρισαν ικανοποιητική την τουριστική κίνηση στην πόλη μας κατά το 2013.

Και αποκάλυψαν και τον αριθμό των τουριστών που είχαν επιλέξει την περασμένη χρονιά για να περάσουν τις διακοπές τους στην πόλη μας και οι οποίοι σύμφωνα με τους αρμοδίους ήταν 250 χιλιάδες στην πλειοψηφία τους Ρώσοι.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ούτε κι΄εμείς ξέραμε αλλα ψάξαμε και μάθαμε, το νούμερο αυτό αντιστοιχεί με το 12% της συνολικής τουριστικής κίνησης για την Κύπρο, για το 2013. Δηλαδή η Λεμεσός τουριστικά για τους αρμόδιους ικανοποιεί με ένα 12%!

Ικανοποιεί όμως και τους τοπικούς φορείς; Ικανοποιεί την εταιρεία τουριστικής ανάπτυξης; Όπως ανάφερε ο πρόεδρος της, στην Λεμεσό προσβλέπουμε και στοχεύουμε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα τουριστών. Άρα ήθελε να πει ότι ικανοποιεί.

Αλήθεια μπορούμε να μιλάμε σοβαρά και να λέμε ότι η Λεμεσός που θα μπορούσε να ήταν η ατμομηχανή για τον τουρισμό της Κύπρου, η μοναδική πόλη πάνω στην οποία μπορεί να κτιστεί η προσέλευση τουριστών και την χειμερινή περίοδο, να έχει προσέλευση μόνο 250 χιλιάδων τουριστών και να χαρακτηρίζουμε αυτό το νούμερο ικανοποιητικό;

Βεβαίως οι μεγαλύτερες απαιτήσεις μας είναι προς τους δικούς μας και όχι τους “ξένους”. Προς τις τοπικές αρχές, τους δήμους, το επιμελητήριο και πρώτιστα την εταιρεία τουριστικής ανάπτυξης. Ναι έφτιαξε πρόσφατα ένα video. Μπράβο καλό. Αλλά τόσα χρόνια από το 2008 όταν ιδρύθηκε δεν είδαμε να κάνει και πολλά.

Η Λεμεσός έχει πεθάνει τουριστικά για πολλούς λόγους. Γιατί την τελευταία δεκαετία δεν υπήρξε κατάλληλη και έντονη προβολή της πόλης. Δεν υπήρξε ανανέωση των ξενοδοχειακών μονάδων αλλά ούτε και αναπλήρωση αυτών των μονάδων τριών και τεσσάρων αστέρων που έγιναν γραφεία ή διαμερίσματα.

Όλα αυτά αντανακλόνται πρώτιστα στον μαρασμό τον οποίο ζει η πρώην πολύβουη τουριστική περιοχή Λεμεσού όπου σήμερα βλέπουμε άδεια καταστήματα, μειωμένη κίνηση και γενικά μια εικόνα που δεν θυμίζει σε τίποτα τις παλιές καλές εποχές.

Η προσπάθεια προσέλκυσης μόνο τουριστών ποιότητας δεν είναι κάτι κακό. Δεν είναι όμως ούτε και καλό, γιατί αυτοί οι τουρίστες είναι άφαντοι μέσα στην πόλη. Και η σημερινή Λεμεσός με τα έργα που έγιναν και γίνονται χρειάζεται πολύ περισσότερα.

Τόσο η τουριστική περιοχή αλλά και ιδιαίτερα το ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο κέντρο της πόλης μας χρειάζονται μαζικό τουρισμό για να συντηρηθεί, να διατηρηθεί και να κάνει κι΄άλλα βήματα πιο μπροστά. Με μόνο 250 χιλιάδες τουρίστες η Λεμεσός δεν θα αναπτυχθεί.

Ένας ακόμη σημαντικός τομέας τον οποίο οι αρμόδιοι της πόλης μας δεν έχουν ανακαλύψει σε σχέση με τον τουρισμό, είναι κι΄ο τουρισμός κρουαζιέρας. Η ΑΛΚ αφέθηκε να καθορίζει την τύχη της Λεμεσού σε έναν τομέα με πολύ μεγάλη οικονομική σημασία.

Εκεί που οι αρμόδιοι θα έπρεπε να τρέχουν να παρακαλούν τις μεγάλες εταιρείες, τους διοργανωτές κρουαζιέρας για να επισκέπτονται και την Λεμεσό, η ΑΛΚ φαίνεται να μην τα βρίσκει μαζί τους για μερικά σεντ διαφορά που χρεώνει για κάθε επιβάτη των κρουαζιεροπλοίων.

Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει αλλά και συνάμα απογοητευτικό.

Κι΄ αυτό θα φανεί ιδιαίτερα φέτος μιας και φέτος οι αφίξεις κρουαζιεροπλοίων στο λιμάνι της Λεμεσού θα είναι οι λιγότερες της τελευταίας δεκαετίας την στιγμή που πόλεις υποδιέστερες και λιγότερο ελκυστικές ή και λιγότερο ιστορικές από την Λεμεσό κατάφεραν να προσελκύουν μεγάλα κρουαζιερόπλοια καθημερινά.

Όσον αφορά τώρα τις εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη μας. Η Γιορτή του Κρασιού έτσι και αλλοιώς “πέφτει” μέσα στην τουριστική περίοδο, το Καρναβάλι όμως πως και πότε το έχουμε προβάλει; Πως είναι δυνατόν να έχει γράψει ότι έχει γράψει το CNN και ο ΚΟΤ να μην έχει κάνει καμμιά προώθηση γι΄αυτό;

Το τελευταίο που θέλω να πω και με όλο τον σεβασμό προς τον άνθρωπο/επιστήμονα που είχε την ευθύνη ετοιμασίας του Branding της πόλης μας, είναι ότι το Energetic Limassol περισσότερο για γυμναστήριο ταιριάζει.  Άποψη μου ένα λογοπαίγνιο με το SOL (Limas SOL), ήλιος στα Λατινικ;ά, θα ακουγόταν καλύτερα.

Αυτά για προβληματισμό, αλλά πριν σας χαιρετήσω θα σας πω και κάτι πολύ αισιόδοξο. Υπάρχει ενδιαφέρον και για νέες και για παλιές ξενοδοχειακές μονάδες. Αυτό που δεν βλέπει ο ΚΟΤ και το κράτος το βλέπουν ευτυχώς ξένοι, ξένοι που εκτιμούν πιο πολύ από αυτούς ή κι΄εμάς ακόμη, την Λεμεσό.

ο ΛΕΜΕΣ ιος …