Μια νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τον προστατευτικό ρόλο του θηλασμού για την υγεία της γυναίκας. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Oncology, ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού με αρνητικούς ορμονικούς υποδοχείς.
Η συγκεκριμένη μορφή της νόσου είναι συχνότεροι σε γυναίκες κάτω των 50 ετών και σε εκείνες που φέρουν μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA1.
Διεθνής επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν θηλάσει είχαν έως και 20% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο μαστού με αρνητικούς ορμονικούς υποδοχείς, συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν θηλάσει τα παιδιά τους.
«Κάθε επιπλέον στοιχείο που υποστηρίζει την μακροπρόθεσμη προστασία υγείας που απορρέει από τον θηλασμό και ειδικά έναντι επιθετικών μορφών του καρκίνου του μαστού είναι ενθαρρυντικό και ευπρόσδεκτο» σχολιάζει η συγγραφέας της μελέτης Δρ Μαρίσα Βάις σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Και προσθέτει ότι ο θηλασμός είναι μια χαμηλού κόστους και εφικτή στρατηγική που προσφέρει φυσική προστασία στη γυναίκα.
«Οι έγκυες γυναίκες και οι νέες μητέρες πρέπει να κινητοποιηθούν να υιοθετήσουν υγιεινές επιλογές. Θα πρέπει κι εμείς να τις ενθαρρύνουμε να θηλάζουν τα παιδιά τους, αφού μπορούν να αποκομίσουν διπλό όφελος» συμπληρώνει ο Δρ Πάολο Μποφετα, αναπληρωτής διευθυντής στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο «Tisch» της Ιατρικής Σχολής «Icahn» της Νέας Υόρκης.
Πάντως, ο συσχετισμός θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω προκειμένου να καθοριστεί ο χρόνος που πρέπει να διαρκεί ο θηλασμός προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος νόσησης, καθώς και η επίδρασή του σε άλλους τύπους του καρκίνου του μαστού….