Αρχική Από το Παρελθόν Η «απαγωγή» της 15χρονης Αλεξίας από Τούρκο που κατέληξε σε γάμο –...

Η «απαγωγή» της 15χρονης Αλεξίας από Τούρκο που κατέληξε σε γάμο – Ο έρωτας που δίχασε την Κύπρο

Η απαγωγής της 15χρονης Αλεξίας Χρόνιας , από το Ριζοκάρπασο, από τον Τούρκο έποικο Τζενγκίς, 17 ετών, τον Σεπτέμβριο του 1988, αναστάτωσε την μικρή κοινωνία της Κύπρου. Μια «απαγωγή» που κατέληξε σε μεγάλο έρωτα και λίγες ημέρες αργότερα σε γάμο.
 
Το θρίλερ της απαγωγής ήταν για εβδομάδες στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ενώ έλαβε πολιτικές διαστάσεις, απασχολώντας έντονα και τις δυο πλευρές. 
Τραγικές φιγούρες, οι γονείς της τότε ανήλικης Αλεξίας, οι οποίοι ζητούσαν δημόσια βοήθεια από την κυβέρνηση και την ΟΥΝΦΥΚΥΠ προκειμένου να επέμβει…! Μαθητές βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας ενώ έρχονταν σε σύγκρουση με τον αστυνομικό κλοιό στο οδόφραγμα του «Λήδρα Πάλας»,  ζητώντας την επιστροφή της Αλεξίας.
Την ίδια ώρα που διαδραματίζονταν διαμαρτυρίες,  η Αλεξία δίνει συνέντευξη στα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης και μιλάει για την αγάπη της για τον Τούρκο έποικο Τζενγκίς ενώ, την Κυριακή της ίδιας εβδομάδας παντρεύονται στα κατεχόμενα.

Ένα χρόνο αργότερα, η Αλεξία επιστρέφει στους γονείς της και σύμφωνα με τα όσα γράφτηκαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων δεν ήταν ευτυχισμένη, γεγονός που αντιπαρατίθεται ένα μήνα αργότερα στα λεγόμενα του Τζενγκίς, όταν ο ίδιος  περνάει στις ελεύθερες περιοχές για να την δει αλλά…συλλαμβάνεται.
Η Αλεξία εξομολογείται δημόσια πως τα περί απαγωγής ήταν σενάρια φαντασίας τα οποία αναγκάστηκε να πει μετά από πίεση των γονιών της και δήλωσε ερωτευμένη. 
Λίγες ημέρες αργότερα ο Τζενγκίς απελαύνεται στην Τουρκία μέσω Αθηνών και ζητάει να δει την Αλεξία στην Αθήνα….