Αρχική Από το Παρελθόν Τα ιπποδρόμια ή ο ιππόδρομος της Λεμεσού αποτελούσε σημείο αναφοράς για πάρα...

Τα ιπποδρόμια ή ο ιππόδρομος της Λεμεσού αποτελούσε σημείο αναφοράς για πάρα πολλά χρόνια

image

Του Αδάμου Κόμπου.

Τα ιπποδρόμια ή ο ιππόδρομος αποτελούσε σημείο αναφοράς της Λεμεσού για πάρα πολλά χρόνια. Ήταν μια πολύ αραιοκατοικημένη περιοχή όπου ακριβώς την περίοδο όπου άρχισε την λειτουργία του ο ιππόδρομος δεν είχε καθόλου κατοικίες γύρω του.

Όταν άρχισε να κατοικείται η γύρω περιοχή, οι κάτοικοι αλλά και οι υπόλοιποι λεμεσιανοί έλεγαν ότι ο τάδε ή η τάδε κατοικία ή δρόμος βρίσκεται στην περιοχή του ιππόδρομου. Αυτό το σημείο αναφοράς παρέμεινε σε χρήση για αρκετά χρόνια αργότερα ακόμη και μετά την διακοπή της λειτουργίας του.

Ο ιππόδρομος της Λεμεσού βρισκόταν στα βόρεια της πόλεως και συγκεκριμένα στην μεγάλη έκταση του ΕΒΚΑΦ στα αριστερά του δρόμου Νίκου Παττίχη, πηγαίνοντας προς τα Πολεμίδια. Παλαιότερα ο δρόμος αυτός λεγόταν ο δρόμος των Πολεμιδιών.

Συγκεκριμένα ο ιππόδρομος άρχιζε από το νότιο άκρο της έκτασης ΕΒΚΑΦ, όπου είναι σήμερα το γήπεδο του Ομίλου Αντισφαίρισης Αμμοχώστου και έφθανε στα βόρεια, πέραν των εναπομεινάντων κτιρίων του ραδιοσταθμού ΒΒC όπου σήμερα κατέχονται από διάφορες εταιρείες σαν εργαστήρια ή σαν αποθήκες.

Το τεμάχιο όπου σ’ αυτό σήμερα δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε ανάπτυξη για ανέγερση κτιρίων κ.λ.π., ανήκει στην τουρκοκυπριακή εκκλησιαστική κτημοσύνη ΕΒΚΑΦ.

Ο ιππόδρομος δημιουργήθηκε και λειτούργησε το 1880Οι άγγλοι όταν ήλθαν στην Κύπρο σαν νέοι κατέχοντες, σε αντικατάσταση των Οθωμανών τούρκων, έφεραν μαζί τους αρκετές συνήθειες και συστήματα, που είχαν στην πατρίδα τους. Μία απ’ αυτές ήταν οι κούρσες με άλογα δηλαδή οι ιπποδρομίες.

Για πρώτη φορά διαγωνίστηκαν με άλογα το 1879, ακριβώς μετά που ήλθαν στην Κύπρο, και σ’ αυτό το διαγωνισμό που έγινε σε περιοχή κοντά στο Ζακάκι, έλαβαν μέρος και οι άγγλοι διοικητές της Λεμεσού, Λευκωσίας και Λάρνακας.

Όπως φαίνεται μετά απ’ αυτό το πρώτο διαγωνισμό, που ήταν και το κέντρισμα για την καθιέρωση μόνιμης δραστηριότητας με κούρσες αλόγων, δημιουργήθηκε η πρώτη «Επιτροπή Επί των ιπποδρομιών» το έτος 1880.

Η επιτροπή αυτή αποφάσισε να ενοικιάσει τεμάχιο γης για να γίνουν σ’ αυτό οι κατάλληλες εγκαταστάσεις για να διεξάγονται μόνιμα οι κούρσες αλόγων. Για το σκοπό αυτό αφού επέλεξαν το τεμάχιο γης που άνηκε στην τουρκοκυπριακή εκκλησιαστική περιουσία του ΕΒΚΑΦ, συμφώνησαν μ’ αυτούς να το ενοικιάσουν.

