12 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 14 Αυγούστου, από την ημέρα που σημειώθηκε το ποιο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στην ιστορία της Κύπρου. Ένα γεγονός που συγκλόνισε την Κύπρο αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
Κανείς δεν περίμενε να ακούσει τέτοιο γεγονός στην Κύπρο. Στους δρόμους απόλυτη σιγή. Καθηλωμένος κόσμος στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς δείκτες αναμένοντας μια ενημέρωση. Στο αεροδρόμιο Λάρνακας κόσμος σε κατάσταση πανικού να αναμένει μια πληροφορία. Συγγενείς και φίλοι των επιβατών και του πληρώματος σε αγωνία. Θλίψη, πόνος και δάκρυ κατακλύζουν τον αερολιμένα και ολόκληρο το νησί. Μαύρο μεσημέρι για την Κύπρο και την Ελλάδα. 12 χρόνια μετά πολλά αναπάντητα “Γιατί”.
Στις 14 Αυγούστου 2005, το μοιραίο Μπόινγκ της ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας «Ήλιος», με προορισμό την Πράγα και ενδιάμεση στάση την Αθήνα, δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του, αφού στις 12:04 κατέπεσε και συνετρίβη στο Γραμματικό Αττικής, παρασύροντας στο θάνατο και τους 121 επιβαίνοντες (115 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα).
Σύμφωνα με τις έρευνες που διενεργήθηκαν τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους ήταν η απότομη αποσυμπίεση της καμπίνας του αεροσκάφους με αποτέλεσμα επιβάτες και πήρωμα να χάσουν τις αισθήσεις τους. Το μοιραίο αεροσκάφος είχε εισέλθει στον Εναέριο Χώρο Αθηνών, αλλά δεν ήρθε σε επαφή με τον Πύργο Ελέγχου. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό απογειώθηκαν δύο ελληνικά μαχητικά F16 από τη Νέα Αγχίαλο και στις 11:18, οπότε και απέκτησαν οπτική επαφή με το αεροσκάφος, διαπίστωσαν ότι ο κυβερνήτης του δεν ήταν στη θέση του και ο συγκυβερνήτης ήταν αναίσθητος, ενώ είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα παροχής οξυγόνου με μάσκες.
Το αεροπλάνο πετούσε με τον αυτόματο πιλότο κι έστριψε με κατεύθυνση την Εύβοια. Στις 11:41, οι πιλότοι των μαχητικών είδαν στο πιλοτήριο τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου, ο οποίος, ήταν ο μόνος που δεν είχε χάσει τις αισθήσεις του με τη βοήθεια ξεχωριστής φιάλης οξυγόνου και είχε πτυχίο πιλότου να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του αεροσκάφους.
Δεν πρόλαβε. Στις 11:50 ο αριστερός κινητήρας του αεροσκάφους σταμάτησε και δέκα λεπτά αργότερα ακολούθησε και ο δεξιός. Ο λόγος ήταν ότι είχαν τελειώσει τα καύσιμα. Το αεροσκάφος συνετρίβη στις 12:04, σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες.
Ανάμεσά τους ήταν 93 ενήλικες και 22 άτομα κάτω των 18 ετών. Εξ αυτών οι περισσότεροι ήταν Κύπριοι (103), 12 Έλληνες και οι υπόλοιποι Αρμένιοι υπήκοοι.
Από το σημείο της συντριβής ανασύρθηκαν συνολικά 118 πτώματα, απανθρακωμένα, καθώς το αεροπλάνο κομματιάστηκε και τυλίχθηκε στις φλόγες. Ανάμεσα στα πτώματα που δεν αναγνωρίσθηκαν, μέσω DNA, ήταν και αυτό του κυβερνήτη.
Με πληροφορίες από Εθνικός Κύρηξ