Αρχική Λεμέσιος Τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα το foot traffic

Τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα το foot traffic

Κατά καιρούς έχουμε παρεξηγηθεί και έχουμε κατηγορηθεί, ότι τα βάζουμε με τους καταστηματάρχες της οδού Ανεξαρτησίας.

Ταχθήκαμε πολλάκοις υπερ της δημιουργίας πεζοδρόμων στο εμπορικό κέντρο της πόλης μας και ιδιαίτερα για την οδό Ανεξαρτησίας η οποία μετά την ανάπλαση παρουσιάζει μια ας πούμε μέτρια εικόνα. Και δυστυχώς και σύμφωνα με γραφόμενα των εκπροσώπων των καταστηματαρχών, η διαμόρφωση αυτή ήταν και δική τους επιλογή.

Εμείς αγαπούμε την πόλη μας από άκρη σε άκρη, αγαπούμε όμως πιο πολύ το κέντρο της πόλης μας, γι΄αυτό και θα συνεχίσουμε να δίνουμε ερεθίσματα για την καλυτέρευση του και την ενίσχυση του σε όλους τους τομείς. Γι΄αυτό θα συνεχίσουμε να επιμένουμε κι΄ας έγινε η ανάπλαση. Γιατί η πορεία είναι μια και η επιλογή μονόδρομος.

Για να σας δείξουμε λοιπόν ότι και ειδικοί αλλά και τα γεγονότα, λένε αυτά που λέγαμε, σας παραθέτουμε πιο κάτω το πολύ ενδιαφέρον κείμενο/έρευνα, του δημοσιογράφου Ιωάννη Σειτανίδη (ευχαριστούμε για την παραχώρηση του), όπως αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την περασμένη Κυριακή.

Η αναφορά γίνεται για το λιανεμπόριο στην Λευκωσία, αλλά τα παραδείγματα και οι προβληματισμοί είναι θα λέγαμε ίδιοι.

Ο ΛΕΜΕΣιος         

Τα εμπορικά κέντρα άλλαξαν την εικόνα της κυπριακής αγοράς συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των καταναλωτών

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΠέντε ως έξι διεθνείς εμπορικοί οίκοι ακτινογραφούν αυτή την περίοδο την αγορά της Κύπρου αναζητώντας χώρους για την εγκατάστασή τους. Πρόκειται για εταιρείες ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών ειδών, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από διεθνή εταιρία εστίασης.

 Στους μνηστήρες της κυπριακής αγοράς συγκαταλέγεται η βρετανική αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών Dixons, ενώ υπήρξε ενδιαφέρον και για τη δημιουργία εκπτωτικού χωριού στα περίχωρα της Λευκωσίας. Το τελευταίο σχέδιο δεν προχώρησε λόγω έλλειψης κατάλληλου χώρου.

Η εξεύρεση κατάλληλων χώρων αποτελεί σε σημαντικό βαθμό το κλειδί των εξελίξεων στην τοπική αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από το εξωτερικό έρχεται σε μια χρονική στιγμή αλλαγών στον εμπορικό χάρτη της Κύπρου.

Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για μια αγορά όπως η κυπριακή είναι δεδομένο.Η άφιξη της Lidl και το άνοιγμα καταστήματος από τη Leroy Merlin και από τη Hamley ‘s επιβεβαιώνει ότι η Κύπρος έχει μπει στο μάτι των πολυεθνικών.

Η ωρίμανση των πρώτων εμπορικών κέντρων σε Λευκωσία και Λεμεσό  και τα σχέδια για νέες εμπορικές αναπτύξεις σε Λευκωσία (στη Λακατάμια) και Πάφο (επί της οδού των Τάφων των Βασιλέων) αυξάνουν τα διαθέσιμα τ.μ. εμπορικών χρήσεων.Ταυτόχρονα στη Λευκωσία –όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον- καταγράφεται μια σημαντική τάση εξόδου από το κέντρο της πόλης, το οποίο και φθίνει.

