Αρχική ΤΕΠΑΚ Τέσσερα εντυπωσιακά ψηλά κτήρια σε Μάλμε, Λονδίνο, Ντουμπάι και Νέα Υόρκη αποτυπώθηκαν...

Τέσσερα εντυπωσιακά ψηλά κτήρια σε Μάλμε, Λονδίνο, Ντουμπάι και Νέα Υόρκη αποτυπώθηκαν σε μακέτες από πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος Πολ

Turning Torso, Gherkin, O14 και 432 Park Avenue. Τέσσερα εντυπωσιακά ψηλά κτήρια σε Μάλμε, Λονδίνο, Ντουμπάι και Νέα Υόρκη αποτυπώθηκαν σε μακέτες κλίμακας 1:50 από πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος Πολιτικής Μηχανικής και Γεωπληροφορικής στο πλαίσιο μαθήματος Σχεδιασμού, υπό την καθοδήγηση του δρος Ορέστη Μαραγκού.

Οι εργασίες ήταν ομαδικές και το κάθε μέλος-φοιτητής ανέλαβε συγκεκριμένη ευθύνη ως προς την δομοστατική ανάλυση του κτιρίου, την επιμέτρηση ποσοτήτων και την οικονομική μελέτη, την κατάρτιση σχεδίου ασφαλείας, τη δημιουργία κατασκευαστικών σχεδίων και την οργάνωση και τήρηση του χρονοδιαγράμματος του έργου.

Στο σχεδιασμό των κτηρίων λήφθηκαν υπόψη περιορισμοί μεγέθους της έκτασης γης ενώ η απόφαση για το ύψος των κατασκευών έγινε βάση οικονομικών κριτηρίων για μεγιστοποίηση κέρδους. Τα κτίρια έπρεπε να προσομοιάζουν, ώς προς την μορφή και λειτουργία, με τέσσερα υπαρκτά κτίρια: το Turning Torso που βρίσκεται στο Μάλμε, το 30th St Mary Axe, γνωστό και ως Gherkin, που βρίσκεται στο Λονδίνο, το O14 που βρίσκεται στο Dubai και τέλος το 432 Park Avenue που βρίσκεται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Το μάθημα του Ενοποιημένου Σχεδιασμού Ι είναι αποτελεί μέρος μιας ενότητας τεσσάρων μαθημάτων που διδάσκονται κατά τα δύο πρώτα έτη φοίτησης στους κλάδους Πολιτικής Μηχανικής και Γεωπληροφορικής, τα οποία είναι Επαγγελματικές Γνώσεις και Δεξιότητες Ι και ΙΙ στο πρώτο και τρίτο εξάμηνο και Ενοποιημένος Σχεδιασμός Ι και ΙΙ στο δεύτερο και τέταρτο εξάμηνο.

Τα μαθήματα αυτά αποσκοπούν στο να εξοπλίσουν τους φοιτητές με τα κατάλληλα εργαλεία για να επιλύσουν προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν στην μετέπειτα επαγγελματική τους καριέρα.

Η ανοικτή φύση του μαθήματος επιτρέπει την ανάθεση ρεαλιστικών προβλημάτων, όπου οι φοιτητές καλούνται να προτείνουν πιθανές λύσεις υπό περιορισμούς χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία του σχεδιασμού των μηχανικών (Engineering Design Process).

Κατά την διάρκεια της εργασίας οι φοιτητές μαθαίνουν να εργάζονται σε ομάδες και να επικοινωνούν τα αποτελέσματα με διάφορα μέσα….