Αρχική Οικονομολόγος Το φαινόμενο δεν είναι πλέον μόνο Ευρωπαικό μιας και πέρασε στην αντίπερα...

Το φαινόμενο δεν είναι πλέον μόνο Ευρωπαικό μιας και πέρασε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, εκεί όπου η αρία φυλή των Αμερικανών “έκλει

Πολλοί, ειδικοί και μη, οικονομολόγοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και δημοσιογραφίσκοι, αναλώνουν καθημερινά πολλές ώρες για να μας πουν και να μας πείσουν για το τι φταίει και ζούμε σε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση.

Και η απάντηση γι΄αυτό φαίνεται μέσα από όσα μας λένε να φαντάζει πολύπλοκη, δύσκολη, αλλά και αυτοτιμωριτική, δηλαδή ότι για ότι συμβαίνει φταίμε κι΄εμείς για να μην πως ότι πολλοί μας λένε ότι φταίμε μόνο εμείς.

Λοιπόν, αν και αδαείς και καθόλου ειδικός όπως όλοι οι πιο πάνω, από χθες βλέπω τα πράματα πιο καθαρά. Από χθες έχω πλέον αντιληφθεί ότι αυτό που έχει πτωχεύσει δεν είναι η δικιά μας οικονομία ή η παγκόσμια οικονομία.

Αυτό που πρώτιστα πτώχευσε είναι το πολιτειακό σύστημα το οποίο ονομάσαμε δημοκρατία και το οποίο για χρόνια πρόσφερε ευημερία και πρόοδο πρώτιστα στην Ευρώπη αλλά και πέρα από τον Ατλαντικό.

Εκεί πέρα από τον Ατλαντικό όπου από χθες βλέπουμε ότι εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια βλέπουμε δυστυχώς και στην Ευρώπη. Βλέπουμε κάποιους να θεωρούν τους εαυτούς τους πέραν και πάνω από κάποιους άλλους.

Όπως δηλαδή οι Βόρειοι στην Ευρώπη βλέπουν τους Νότιους σαν κάτι κατώτερο από αυτούς, το ίδιο και οι ογδόντα Γερουσιαστές που οδήγησαν σε στάση πληρωμών τις ΗΠΑ οι οποίοι από όσα μαθαίνω ψηφίζονται από λευκούς ρατσιστές.

Και πιό είναι το αίτημα αυτών για να ψηφίσουν τους προυπολογισμούς και να συνεχίσει να λειτουργεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ; Το αίτημα τους δεν έχει να κάνει με τον προυπολογισμό, αλλά με την απαίτηση τους να ανατραπεί το σχέδιο υγείας του Ομπάμα.

Όπως οι Βόρειοι στην Ευρώπη βλέπουν ανάμεσα σ΄άλλα σαν δικό τους μόνο προνόμιο να έχουν πρόσβαση στην υγεία, έτσι και στις ΗΠΑ, αυτοί οι Λευκοί Γερουσιαστές δεν μπορούν να δεκτούν ότι μπορεί από χθες να έχει πρόσβαση σε ένα νοσοκομείο, ένας φτωχός ή ένας όχι λευκός.

Αυτό λοιπόν το σύστημα που εδώ και χρόνια πρόσφερε τόσα πολλά στην ανθρωπότητα, σήμερα δείχνει να έχει πτωχεύσει, ή μάλλον το έχουν πτωχεύσει. Η δημοκρατία στην Ευρώπη έχει κτυπηθεί από τις πολιτικές Σόιμπλε και όσους τον ακολουθούν.

Η δημοκρατία στην Ευρώπη έχει πτωχεύσει και σε χώρες όπου οι πολιτικές Μέρκελ τις έχουν εξαθλιώσει και δεν είναι τυχαίο ότι μέσα από την δημοκρατία στις χώρες αυτές, έχουν αναδειχθεί φασιστικές και ρατσιστικές πολιτικές δυνάμεις, μα αν είναι δυνατόν.

Η δημοκρατία βλέπουμε τώρα να πτωχεύει και στην μεγάλη υπερδύναμη, εκεί όπου βρίσκεται το στρατηγείο του πλανητάρχη και νομίζω ότι πλέον είναι ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. Γιατί απλά δεν μιλάμε για νούμερα αλλά για ανθρώπους.

economoΛΟΓΟΣ…