«Οι έμποροι προσπαθούν να φύγουν από το κέντρο και στρέφονται σε οργανωμένα εμπορικά κέντρα», υπογραμμίζει στην «Κ» ο επικεφαλής της εταιρείας ερευνών της αγοράς ακινήτων  Leaf Research, Παύλος Λοϊζου. Ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχει χώρος και για άλλα εμπορικά κέντρα.

Το μόνο τμήμα του κέντρου για το οποίο συζητούν πιθανή παρουσία οι διεθνείς λιανέμποροι αφορά τη Μακαρίου από το κόμβο του αστυνομικού κόμβου Λυκαβηττού μέχρι το Capital Center. Οι υπόλοιποι δρόμοι τους αφήνουν αδιάφορους.

Τα ακίνητα που αναζητούνται οι διεθνείς λιανέμποροι είναι έκτασης από 80 ως 800 τ.μ.«Τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα το foot traffic, η μεγάλη κίνηση στο δρόμο κάτι που δεν υπάρχει στην Κύπρο», εξηγεί στην «Κ» η επικεφαλής του τομέα ενοικιάσεων της Danos –  BNP Paribas Real Estate, Ελένη Κουτουμπά.

Σε αντίθεση με την ευρύτερη περιοχή της Μακαρίου (Στασικράτους, Θεμιστοκλή Δέρβη) ανοδικά κινείται η Λήδρας, συμπαρασύροντας και την Ονασαγόρου. Η πεζοδρόμηση έδρασε ευεργετικά, σε αντίθεση με το υπόλοιπο κέντρο που ασφυκτιά από την αυξημένη κίνηση, την έλλειψη χώρων στάθμευση και κυρίως την έλλειψη μέσων μαζικής μεταφοράς.

«Χρειάζονται επενδύσεις και παρεμβάσεις από τις αρχές για να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον», σημειώνει η κα. Κουτουμπά.

Τα εμπορικά κέντραΟι κλιματιζόμενοι χώροι, η ευκολία στη στάθμευση, η παροχή υπηρεσιών από τους διαχειριστές των εμπορικών χώρων και η μεγάλη επισκεψιμότητα ωθούν τους λιανέμπορους σε ασφαλέστερα λιμάνια.

Είναι ενδεικτικό ότι για τα 15 νέα καταστήματα στο The Mall of Cyprus κατατέθηκαν περισσότερες από 300 αιτήσεις!«Η επιλογή έγινε με βάση τις ανάγκες που προέκυψαν από ερωτηματολόγιο που απάντησαν οι ίδιοι οι πελάτες μας και τις συμβουλές εξειδικευμένων συνεργατών μας», ανέφερε στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του The Mall of Cyprus, Μάριος Χοιρομερίδης.

«Το μίγμα των καταστημάτων του The Mall of Cyprus θα εμπλουτίζεται και θα διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες των καταναλωτών. Το εμπορικό κέντρο δέχεται πάνω από 5 εκατ. επισκέπτες σε ετήσια βάση. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία η επισκεψιμότητα το 2011 παρουσιάζει αύξηση περίπου 8% και έτσι η χρονιά θα κλείσει θετικά. παρά τη μικρή μείωση των επισκέψεων του Σεπτέμβριο. Οι πωλήσεις των καταστημάτων ανήλθαν το 2010 σε 100 εκατ. ευρώ. Πέρυσι σχεδόν όλοι είχαν άνοδο. Φέτος η εικόνα είναι μικτή. Οι περισσότεροι κινούνται ανοδικά και κάποιοι παρουσιάζουν κάμψη ή στασιμότητα», κατέληξε.

