Αρχική Τελευταία Νέα Το “έργο” Ρώσου επενδυτή στην Αμαθούντα αιτία αφορμής για διαμαρτυρία των Αμαθούσιων

Το “έργο” Ρώσου επενδυτή στην Αμαθούντα αιτία αφορμής για διαμαρτυρία των Αμαθούσιων

Ξεσηκώθηκαν για ακόμη μια φορά οι ιδιοκτήτες γης στην Αμαθούντα, οι οποίοι εδώ και δεκαετίες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, που βρίσκονται εντός της αρχαιολογικής περιοχής, ενώ στάσιμο παραμένει το θέμα των αποζημιώσεων τους από τις απαλλοτριώσεις.

Αφορμή για την νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το πρωί οι Αμαθούσιοι, αποτέλεσε η πρόθεση Ρώσου επενδυτή για ανάπτυξη στην περιοχή και οι ανασκαφές που άρχισε το Τμήμα Αρχαιοτήτων στο συγκεκριμένο τεμάχιο γης.

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο και απέκλεισαν για λίγη ώρα την παραλιακή λεωφόρο Αμαθούντας, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως “Διεκδικούμε δίκαιη και ίση μεταχείριση”, “Αμαθούσιοι, δεύτερης κατηγορίας πολίτες”, “Η διαφθορά και τα σκάνδαλα συνεχίζονται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων μέχρι σήμερα” και “Πότε θα τελειώσουν οι απαλλοτριώσεις στην αρχαία Αμαθούντα – Μας εκδικείται το κράτος”.

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Αμαθούσιων,  Τάκης Ονησιφόρου, ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες ζητούν να απολαμβάνουν το ίδιο καθεστώς που, όπως υποστήριξε, απολαμβάνει ο Ρώσος επιχειρηματίας “που επενδύει πάνω σε αρχαιολογικούς χώρους και πληρώνει τους λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων να εργάζονται μέσα και τα αρχαιολογικά ευρήματα, να τα μετακινούν στο μουσείο “.

Είμαστε 300 οικογένειες, είπε, που ζητούμε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων να δημοσιοποιήσει τη συμφωνία που έχει κάνει με το Ρώσο επενδυτή, ενώ υποστήριξε ότι “το κεφάλαιο και οι επιχειρηματίες στην περιοχή της Αμαθούντας, δυστυχώς κάνουν ότι θέλουν από το 1970”.

Αυτό που διεκδικούμε, συνέχισε, είναι να έχουμε την ίδια μεταχείριση όπως και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, “θέλουμε κι εμείς να επενδύσουμε στις περιουσίες μας, αλλά δυστυχώς το Τμήμα Αρχαιοτήτων μας αντιμετωπίζει σαν δεύτερη ποιότητας πολίτες”.

 Ο κ.Ονησιφόρου υπενθύμισε την απόφαση της νυν κυβέρνησης, η οποία έκρινε ως αντισυνταγματική την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για καταβολή αποζημιώσεων σε όσους απαλλοτριώθηκαν οι περιουσίες τους στην περιοχή της αρχαίας Αμαθούντας και υπογράμμισε ότι οι Αμαθούσιοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους “μέχρι τη δικαίωση”.

Πάντως, σε δηλώσεις της στο κρατικό κανάλι, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Δρ. Μαρίνα Σολομίδου Ιερωνυμίδου, απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ.Ονησιφόρου, λέγοντας ότι δεν έχει εγκριθεί η πολεοδομική άδεια που υποβλήθηκε για ανάπτυξη στην περιοχή και τόνισε πως αυτή τη στιγμή, το Τμήμα βρίσκεται καθήκοντος στο χώρο για να εντοπίσει και να προστατεύσει τις όποιες αρχαιότητες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 …