Αρχική Λεμέσιος 1393 θέσεις για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, 543 θέσεις για το ΤΕΠΑΚ, αυτό...

1393 θέσεις για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, 543 θέσεις για το ΤΕΠΑΚ, αυτό δεν είναι στήριξη σε ένα νεο πανεπιστήμιο

Σήμερα είχαμε τα αποτελέσματα για τις εισαγωγικές εξετάσεις στις ανώτατες σχολές της Κύπρου και της Ελλάδας. Σύμφωνα με όσα ανέγνωσε πριν από λίγο στις ειδήσεις ο υπουργός 1393 θέσεις δόθησαν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και 543 θέσεις στο ΤΕΠΑΚ.

Δεν θα μπω στην διαδικασία για να βγάλω τον συσχετισμό σε ποσοστά κι΄αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το κράτος δείχνει και με αποδείξεις ότι δεν στηρίζει αυτό το νέο δημόσιο πανεπιστήμιο, γιατί είναι ακόμη νέο, το ΤΕΠΑΚ.

Οι 543 θέσεις ίσως να μην αναπληρώνουν καν τις θέσεις όσων έχουν φέτος συμπληρώσει τις σπουδές τους στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο κι΄αυτό τι σημαίνει, ότι όχι απλά δεν μεγαλώνει το ΤΕΠΑΚ, όπως ήταν κι’ ο σχεδιασμός, αλλά ίσως και να μικραίνει.

Ναι, εντάξει ξέρουμε ότι υπάρχουν οικονομικά θέματα, υπάρχει η τρόικα, δεν υπάρχουν λεφτά. Μιλάμε όμως για την εκπαίδευση, μιλάμε για ένα πανεπιστήμιο στο κέντρο της Λεμεσού κι’αν κάποιος δεν αντιλαμβάνετε ότι η εξίσωση βγάζει κέρδος, ε τι να πω;

Γιατί μια επένδυση σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, μια επένδυση στους νέους ανθρώπους, μια επένδυση στην καρδιά της Λεμεσού, είναι μια επένδυση που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη και μεγάλα κέρδη στο παρών και στο μέλλον στον τόπο μας.

Θα θυμίσω και πάλι ότι το κράτος δεν τήρησε τις υποσχέσεις του για την λειτουργία φέτος της Σχολής Καλών Τεχνών, αλλά και δεν αποδέκτηκε σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών την λειτουργία του τμήματος Χημικών Μηχανικών.

Τέλος αναφέρουμε ότι εκκρεμεί η έγκριση ή η απόρριψη από το υπουργικό συμβούλιο της λειτουργίας τμημάτων Ναυτικής Μηχανικών και Φαρμακευτικής τα οποία όπως αντιλαμβάνεστε το ΤΕΠΑΚ δεν ζητά τυχαία για να λειτουργήσουν εδώ.

Και μια μικρή επεξήγηση, έτσι χοντρικά σε όσους απορούν.

  • Χημικοί Μηχανικοί – Ασχολούνται με θέματα υδρογονανθράκων, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ.
  • Ναυτικοί Μηχανικοί – Ίσως το πιο ευκολοκατανόητο τμήμα σε μια πόλη η οποία θεωρείται ναυτιλιακό κέντρο.
  • Φαρμακευτική – Στη Λεμεσό υπάρχουν δυο μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. H Remedica και η Medochemie. Η πρώτη έχει εδώ και καιρό υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΕΠΑΚ. Η δημιουργία στο πανεπιστήμιο ενός τέτοιου τμήματος αντιλαμβάνεστε τις προοπτικές που ανοίγει στην έρευνα για την Φαρμακευτική όχι κάπου στην κεντρική Ευρώπη ή την Αμερική, αλλά εδώ στη Λεμεσό.

ο ΛΕΜΕΣ ιος…