Έντονο ενδιαφέρον για εγκατάσταση έχει εκδηλωθεί για τα δύο εμπορικά κέντρα που υλοποιεί ο Athienitis, σε διαδικασία ανανέωσης είναι το City Mall Nicosia των Υπεραγορών Ορφανίδη, ενώ σταδιακά εμπλουτίζεται και το Madison’s. Σε γενικές γραμμές έχει συγκροτηθεί ένας ισχυρός εμπορικός πόλος στην είσοδο της Λευκωσίας, εκτός του αστικού ιστού και εκκολάπτεται ένας δεύτερος εμπορικός πόλος στα δυτικά της πρωτεύουσας.

Το εμπορικό κέντρο της Athienitis στην περιοχή της Λακατάμιας θα διαθέτει στεγασμένους χώρους 82.000 τ.μ., υπεραγορά, πολυκινηματογράφο, χώρους εστίασης, παιδότοπο και 1.700 θέσεις στάθμευσης. Στην ίδια περιοχή, στην Ανθούπολη, κατασκευάζεται ένα μικρότερο εμπορικό κέντρο, έκτασης 9.000 τ.μ. από την S.D.T. Ioannides Bros Ltd.

Παράλληλα η Athienitis συμμετέχει σε ανάλογο έργο στην Πάφο, σε συνεργασία με την Aristo Developers. Το ακίνητο βρίσκεται στην τουριστική περιοχή της Πάφου. Η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει διάφορα πολυκαταστήματα, super market, εμπορικά καταστήματα διαφορετικών μεγεθών, πολυκινηματογράφος, χώροι εστίασης, παιδότοπος και 1.100 καλυμμένες υπόγειες θέσεις στάθμευσης.

Το συνολικό εμβαδό των στεγασμένων κτιριακών εγκαταστάσεων θα είναι 48.000 τ.μ. περίπου. Και για τα δύο εμπορικά στα οποία συμμετέχει η Athienitis έχουν υπογραφεί συμφωνίες ενοικίασης χώρων με την Inditex (Zara), το Jumbo, το Carrefour και το Marks & Spencer.

Λιγοστεύει η πίττα της αγοράςΤο πιο ενδιαφέρον στοιχείο για την κυπριακή αγορά είναι ότι λιγοστεύει η πίττα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2011 (προκαταρκτικά στοιχεία) ο Δείκτης Όγκου Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου σημείωσε μείωση 0,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Την ίδια περίοδο ο Δείκτης Αξίας Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου σημείωσε αύξηση 4,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Στην Αξία Κύκλου Εργασιών αν δεν είχαν ακριβύνει τα καύσιμα (η αξία των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 21,8%) θα είχαμε αρνητικό πρόσημο καθώς όλες οι βασικές κατηγορίες κατρακυλούν (-2,1% σε ένδυση-υπόδηση, -6% σε ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα)

Το καταναλωτικό κοινό αγοράζει λιγότερα και φθηνότερα προϊόντα.Η εικόνα είναι καλύτερη τον Ιούλιο, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Ειδικότερα τον Ιούλιο ο Δείκτης Όγκου Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου αυξήθηκε κατά 8,6% σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Ο Δείκτης Αξίας Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 4,9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Τα νέα μπορεί να είναι άσχημα για τις κυπριακές εταιρίες, αλλά για τους ξένους, που μπορούν να επιτύχουν σοβαρές οικονομίες κλίμακας λόγω όγκου πωλήσεων, η αλλαγή της καταναλωτικής στάσης αποτελεί μια ευκαιρία.  

Στον όγκο των πωλήσεων η μεγαλύτερη κάμψη, στο εννεάμηνο, αφορά τα τρόφιμα – ποτά – καπνό σε ειδικευμένα καταστήματα (-4,8%), στα ηλεκτρικά είδη είναι (-2,7%), σε υφάσματα, ενδύματα, υποδήματα (-0,9%), ενώ ο όγκος των πωλήσεων καυσίμων μειώθηκε κατά 2,5%.

Ο μόνος τομέας που πάει καλά είναι η πώληση τροφίμων, ποτών και καπνού σε μη ειδικευμένα καταστήματα, με αύξηση 7,7% στον όγκο και 12,5% σε αξία.

[email protected]