Αρχική Οικονομολόγος Τι σημαίνει η αύξηση για 6,5 σεντ το λίτρο στα καύσιμα για...

Τι σημαίνει η αύξηση για 6,5 σεντ το λίτρο στα καύσιμα για την τσέπη μας; Ίσως μέχρι και 500 ευρώ με επιπλέον το ΦΠΑ!

Πόσοι άραγε έχουν καταλάβει τις σημαίνει ακριβώς για την τσέπης τους η αύξηση κατά 6.5 σεντ το λίτρο στα καύσιμα; Θα σας το κάνω σε αριθμούς πιο κάτω για να γίνει πιο κατανοητό.

Αν υπολογίσουμε λοιπόν ότι κάποιος βάζει ένα περίπου μέσο όρο 120 λίτρα βενζίνη τον μήνα αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται επιπλέον €7,80, για 12 μήνες θα του κοστίσει €93,60.

Αν τώρα αυτός ο κάποιος η οποιαδήποτε οικογένεια έχει που θα έχει, δύο αυτοκίνητα, τότε το κόστος της αύξησης στα καύσιμα ετησίως θα είναι για την οικογένεια αυτή, €187,20.

Τα πιο πάνω νούμερα αφορούν το απ΄ευθείας κόστος στον κάθε καταναλωτή και νοουμένου ότι ο καταναλωτής αυτός εργάζεται στην πόλη του και όχι σε άλλη πόλη.

Πέραν όμως του απ΄ευθείας κόστου η αύξηση στα καύσιμα θα φέρει και αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά προιόντα, όπως το ψωμί το γάλα και άλλα.

Έτσι με ένα πρόχειρο υπολογισμό ή ας το πούμε χοντρικά, το κόστος στον κάθε καταναλωτή από την αύξηση κατά 6,5 σεντ το λίτρο στα καύσιμα, θα ανέλθει στα €500 ετησίως.

Στα πιο πάνω προσθέστε βεβαίως και την αύξηση κατά 1% στον ΦΠΑ, τις αυξήσεις στα ποσοστά καταβολής στις κοινωνικές ασφαλίσεις και όπως αντιλαμβάνεστε η αγοραστική δύναμη μειώνεται κι΄άλλο.

Έτσι λοιπόν με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αυξάνονται κάποια έσοδα του κράτους αλλά μειώνονται πολλά άλλα γιατί απλά η οικονομία μικραίνει με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αν με αυτές τις λύσεις θα σωθεί η οικονομία μας ή η οποιαδήποτε οικονομία, τότε μάλλον τα μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν από οικονομικά. Γιατί αλλοιώς το κατάλαβαν όλο αυτό.

Σε ευχαριστούμε Ευρώπη, σε ευχαριστούμε Τρόικα.

economoΛΟΓΟΣ…