Αρχική Πρόταση 14ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου στη Λεμεσό

14ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου στη Λεμεσό

Ο 14ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 μέχρι τις 26 Μαΐου 2023, επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η πολιτεία στον αμπελοοινικό τομέα και τη βούληση για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο κυπριακός οίνος έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια και έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των οινοφίλων. Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται από το Τμήμα Γεωργίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Πέτρου Ξενοφώντος, καθώς και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Η επίσημη έναρξη του Διαγωνισμού θα ανακοινωθεί σε δημοσιογραφική διάσκεψη τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2023, στις 9:00 π.μ., στο ξενοδοχείο St Raphael Resort & Marina στη Λεμεσό, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος και του Δημάρχου Λεμεσού κ. Νίκου Νικολαΐδη. Συνεργαζόμενοι φορείς με το Τμήμα Γεωργίας για τη διοργάνωση του Διαγωνισμού είναι το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο Δήμος Λεμεσού, ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κύπρου, η Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων Κύπρου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Οινοχόων, ο Όμιλος Οινοφίλων Κύπρου, η Ομάδα Οινοφίλων ΟίνοΑρτ και ο Όμιλος Οινοφίλων Αμμοχώστου «Βάκχος».

Η διεθνούς κύρους κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού είναι επταμελής και τελεί υπό τον συντονισμό του Prof. Antonio Morata. Ο Prof. Antonio Morata έχει καθοριστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου ως Πρόεδρος της Επιτροπής και επιτηρητής των διαδικασιών διεξαγωγής του διαγωνισμού. Η ρύθμιση των διαδικασιών του Διαγωνισμού βασίζεται στο διεθνές Πρότυπο του OIV με τίτλο «Standard for International Wine and Spirituous Beverages of Vitivinicultural Origin Competitions».

Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού διοργανώνεται από το Τμήμα Γεωργίας τεχνική ημερίδα, την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023, από τις 6:00 μ.μ. μέχρι τις 9:00 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» στη Λεμεσό. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού θα μοιραστούν με το ακροατήριο τις εμπειρίες και την εμπειρογνωμοσύνη τους στον αμπελοοινικό τομέα.

Κορύφωση των εκδηλώσεων θα αποτελέσει η τελετή βράβευσης και το επίσημο δείπνο που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023 και ώρα 7:00 μ.μ., στο ξενοδοχείο St Raphael Resort & Marina στη Λεμεσό. Για πληροφορίες και πώληση εισιτηρίων για την τελετή βράβευσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 25 877010.