Αρχική Οικονομολόγος Ο λογαριασμός της ζημιάς μας στην μητέρα πατρίδα, φαίνεται να είναι τεράστιος,...

Ο λογαριασμός της ζημιάς μας στην μητέρα πατρίδα, φαίνεται να είναι τεράστιος, φτάνει τα 38,5 δις

Ο λογαριασμός της ζημιάς μας στην μητέρα πατρίδα, φαίνεται να είναι τεράστιος. Αν κάνουμε μια πρόχειρη σούμα θα φτάσουμε έτσι χοντρικά στα 38,5 δις. Ναι, 38,5 δις και το νούμερο αυτό κρατείστε το και δεν είναι τυχαίο.

Άλλωστε θα πρέπει να ξανακούσατε ένα νούμερo κοντά σε αυτό. Μας το είχε σερβίρει η τρόικα στο Eurogroup και το είχε πει αυτό πρόσφατα κι΄ο πρόεδρος. Τεράστιο νούμερο, αν αναλογιστεί κανείς και το μέγεθος μας.

Και για να το αναλύσουμε λίγο, μιλάμε για ζημιά από τα ομόλογα στα 5 δις, άλλα 3,5 δις απο την πώληση των καταστημάτων στην Πειραιώς και άλλα 7 δις από τον ΕΛΑ. Τα χρεωθήκαμε εμείς και τα στείλαμε για ρευστότητα στην Ελλάδα.

Τα υπόλοιπα 20 περίπου δις αφορούν τα ποσά από τις Κυπριακές καταθέσεις τα οποία διαχρονικά έστειλαν οι τρείς τράπεζες, η Λαική ως επι το πλείστον, για να δοθούν δάνεια από τα καταστήμτα στην Ελλάδα.

Όλα αυτά έχουν χαθεί. Και οι ζημιές έχουν καταγραφεί με το εκπληκτικό να το παραδέχεται αυτό ο ίδιος ο διοικητής στην βουλή λέγοντας μάλιστα ότι πριν την πώληση των καταστημάτων στην Ελλάδα, Κύπρου και Λαική ήταν φερέγγυες.

Τι να πούμε για την συμπεριφορά της Ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των καταστημάτων των τραπεζών μας στην Ελλάδα; Αν πούμε την λέξη εθνική προδοσία θα είναι υπερβολική;

Η Ελληνική κυβέρνηση στην πιο κρίσιμη στιγμή της Κύπρου, κατά τις δυο συνεδρίες του Eurogroup, είχε μια και μόνο έγνοια. Τα καταστήματα των τραπεζών μας στην Ελλάδα. Απειλώντας μας μάλιστα με κρατικοποίηση, αν δεν τα δίναμε “δώρο” στην Πειραιώς.

Οι Στουρνάρας και Προβόπουλος έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στα όσα μας έχουν συμβεί κι΄αυτοί στέρησαν με τους σχεδιασμούς τους από την Κύπρο ένα σοβαρό διαπραγματευτικό ατού. Τα καταστήματα των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Πλέον επειδή δεν πιστεύω σε διερευνητικές και ούτε και πιστεύω ότι θα γίνει κάτι που θα δίνει στον κόσμο μια έστω ηθική ικανοποίηση, ελπίζω μόνο στον ιστορικό. Ελπίζω ότι η ιστορία θα αναδείξει την πραγματική αλήθεια και τον πραγματικό λογαριασμό.

economoΛΟΓΟΣ…