Αρχική Τελευταία Νέα Στις 12 το μεσημέρι οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων – Τι αναμένεται

Στις 12 το μεσημέρι οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων – Τι αναμένεται

Σε ανακοινώσεις θα προβεί ο Υπ.Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου στις 12 το μεσημέρι, μετά το “κλείδωμα” των μέτρων από το Υπουργικού Συμβουλίου που συνέρχεται στις 10:30 το πρωί.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν αφορούν τις επόμενες μέρες, καθώς και την γιορτινή περίοδο μέχρι τις αρχές του νέου έτους. 

Τις εισηγήσεις τους θα καταθέσουν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις εννέα το πρωί τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, που για δεύτερη φορά σε ένα 48ωρο ανηφορίζουν στο λόφο του Προεδρικού. Οι επιστήμονες θα παρουσιάσουν επικαιροποιημένα στοιχεία για τους επιδημιολογικούς δείκτες σε κάθε επαρχία, πάνω στους οποίους στηρίχθηκαν και οι προτάσεις τους.  
Τα παγκύπρια μέτρα και η διαφωνία Προδρόμου για κλείσιμο σχολείων
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, τα παγκύπρια μέτρα στα οποία θα περιλαμβάνεται και η Πάφος, θα τεθούν σε ισχύ από την 1 Δεκεμβρίου και θα έχουν διάρκεια μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Στην ουσία θα αποτελούν επέκταση των υφιστάμενων με κέρφιου και διατήρηση των περιορισμών στους αριθμούς των συναθροίσεων σε σπίτια και χώρους εστίασης, που θα κλείνουν ενωρίτερα. Αυτό που αναμένεται να οριστικοποιηθεί, είναι το τι θα γίνει τελικά με τα σχολεία αφού η πρόταση είναι να κλείσουν, τουλάχιστον τα Λύκεια, μία εβδομάδα ενωρίτερα και τα μαθήματα να συνεχίσουν μέσω τηλεκπαίδευσης.
Πρόταση ωστόσο, την οποία δεν προκρίνει, σύμφωνα με πηγή από το Υπουργείο Υγείας, ο Πρόδρομος Προδρόμου, αφού θεωρεί πως τα μαθήματα, πρέπει να συνεχίσουν με φυσική παρουσία. «Τα στατιστικά στοιχεία, δείχνουν ότι δεν υπάρχει μετάδοση στους χώρους των σχολείων. Τις τελευταίες 15 ημέρες καταγράφηκαν 220 κρούσματα, που είναι λιγότερα αναλογικά από αυτά που εντοπίστηκαν στην κοινότητα»
Στα παγκύπρια μέτρα, θα δοθούν εξαιρέσεις για τις ημέρες των γιορτών των Χριστουγέννων. Αυτές θα επιτρέπουν τις συγκεντρώσεις σε σπίτια μέχρι και είκοσι άτομα και παράταση του κέρφιου, το πιθανότερο μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυκτα. Το ποιες μέρες θα δοθούν θα αποφασιστεί σήμερα. 
Τα τοπικά μέτρα για τη Λεμεσό
Οι επιδημιολογικοί δείκτες τη Λεμεσού, δεν άφησαν περιθώρια στους ειδικούς και έτσι για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη, αρχής γενομένης από την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, θα συνεχίσει να τελεί υπό το καθεστώς lockdown, στο οποίο ωστόσο θα υπάρξουν χαλαρώσεις.
Όπως όλα δείχνουν θα μετατεθεί το κέρφιου στης εννέα, από τις οκτώ το βράδυ που ισχύει σήμερα, ενώ θα αρθεί και ο γεωγραφικός περιορισμός και η διακίνηση θα είναι ελεύθερη. Η σκέψη είναι να ανάψει το πράσινο φως, ώστε να ανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις, όπως είναι κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, ωστόσο οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα.
Όλα τα μέτρα πάντως, θα τελούν υπό την αίρεση της επιδημιολογικής κατάστασης, αφού η πορεία της πανδημίας απέδειξε και στη χώρα μας, πως μπορεί να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και να αλλάξει τα δεδομένα από τη μια μέρα στην άλλη.
Αυτό που προκαλεί την πιο μεγάλη ανησυχία, είναι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, που συνεχίστηκαν για τέταρτη μέρα σε τριψήφιο αριθμό με 17 άτομα να νοσηλεύονται πλέον στη ΜΕΘ, του νοσοκομείου Λευκωσίας.