Αρχική ΤΕΠΑΚ Σύμφωνα με μελέτη του ΤΕΠΑΚ, τέταρτη στην Ευρώπη σε καρκίνο του θυρεοειδούς...

Σύμφωνα με μελέτη του ΤΕΠΑΚ, τέταρτη στην Ευρώπη σε καρκίνο του θυρεοειδούς η Κύπρος

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο τρίτος πιο συχνά εμφανιζόμενος τύπος καρκίνου στις γυναίκες στην Κύπρο ενώ τα τελευταία χρόνια, οι όζοι του θυρεοειδούς διαγιγνώσκονται όλο και πιο συχνά στην Κύπρο και σε ένα μικρό ποσοστό (8-14%) μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς, με βάση το Αρχείο Καρκίνου της Κύπρου.

Τα ευρήματα αυτά παρουσιάστηκαν στην ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (ΤΕΠΑΚ) και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015. Στην ημερίδα συζητήθηκαν οι κύριοι παράγοντες δημιουργίας όζων στο θυρεοειδή αδένα και η πιθανή μετεξέλιξη τους σε καρκίνο του θυρεοειδούς και παρουσιάστηκε σχετική έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης.

Ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία της ομιλίας του πυρηνικού ιατρού και Διευθυντή της Μονάδας Καρκίνου του Θυρεοειδούς του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, Δρ. Σάββα Φράγκου στην οποία παρουσίασε τα αντίστοιχα στοιχεία για την Κύπρο όπου ο καρκίνος του θυρεοειδούς παρουσιάζει αλματώδη αύξηση τα τελευταία χρόνια στο γυναικείο πληθυσμό της Κύπρου κατατάσσοντας τη χώρα στην 4η θέση της Ευρώπης με τα υψηλότερα νέα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς.

Η Δρ. Στεφανία Παπαθεοδώρου, γυναικολόγος και λέκτορας στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία αναφέρθηκε στην έκβαση της εγκυμοσύνης όταν γίνεται διάγνωση καλοηθών ή και κακοήθων όζων του θυρεοειδούς.

Η κα Stephanie Gaengler, υποψήφια διδάκτωρ του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, παρουσίασε μέρος των αποτελεσμάτων του THYROCHEM και μίλησε για τα επίπεδα ιωδίου που μετρήθηκαν στις συμμετέχουσες. Πρόκειται για τα πρώτα αποτελέσματα μετρήσεων ιωδίου που δημοσιεύονται για πληθυσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κα Gaengler παρουσίασε τη σύγκριση αποτελεσμάτων μεταξύ των επιπέδων ιωδίου που μετρήθηκαν στις Κύπριες με τα αντίστοιχα του δείγματος γυναικών από τη Ρουμανία. Οι συγκεντρώσεις ιωδίου στις γυναίκες από τη Ρουμανία κυμαίνονταν γενικά σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ στην Κύπρο τα επίπεδα ιωδίου ήταν χαμηλότερα και σε πολλές περιπτώσεις κάτω από τα όρια που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως φυσιολογικά.

Η Ρουμανία εφαρμόζει εδώ και χρόνια νομοθεσία υποχρεωτικής προσθήκης ιωδίου σε εμπορεύσιμα αλάτια και σε προϊόντα όπως το ψωμί, ενώ στην Κύπρο δεν υπάρχει κάτι ανάλογο.

Η ανεπάρκεια ιωδίου σχετίζεται με νευροδιανοητικές διαταραχές και διαταραχές του θυρεοειδή αδένα μιας και το ιώδιο είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τις έγκυες και παιδιά βοηθώντας την ομαλή εξέλιξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και της νοημοσύνης (π.χ., δείκτης νοημοσύνης, IQ) των εμβρύων, βρεφών και παιδιών.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, η κα Ειρήνη Χατζηχαραλάμπους, Ανώτερη Ιατρική Λειτουργός, η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας κα Ελένη Λουκαΐδου και η Δρ. Καλυψώ Σέπου Προϊστάμενη του Τομέα Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Προγραμμάτων και Διεθνούς Συνεργασίας, του Ιδρύματος Προώθησης ‘Έρευνας, όπου όλοι τους ανέδειξαν την επιστημονική και κοινωνική σημασία του THYROCHEM και πως μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές πολιτικές προαγωγής της δημόσιας υγείας….