Αρχική Οικονομολόγος Οι εταιρείες έμειναν και έρχονται αλλά δεν φέρνουν μαζί τους και κεφάλαια,...

Οι εταιρείες έμειναν και έρχονται αλλά δεν φέρνουν μαζί τους και κεφάλαια, αυτά τα “ξεπλένουν” πλέον στην Ευρώπη

Τον τελευταίο καιρό ακούσαμε δηλώσεις ότι οι ξένες εταιρείες ή καλύτερα οι Κυπριακές εταιρείες ξένων συμφερόντων, δεν έφυγαν από την Κύπρο αλλά παρέμειναν στο νησί μας.

Θα συμπληρώσω εγώ ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση μου, όχι απλά έμειναν οι εταιρείες αυτές αλλά συνεχώς και αυξάνονται μιας και έρχονται κάθε μέρα και νέες.

Ως εδώ όλα καλά. Αλλά αυτό δεν είναι η πραγματική αλήθεια. Είναι ας πούμε κάτι σαν η μισή αλήθεια. Σαν το μισό ποτήρι στο κομμάτι όπου έχει νέρο και όχι στο άλλο μισό το άδειο.

Οι εταιρείες έμειναν και έρχονται αλλά δεν φέρνουν μαζί τους πλέον κεφάλαια κάτι που έχει τεράστια ανάγκη σήμερα ο τόπος μας. Δεν τα φέρνουν για ευνόητους λόγους.

Γιατί κανένας δεν θα εμπιστευόταν να πάρει τα χρήματα του σε μια χώρα που κουρεύει τις καταθέσεις και έχει συναλλαγματικούς περιορισμούς ενώ δηλώνει μέλος της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα και πάλι με την πληροφόρηση μου, τα κεφάλαια αυτά “ξεπλένονται” σύμφωνα και με τον κύριο Σόιμπλε, στην Ευρώπη, από Μάλτα, Λουξεμβούργο τελευταία και Σκανδιναβία.

Τώρα το ερώτημα θα είναι εύλογο αν τεθεί από κάποιον. Γιατί οι ξένες εταιρείες έμειναν και έρχονται στην Κύπρο; Γιατί κατ΄αρχάς πληρώνουν ακόμη χαμηλή φορολογία. Μόλις 12,5%.

Αλλά και για τον λόγο ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει το νησί μας στο χρηματοοικονομικό τομέα και παρά την καταστροφή που επιβάλει η τρόικα, παραμένουν σε ψηλό επίπεδο.

Όταν λοιπόν ακούμε κάτι είναι και καλό να μαθαίνουμε όλη την αλήθεια. Όταν βλέπουμε ένα μισογεμάτο ποτήρι ας μην το κοιτάζουμε μόνο εκεί που είναι το νερό. Αλλά από πάνω ως κάτω.

economoΛΟΓΟΣ   …