Αρχική BusinessNews Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα Η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις 10 κορυφαίες...

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα Η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις 10 κορυφαίες χώρες του κόσμου, που έχουν κάνει την μεγαλύτερη πρόοδο για πρ

Η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις 10 κορυφαίες χώρες του κόσμου, που έχουν κάνει την μεγαλύτερη πρόοδο για προσέλκυση επενδύσεων.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας “Doing business” 2016, η οποία ερευνά τις συνθήκες ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ποιότητα των οικονομικών ρυθμίσεων του νομοθετικού περιβάλλοντος, η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία, με την Κύπρο, το Ουζπεκιστάν και το Καζαστάν, παρουσίασαν σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα με μεταρρυθμίσεις που ευκολύνουν τους επενδυτές.

Οι 10 καλύτερες αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου που υλοποίησαν τουλάχιστον τρεις μεταρρυθμίσεις τον περασμένο χρόνο για να συμβάλουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι: η Κόστα Ρίκα, η Ουγκάντα, η Κένυα, η Κύπρος, η Μαυριτανία, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, την Τζαμάικα, τη Σενεγάλη και το Μπενίν.

Για το τρέχον έτος, η Κύπρος βρίσκεται στην εξηκοστή θέση από τις 189 χώρες της έκθεσης,ενώ για το 2016 η Κύπρος θα βρίσκεται στην τεσαρακοστή έκτη θέση.

Την πρωτιά της συνολικής παγκόσμιας κατάταξης, κατέχει η Σιγκαπούρη, ακολουθούμενη από τη Νέα Ζηλανδία και τη Δανία, ενώ στις τελευταίες τρεις θέσεις βρίσκονται το Νότιο Σουδάν, η Λιβύη και η Ερυθραία.

Σύμφωνα με την έκθεση, που μελέτησε δεδομένα χωρών των τελευταίων 12 χρόνων, κατά το 2003, ένας επιχειρηματίας χρειαζόταν 51 ημέρες σε όλο τον κόσμο για να αρχίσει την επιχείρησή του.

Σήμερα λόγω μεταρρυθμίσεων σε αρκετές οικονομίες, χρειάζονται σχεδόν οι μισές ημέρες.

Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ενθαρρύντικα σημάδια σύγκλισης προς τις βέλτιστες πρακτικές στις χαμηλότερες εισοδηματικά χώρες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μοζαμβίκης όπου κατά το 2003 ένας επιχειρηματίας χρειαζόταν 168 ημέρες να ξεκινήσει μια επιχείρηση, και σήμερα χρειάζεται μόνο  19 ημέρες.

ΠΗΓΗ: sigmalive…