Αρχική Τελευταία Νέα Υποχρέωσαν ανήλικο θύμα σεξουαλικής κακοποίησης να αναγνωρίσει το θύτη σε αστυνομική παράταξη

Υποχρέωσαν ανήλικο θύμα σεξουαλικής κακοποίησης να αναγνωρίσει το θύτη σε αστυνομική παράταξη

Ανήλικο θύμα σεξουαλικής κακοποίησης υποχρεώθηκε από την Αστυνομία, παρουσία και λειτουργών των κοινωνικών υπηρεσιών, να αναγνωρίσει το θύτη σε αστυνομική παράταξη. Η καταγγελία ήρθε εις γνώση της Βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά, η οποία έστειλε την περασμένη Παρασκευή επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης για να επικοινωνήσει με τον Αρχηγό Αστυνομίας για τα περαιτέρω.

Το σημαντικότερο σημείο που προκάλεσε την οργή των Βουλευτών είναι ότι υπήρχε άγνοια για τη συγκεκριμένη αστυνομική διάταξη και ότι ακόμη και όταν γίνονταν οι διαβουλεύσεις για καταρτισμό της εθνικής στρατηγικής για τη σεξουαλική κακοποίηση, δεν αναφέρθηκε ποτέ στις συζητήσεις ότι υπάρχει μια τέτοια διάταξη.

Ούτε και η Αναστασία Παπαδοπούλου, Ειδική Σύμβουλος για σκοπούς ετοιμασίας της εθνικής στρατηγικής για θέματα σεξουαλικής κακοποίησης, ήταν γνώστης και εξέφρασε στη συνεδρίαση, όπως λέχθηκε, την έντονη δυσφορία της γιατί σε καμία φάση των διαβουλεύσεων δεν ενημερώθηκε ότι υπάρχει αυτή η αστυνομική διάταξη στους κανονισμούς.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι σε περιπτώσεις διερεύνησης καταγγελιών για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης υπάρχει αυτή η διάταξη για αστυνομική παράταξη, που προνοεί ότι το θύμα ενδεχομένως, πέραν της αναγνώρισης, να κληθεί να αγγίξει τον πιθανό θύτη στον ώμο.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, το γεγονός και μόνο ότι η διάταξη αυτή δεν ήταν υπόψη των Βουλευτών ούτε και στη διάρκεια των συζητήσεων για καταρτισμό της εθνικής στρατηγικής, εγείρει ζητήματα.

Ανέφερε ότι η αστυνομική παράταξη προκαλεί επανατραυματισμό του θύματος και παραβίαση της ανωνυμίας του, προσθέτοντας ότι αυτή η μέθοδος δεν πρέπει, κατά την άποψή της, να χρησιμοποιείται ούτε και σε άλλες περιπτώσεις ακόμη και με ενήλικα θύματα.

Ανέφερε ότι έχει σταλεί ήδη επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας για το ζήτημα.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι η αναγνώριση των δραστών, θα πρέπει να γίνεται σε μονοδρομικό καθρέπτη, δηλαδή καθρέπτη όπου το παιδί βλέπει τους υπόπτους, όχι όμως οι πιθανοί ένοχοι/δράστες το παιδί.

Ανακοίνωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσει το Σπίτι του Παιδιού, όπου εξειδικευμένα κλιμάκια θα λαμβάνουν καταθέσεις από τα θύματα με σύγχρονους τρόπους που θα αποκλείουν την άμεση επαφή θύματος – θύτη.
 
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά δήλωσε ότι έφτασε κοντά της η καταγγελία και το θέμα ενεγράφη αμέσως ενώπιον της Επιτροπής και ότι καμία υπηρεσία δεν έχει ποτέ ενημερώσει τον οποιονδήποτε ότι ισχύει αυτή η αστυνομική διάταξη.

Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά, στάληκε ήδη στον Υπουργό επιστολή με προώθηση στον Αρχηγό Αστυνομίας. Το γεγονός, είπε, ότι υπήρχε άγνοια για τις πρακτικές αυτές, καταδεικνύει και το ότι δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει τα δικαιώματα των παιδιών -θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.

Απαντώντας σε ερώτηση η κ. Κουκουμά είπε ότι στην αστυνομική παράταξη ήταν παρόντες και λειτουργοί των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας και άρα ενδεχομένως μερίδιο ευθύνης έχουν και αυτοί.

Είπε ακόμη ότι αν υπήρχε έστω και ένας εξειδικευμένος αστυνομικός στην διάρκεια της κατάθεσης, το περιστατικό δεν θα λάμβανε χώρα.
 
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συζήτησε και το θέμα της γονικής αποξένωσης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς που βρίσκονται σε διάσταση ή είναι διαζευγμένοι ως προς την επικοινωνία με τα παιδιά τους. 

Όπως λέχθηκε στη Συνεδρίαση, πολλαπλασιάστηκαν οι αιτήσεις στα οικογενειακά δικαστήρια, ενώ προσλήψεις έχουν να γίνουν εδώ και οκτώ χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος όγκος εργασίας. Συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να επιτραπεί να μηΝ απαιτείται η διαδικασία τριών δικαστών, αλλά μόνο ενός, προς απλοποίηση διαδικασιών. Επίσης, λέχθηκε ότι οι διαδικασίες ετοιμασίας εκθέσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες παίρνουν από έξι ως και 12 μήνες.

Πηγή: ΚΥΠΕ