Αρχική Τελευταία Νέα Ελλάδα: Χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης από 1ης Μαΐου -Άρση των μέτρων

Ελλάδα: Χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης από 1ης Μαΐου -Άρση των μέτρων

Δεκτή έγινε από την κυβέρνηση η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και για rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, έγινε γνωστό ότι η επιτροπή εισηγήθηκε σήμερα πως από την 1η Μαΐου δεν θα ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης και για την είσοδο στη χώρα.

Και λίγο αργότερα, το υπουργείο Υγείας έβγαλε ανακοίνωση ενημερώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση των εμπειρογνωμόνων.

Άρση μέτρων: Τι ισχύει από 1η Μαΐου για τα πιστοποιητικά
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση από το αρμόδιο υπουργείο, αναστέλλεται το Covid pass από την 1η Μαΐου. Επίσης, αναστέλλεται το πιστοποιητικό EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σχετικά με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και τα rapid test, θα πρέπει να κάνουν ένα την εβδομάδα, από δύο που ήταν ως τώρα. Εξαίρεση αποτελούν τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ, όπου παραμένουν τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας για τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία εισηγήθηκε ομόφωνα:

  • Αναστολή Covid pass από 1η Μαΐου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.
  • Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • 1 rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
  • 1 rapid test (από 2 που ηταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.
  • Η εισήγηση της επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους
Αναφορικά με τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καταργηθεί. «Μπορεί ενδεχομένως η μάσκα και να μην καταργηθεί στους εσωτερικούς χώρους, γιατί είναι ένα ήπιο μέτρο. Η μάσκα θα παραμείνει τον Μάιο και από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε, παρακολουθώντας την επιδημιολογική κατάσταση» ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ωστόσο, στην απογευματινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε πως οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους παραμένουν υποχρεωτικές.

Πάντως, είναι ένα θέμα το οποίο η Επιτροπή θα εξετάσει εκ νέου αργότερα, για το τι θα γίνει από την 1η Ιουνίου με τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.