Αρχική BusinessNews Στην προφητεία του Αγίου Ονησίφορου ευελπιστεί η TOTAL που έδωσε το όνομα...

Στην προφητεία του Αγίου Ονησίφορου ευελπιστεί η TOTAL που έδωσε το όνομα του Αγίου στο κοίτασμα

Τις ελπίδες μας στον Άγιο Ονησίφορο εναποθέτουμε για μια σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος υδρογονανθράκων. Ο στόχος καθορίστηκε, το ίδιο και οι λεπτομέρειες, τεχνικές, επιστημονικές και οικονομικές για την επόμενη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πρόκειται για την επόμενη γεώτρηση της γαλλικής TOTAL, στο τεμάχιο «11» της κυπριακής ΑΟΖ, που έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Ιανουάριο. Έχει καθοριστεί και ο στόχος και το αναμενόμενο κοίτασμα, το οποίο αν επιβεβαιωθεί θα είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μέγεθος αλλά και την επιβεβαίωση άλλων στόχων – κοιτασμάτων. Οι Γάλλοι της TOTAL έχουν ήδη «βαπτίσει» το κοίτασμα: «Άγιος Ονησίφορος».

Οι Γάλλοι έχουν και ενδιαφέρουσα εξήγηση για την επιλογή του Αγίου, συνοδοιπόρου του Αποστόλου Παύλου – που έζησε τα τελευταία του χρόνια στην Αναρίτα της Πάφου. Λοιπόν, στα γαλλικά αρχεία βρέθηκαν κείμενα με περιγραφές, που κάνουν λόγο για αναφορές του Αγίου Ονησιφόρου, ότι κάποτε, οι πηγές του Ερατοσθένη –όπου δηλαδή θα γίνει η γεώτρηση– θα φέρουν σημαντική βελτίωση για την Κύπρο. Έτσι λοιπόν, ονόμασαν το κοίτασμα «Άγιο Ονησίφορο».

Μάλιστα, φαίνεται πως δεν αστειεύονται, όταν λένε πως έχουν στόχο να ανοικοδομήσουν το παρεκκλήσι του Αγίου στην Αναρίτα της Πάφου, το οποίο αναφέρεται πως έφτιαξε ο ίδιος ο Άγιος και τώρα είναι ερειπωμένο. Την ίδια ώρα, έχουν ήδη προχωρήσει σημαντικά οι εργασίες για την πραγματοποίηση της γεώτρησης. Έχουν καθοριστεί τα ακριβή σημεία, τα βάθη και άλλα δεδομένα. Ο στόχος είναι μια πολύ ελπιδοφόρα γεωλογική διαμόρφωση, παρόμοια του αιγυπτιακού Ζορ και όχι σε μεγάλη απόσταση από αυτό, στη νοτιοδυτική πλευρά του υποθαλάσσιου όρους του Ερατοσθένη.

Ήδη, το θέμα των βοηθητικών εγκαταστάσεων για την πρώτη γεώτρηση της TOTAL και για επόμενες που αναμένεται να ακολουθήσουν έχει επιλυθεί. Έχουν συμφωνηθεί εγκαταστάσεις στο λιμάνι Λεμεσού που ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες και η εμπλοκή με το λιμάνι Λάρνακας έφερε καθυστέρηση μόνο μερικών μηνών. Η γαλλική εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε προσφορές για ανάθεση των βοηθητικών εργασιών, με τρεις διεκδικητές των έργων στο λιμάνι και ειδικών θαλάσσιων μέσων.

Η επιλογή προβλέπεται να γίνει τον επόμενο μήνα, ώστε οι προετοιμασίες να μπουν στην τελική ευθεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της γεώτρησης θα είναι πιο χαμηλό από τις προηγούμενες τέσσερις που έγιναν στην κυπριακή ΑΟΖ (δύο της Noble και δύο της ENI). Κι αυτό διότι έχουν μειωθεί κάθετα οι τιμές ενοικίασης των γεωτρύπανων, λόγω της μειωμένης ζήτησης που έφερε στη βιομηχανία αυτή η πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου.

ΠΗΓΗ: philenews…