Αρχική BusinessNews Λεμεσός: 14 πύργοι της δίνουν προβάδισμα έναντι του Βερολίνου

Λεμεσός: 14 πύργοι της δίνουν προβάδισμα έναντι του Βερολίνου

Με την ολοκλήρωση των αναπτυξιακών έργων θα αποκτήσει ύψος 1.703 μέτρων.

Συνολικά 14 νέους πύργους με συνδυασμένο ύψος 1.703 μέτρων θα αποκτήσει η Λεμεσός των 180.000 κατοίκων με την ολοκλήρωση της κατασκευής στην πόλη μιας σειράς ψηλών κτηρίων, τοποθετώντας την πιο πάνω από αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις στην κλίμακα μέτρησης όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το InBusinessNews.

Αυτό είναι από τα συμπεράσματα που απορρέει από τη μελέτη «mesh spatial design studio», που αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ του αρχιτέκτονα-καλλιτέχνη Αντώνη Στυλιανού και του αρχιτέκτονα-urban designer Αντρέα Παπαλλά, για μια πειραματική πρακτική, η οποία συνδέει την αστική έρευνα με τον σχεδιασμό και την τεχνολογία.

Αναλύοντας τη δυναμική και τις προοπτικές της Λεμεσού σε σχέση με τις «παράλληλες πόλεις», όπως ονομάστηκε η εκδήλωση, στην οποία παρουσιάστηκε το project των δύο αρχιτεκτόνων, οι αρχιτέκτονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι αναπτύξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αναμένεται να δώσουν προβάδισμα στην πόλη έναντι μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. 

Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι το Βερολίνο, με πληθυσμό 3,5 εκατ., διαθέτει συνδυασμένο ύψος 1.099 μέτρα, η Βηρυτός, με πληθυσμό 361.000 διαθέτει συνδυασμένο ύψος 1.285 μέτρα, την ώρα που η Βιέννη των 1,7 εκατ. κατοίκων έχει συνδυασμένο ύψος 1.349 μέτρα.

Τα 14 κτήρια που δίνουν προβάδισμα
Για τον υπολογισμό των 1.703 μέτρων συνδυασμένου ύψους, συναθροίζονται, μεταξύ άλλων, μεγάλα έργα της πόλης, όπως το Lanitis Old Mansion, με 3 πύργους συνολικού ύψους 510 μέτρων, το Olympic Residence με 2 πύργους συνολικού ύψους 150 μέτρων, το The One 170 μέτρων, το Oval 75 μέτρων, οι 2 πύργοι του iHome Limassol 76 μέτρων, το Limassol Del Mar 78 μέτρων, καθώς και το Limassol Landmark 93 μέτρων. Ταυτόχρονα, συνυπολογίζεται το Neocleous Tower ύψους 84 μέτρων, το Fairways Centre Point ύψους 56 μέτρων,  το Totalserve Towers 63 μέτρων, το Limassol Blu 90 μέτρων, οι 2 πύργοι Marco Polo ύψους 144 μέτρων, το Cedars Oasis 54 μέτρων, όπως επίσης και το  Icon Residences συνολικού ύψους 50 μέτρων.

Ορισμένα από τα βασικά ευρήματα της μελέτης, τα οποία καταγράφονται σε ενημερωτικό έγγραφο, είναι ότι η αστική ανάπτυξη και διατήρηση δεν αλληλοαναιρούνται, οι καινούργιες κατασκευές δεν οδηγούν κατ’ ανάγκη σε ανάπτυξη, ενώ η επένδυση και ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να βαδίζουν παράλληλα με τη διατήρηση, κατανοώντας ότι η αξία δεν προκύπτει μόνο από τα αριθμητικά στοιχεία. 

Ταυτόχρονα, από το project απορρέει ότι «το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών της Λεμεσού για χρήση του παραλιακού μετώπου δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από τις νέες αναπτύξεις, το όραμα μιας ‘σύγχρονης πόλης’ της Λεμεσού πρέπει να βασίζεται στην κοινωνικότητα, στην ηθική της φροντίδας και της αλληλεγγύης, ενσωματώνοντας τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας των πολιτών, καθώς επίσης πρέπει να δίδονται ίσες ευκαιρίες στο κοινό, ώστε να παρέχει ανατροφοδότηση σε προτάσεις νέων αναπτύξεων και επιρροή στην πολιτική πολεοδομικού σχεδιασμού».

Παλιό Λιμάνι ψηφίζουν οι Λεμεσιανοί
Σε διήμερη εκδήλωση, στην συμμετείχαν περίπου 130 προσκεκλημένοι κατά τη διάρκεια της ιδιωτικής προβολής (αρμόδιες αρχές, ακαδημαϊκοί) και 110 άτομα κατά τη διάρκεια της δημόσιας προβολής (κοινό), διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων όσον αφορά στις δύο πλευρές.

Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι οι προσκεκλημένοι εστίασαν κυρίως στην ανάπλαση του Παλιού Λιμανιού, τασσόμενοι υπέρ, στην «ανάπτυξη με ψηλά κτίρια στο Παλιό Αρχοντικό του Λανίτη, τασσόμενοι κατά, στην ανάπτυξη του The One, εξίσου υπέρ και κατά, καθώς και στην ανάπτυξη του Oval, τασσόμενοι οριακά υπέρ. Σημειώνεται ότι οι προσκεκλημένοι αναγνώρισαν την ανάγκη ανάπλασης των παλιών παραλιακών πολυκατοικιών, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την πρόσφατη ανάπτυξη της περιοχής του Μόλου.

Στην αντίπερα όχθη, το κοινό επικεντρώθηκε κυρίως στην «ανάπλαση του Παλιού Λιμανιού και στη μαρίνα Λεμεσού, τασσόμενοι οριακά υπέρ, στην ανάπτυξη The One, τασσόμενο κατά, στην ανάπτυξη Oval, εξίσου υπέρ και κατά, στην ανάπτυξη με ψηλά κτίρια στο Παλιό Αρχοντικό του Λανίτη, τασσόμενο κατά, όπως επίσης και στο Olympic Residency.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι το κοινό αναγνώρισε την ανάγκη διατήρησης της περιοχής του Αγ. Αντωνίου, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ανάπλασης της περιοχής του Μαυσωλείου του Γρίβα Διγενή.

Ενδεικτικά έργα

Ύψος (μέτρα)

Lanitis Old Mansion (3 πύργοι)

510

Olympic Residence (2 πύργοι)

150

The One

170

Oval

75

iHome Limassol (2 πύργοι)

76

Del Mar

78

Limassol Landmark

93

Neocleous Tower

84

Fairways Centre Point

56

Totalserve Towers

63

Limassol Blu

90

Marco Polo (2 πύργοι)

144

Cedars Oasis

54

Icon Residences

50

Πηγή: InBusinessNews