Αρχική Διεθνή Ο Λεμεσιανός Κώστας Κωνσταντινίδης που επανεκλέγηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης

Ο Λεμεσιανός Κώστας Κωνσταντινίδης που επανεκλέγηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης

Στους Δημοκρατικούς ανήκε η χθεσινή βραδιά των εκλογών, καθώς το κόμμα τους επικράτησε στις δύο μεγάλες αναμετρήσεις, στις πολιτείες Βιρτζίνια και Νέα Ιερσέη. Στη Βιρτζίνια, ο μέχρι σήμερα αντικυβερνήτης, Ράλφ Νόθαμ, επικράτησε του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, Εντ Τζιλέσπι, με 53,9% έναντι 45%.

Για το δημοτικό συμβούλιο Νέα Υόρκης, επανεκλέγεται ο κυπριακής καταγωγής δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Κωνσταντινίδης, με ποσοστό 94%. Εχασε στις εκλογές της 19ης περιφέρειας (Bayside) ο Ρεπουμπλικανός ομογενής Κώστας Πουλίδης (25%), έναντι 52% του Πολ Βαλόν.

Στη Νέα Ιερσέη, ο Δημοκρατικός Φίλιπ Μέρφι, τραπεζίτης της Γουόλ Στριτ, επικράτησε του μέχρι σήμερα αντικυβερνήτη Κιμ Κουαντάνιο με 55,9% έναντι 42,2%, δίνοντας τέλος στην διακυβέρνηση του ρεπουμπλικανού Κρις Κρίστι. Η αναμέτρηση στη Νέα Ιερσέη ήταν μία μάχη συντηρητικών – προοδευτικών, με τους πρώτος να επιμένουν σε μεγαλύτερη μείωση της φορολογίας και τους δεύτερους να προτείνουν αύξηση του κατωτάτου ωρομισθίου στα 15 δολάρια, τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας και την επιβολή αυστηρότερης νομοθεσίας για την κατοχή όπλων.

Η νίκη των δημοκρατικών στη Βιρτζίνια στέλνει ισχυρό μήνυμα στο Νότο, ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθούν συνθήκες για να ανατροπή του ισοζυγίου δυνάμεων στο Κογκρέσο, στις εκλογές του 2018, αλλά και να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για τις προεδρικές του 2020. Από τις τελευταίες 5 αναμετρήσεις στη Βιρτζίνια οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τις 4, δημιουργώντας ένα σημαντικό ανάχωμα στον Ρεπουμπλικανικό νότο.

Πάντως, ο Τραμπ έσπευσε να επιρρίψει τις ευθύνες στον Τζιλέσπι για την ήττα, επικρίνοντας τον με μήνυμα στο Τουίτερ για τις αποστάσεις που κράτησε από αυτόν.

Στα χέρια των ρεπουμπλικανών παρέμεινε η τρίτη βουλευτική περιφέρεια της Γιούτα, όπου έγιναν επαναληπτικές εκλογές.

Στις δημαρχιακές εκλογές της Νέας Υόρκης επανεκλέγεται ο Δήμαρχος Μπιλ Ντι Μπλάσιο, με ποσοστό 65,5%, έναντι 28,7 της ρεπουμπλικανής Ελληνοαμερικανίδας Νικόλ Μαλλιωτάκη. Παρά την ήττα της, το ποσοστό που έλαβε δίνει τη δυνατότητα στην ομογενή πολιτειακή βουλευτή από το Μπρούκλιν και Στάτεν Άιλαντ να αναβαθμίσει την θέση της στα πολιτικά πράγματα της Νέας Υόρκης.

Πηγή: ΚΥΠΕ