Η Δρ Κέλλυ-Ανν Φιλιπς και οι συνεργάτες της στο Αντικαρκινικό Κέντρο «Peter MacCallum» της Ανατολικής Μελβούρνης υποστηρίζουν ότι το γονίδιο BRCA1, που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 80%, μπορεί επίσης να παίζει ρόλο και στον μικρότερο αριθμό ωαρίων καθώς η γυναίκα μεγαλώνει.
Συγκεκριμένα, το εν λόγω γονίδιο σχετίζεται με 25% χαμηλότερο ποσοστό της ορμόνης AMH, δηλαδή μικρότερο απόθεμα ωαρίων στις ωοθήκες.
Ανάλογη επίδραση δεν σχετίζεται ωστόσο με το γονίδιο BRCA2, που έχει επίσης σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα μετά από μελέτη δειγμάτων της ορμόνης AMH σε σχεδόν 700 γυναίκες χωρίς ιστορικό καρκίνου, που είχαν λάβει μέρος σε έρευνα για τον καρκίνο του μαστού στη Νέα Ζηλανδίακαι την Αυστραλία την περίοδο 1997-2012. Οι συμμετέχουσες ήταν μεταξύ 25 και 45 ετών.
Από το σύνολο, 172 ήταν φορείς και 216 μη φορείς αλλά από οικογένειες με το γονίδιο BRCA1. Επιπλέον, 145 ήταν φορείς και 158 μη φορείς από οικογένειες με το BRCA2.
«Μια γυναίκα που είναι φορέας του BRCA1, σε ηλικία 35 ετών έχειωοθήκες που μοιάζουν περισσότερο με μιας γυναίκας 37 ετών, που δεν είναι φορέας του BRCA1» εξηγεί η Δρ Φιλιπς.
Και προσθέτει ότι οι γυναίκες φορείς του επίμαχου γονιδίου δεν θα πρέπει να καθυστερούν την απόκτηση οικογένειας, διότι όταν πια περάσουν τα 30 τότε η γονιμότητά τους κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ’ ότι άλλων συνομηλίκων τους.
Εικάζει μάλιστα ότι το BRCA1 ενδεχομένως να επηρεάζει τον μηχανισμό επιδιόρθωσης του DNA, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η μη επαρκής διόρθωσή του συντελεί σε γήρανση των ωαρίων των γυναικών.
ΠΗΓΗ: health.in.gr…