Αυτό το τεμάχιο, όπως ανάφερα προηγουμένως, ευρίσκεται βορείως της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ σε απόσταση απ’ αυτή γύρω στα 300 μέτρα περίπου, και αριστερά της Νίκου Παττίχη και δεξιά της κοίτης του ποταμού Γαρύλλη πηγαίνοντας προς τα Πολεμίδια.

Σ’ αυτό το τεμάχιο έστησαν τα απαραίτητα για τον ιππόδρομο, όπως ξύλινες κερκίδες, τα διαχωριστικά του διαδρόμου της κούρσας, καθώς επίσης το σύστημα εκκίνησης της κούρσας και τους στάβλους αναμονής των αλόγων.

Η συμμετοχή των άγγλων στις δραστηριότητες του ιππόδρομου Λεμεσού ήταν πολύ σημαντική, αφού αυτοί εισήξαν πρώτοι αυτό το άθλημα. Είχαν τα δικά τους άλογα συμμετέχοντας και οι ίδιοι στις κούρσες. Βέβαια πέραν του ότι οι ιπποδρομίες ήταν ένα άθλημα, ο τζόγος σ’ αυτές δεν μπορούσε να απουσιάσει όπως και σήμερα.

Στα ιπποδρόμια Λεμεσού δεν ήταν δυνατό να απουσιάζουν και κύπριες, κυρίως της Λεμεσιανής αριστοκρατίας που καταλάμβαναν μεγάλο μέρος των ξύλινων κερκίδων παρακολουθώντας τις κούρσες ντυμένες με τις κατάλληλες ενδυμασίες και τα ωραία τους καπέλλα.

Ιδιοκτήτες των αλόγων, πέραν από τους άγγλους, ήσαν κι’ αρκετοί κύπριοι. Μεταξύ αυτών ήσαν οι Χαρίλαος Κακογιάννης, ο Ισίδωρος Μακρίδης, ο Γιάννης Τσίρος, και άλλοι.

Ήταν μια πολυέξοδη δραστηριότητα για την τότε εποχή όπως είναι και σήμερα. Μάλιστα σε κάποια στιγμή αστιευόμενος ο Ισίδωρος Μακρίδης είπε ότι ανακάλυψε την πιο έξυπνη και σπουδαία μηχανή όπου «της βάζω χρυσάφι και μου βγάζει κοπριά» εννοώντας τα άλογα στα οποία έκαναν σοβαρές επενδύσεις με σίγουρα λεφτά.

Ο ιππόδρομος ή τα ιπποδρόμια, όπως ονομαζόταν, και σαν σημείο αναφοράς, κράτησε μέχρι το 1925 όπου σταμάτησε να λειτουργεί, αφαιρώντας μάλιστα και τις όλες εγκαταστάσεις του. Στη θέση του δημιουργήθηκε γήπεδο για γκολφ, που κράτησε μέχρι τις αρχές του 1940. Σ’ αυτό λάμβαναν μέρος αθλούμενοι κυρίως άγγλοι.

Στη συνέχεια σ’ αυτή την έκταση γης εγκαταστάθηκε ο ραδιοσταθμός του BBC για αραβόφωνες εκπομπές. Σ’ όλο το μήκος και πλάτος αυτής της γης υπήρχαν μεγάλες κεραίες. Προς τα βόρεια κτίστηκαν τα κτίρια του ραδιοσταθμού που είναι δυνατό να τα εντοπίσετε να υπάρχουν και σήμερα.

Ο Ραδιοσταθμός αργότερα μεταφέρθηκε στα Πολεμίδια και αργότερα στο Ζύγι, όπου είναι μέχρι σήμερα….