Αρχική Λεμέσιος Πως θέλει το κέντρο ο δήμος, το θέλει γεμάτο με κόσμο και...

Πως θέλει το κέντρο ο δήμος, το θέλει γεμάτο με κόσμο και φωτεινό ή έρημο και σκοτεινό;

Πως θέλει το κέντρο της πόλης μας ο Δήμος Λεμεσού; Το θέλει με κόσμο και φωτεινό, το θέλει ζωντανό ή έρημο και σκοτεινό;

Εδώ και πολλούς μήνες ο δήμος Λεμεσού βρίσκεται σε έναν διαρκή “πόλεμο” με τους ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής τα οποία λειτούργησαν στο κέντρο της πόλης μας μετά τα έργα ανάπλασης.

Σε πολλές περιπτώσεις ο δήμος έχει δίκαιο, όπως στις περιπτώσεις που τα κέντρα αναψυχής καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους πέραν από αυτούς που δικαιούνται ή και δεν πληρώνουν όσα τους αναλογούν.

Σε πολλές όμως περιπτώσεις ο δήμος είναι υπερβολικός, αργός, συντηρητικός και πραγματικά δεν έχουμε κατασταλάξει, δεν έχουμε καταλάβει πως ο δήμος θέλει να διαμορφωθεί το κέντρο της πόλης μας.

Χαρακτηριστικό σημείο αυτής της συγχισμένης κατάστασης η πρόσφατη δυστυχώς ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία αναστέλεται προηγούμενη απόφαση για το θέμα parking.

Με την προηγούμενη απόφαση για κάθε κέντρο αναψυχής που θα λειτουργούσε στο κέντρο και ανάλογα με τα τετραγωνικά του, ο ιδιοκτήτης κατέβαλε ένα αντίτιμο στον δήμο για τις θέσεις στάθμευσης.

Σύμφωνα με την τότε απόφαση που είχε παρθεί με τα χρήματα αυτά ο δήμος θα δημιουργούσε θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης κάτι που βεβαίως δεν έγινε ποτέ και τα χρήματα αυτά πήγαν αλλού.

Με την πρόσφατη λοιπόν απόφαση του ο δήμος Λεμεσού τι έκανε; Ουσιαστικά ζητώντας πλέον την υπόδειξη συγκεκριμένων χώρων στάθμευσης για κάθε κέντρο αναψυχής, μπλόκαρε την ανάπτυξη.

Και το ερώτημα μας είναι, αυτό ήθελε να κάνει ο δήμος; Και δυστυχώς καταλήγουμε στο συμπέρασμα και με όσα μαθαίνουμε, ότι ναι αυτό ήθελε να κάνει, προφανώς επηρεαζόμενος και από τα μουρμουρητά.

Τα μουρμουρητά ποιών; Κάποιων λιγοστών, κατοίκων του κέντρου ή και άλλων οι οποίοι φαίνεται δεν γουστάρουν την ανάσταση του κέντρου της πόλης και το προτιμούν εγκατελειμένο και γκέτο ίσως αλλοδαπών.

Για να καταλάβουμε και να συγκρίνουμε, ο δήμος Λευκωσίας στην προσπάθεια προώθησης τέτοιων αναπτύξεων στο κέντρο, δεν ζητά ούτε χρήματα ούτε συγκεκριμένες θέσεις για χώρους στάθμευσης.

Κάνει δηλαδή ακριβώς το αντίθετο που κάνει ο δικός μας δήμος, ο δήμος Λεμεσού, θέλοντας να δώσει κίνητρα σε όσους θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν για να ζωντανέψουν δρόμοι όπως οι Λήδρας οι Ονασαγόρου.

Και κάτι σχεδόν τελευταίο. Δεν μπορεί ο δήμος να κοντράρει τόσο ή και να καθυστερεί στα θέματα αδειοδότησης των κέντρων αναψυχής. Να τηρούνται όλοι οι νόμοι και κανονισμοί. Αυτό ναι.

Αλλά εκεί που δεν τηρούνται όχι αυτοί οι άνθρωποι να “πυροβολούνται” με πρόστιμα και εξαντλητικές τιμωρίες, αλλά να βοηθούνται έτσι που να μπορέσουν να αδειοδοτηθούν.

Και έδω καταλήγουμε και πάλι στο ποιός είναι τελικά ο στόχος. Ένα ζωντανό ή ένα έρημο κέντρο πόλης. Πλατείες και πεζόδρομοι να γίνονται parking ή να είναι γεμάτες από χαρούμενες φωνές;

ο ΛΕΜΕΣ ιος…