Αρχική Λεμέσιος Ο παράδεισος που βλέπαμε να φτιάχνεται, μετατρέπεται στην κόλαση του αυτοκινήτου, κρίμα…!

Ο παράδεισος που βλέπαμε να φτιάχνεται, μετατρέπεται στην κόλαση του αυτοκινήτου, κρίμα…!

Όταν ξεκινούσε το έργο ανάπλασης στο κέντρο της πόλης μας ένοιωσα πραγματικά έναν ενθουσιασμό. Η Λεμεσός θα αποκτούσε για πρώτη φορά πεζόδρομους, θα αποκτούσε πραγματικές πλατείες.

Δεν θα ξεχάσω πόσο όμορφα μου φάνηκε ο πρώτος πεζόδρομος και πόσο όμορφα ένοιωσα περπατώντας σε αυτόν. Η οδός Αγίου Νεοφύτου, ανάμεσα στις οδούς Σαριπόλου και Κιτίου Κυπριανού.

Ταυτόχρονα ήλθε και η πρώτη ψυχρολουσία. Ήταν πλέον δεδομένο ότι ο εμπορικός δρόμος της πόλης, η οδός Ανεξαρτησίας, δεν θα γινόταν πεζόδρομος. Αντ΄αυτού έγινε ένας δρόμος με on street parking κι΄όλα αυτά σε βάρος της πόλης, σε αντίθεση με αυτό που ζητούσαν οι πολλοί, για χατήρι των πολύ λίγων.

Ακολούθησε η Πλατεία Σαριπόλου, οι γύρω δρόμοι, ήλθε η Πλατεία του Κάστρου, η περιοχή στο Ζίγκ Ζάγκ, η Γενεθλίου Μιτέλλα. Υπήρχε όντως ενθουσιασμός. Με όλες τις ατέλειες και την φανερή έλλειψη αισθητικής υπήρχε χαρά γιατί μπορούσα για πρώτη φορά να περπατήσω στη Λεμεσό.

Η έλλειψη αισθητικής ήταν όμως παντού εμφανής. Η διαπίστωση ήλθε με τα πρώτα φωτιστικά, με το άχρωμο πλακόστρωτο και ολοκληρώθηκε με τα παλλούκια των πεζοδρομίων. Δεν θα μπορούσε να γίνει χειρότερη και πιο άσχημη επιλογή. Λεπτομέρειες ίσως αλλά πολύ σημαντικές.

Όπως και να έχει τα όλα αρνητικά φαίνονταν πολύ μικρά στο θετικό της ανάπλασης του κέντρου της πόλης. Η ανάπλαση ξαναζωντάνεψε το εγκατελειμένο κέντρο της Λεμεσού και γέμισε με φωνές δρομάκια και πλατείες. Φοιτητικές φωνές, φωνές από παιδάκια, φωνές από νέους, φωνές από γέρους.

Και φτάσαμε στην τελευταία φάση του όλου έργου. Στην κατασκευή της πλατείας πανεπιστημίου. Μια φιλόδοξη προσπάθεια ανάμεσα σε δυο ιστορικά κτήρια. Στο κτήριο της πρυτανίας και της βιβλιοθήκης του ΤΕΠΑΚ, τα παλιά κτήρια του ταχυδρομείου και του φόρου εισοδήματος.

Δυστυχώ όμως η κατάληξη ήταν καταστροφική. Το αυτοκίνητο το οποίο κυριάρχησε στην κάθε γωνιά του κέντρου της πόλης μας με την ανοχή πάντοτε των αρμοδιών, κατάκτησε κυριολεκτικά την νεότευκτη πλατεία πανεπιστημίου και κατάστρεψε ότι ομορφότερο έχει φτιαχτεί.

Έτσι ο παράδεισος που βλέπαμε να φτιάχνεται με την ανάπλαση στο κέντρο της πόλης μας, αρχίζει τώρα να μετατρέπεται σε μια πραγματική κόλαση. Αυτοκίνητα παντού και οι αρμόδιοι πουθενά. Τελικά η ανάπλαση του κέντρου της πόλης γύρισε σε μπούμεραγκ με την δημοτική αρχή να είναι απούσα.

Κρίμα…!

ο ΛΕΜΕΣ ιος …