Αρχική Τελευταία Νέα Στη 18η θέση παγκοσμίως η Κύπρος στο ύψος του εταιρικού φόρου

Στη 18η θέση παγκοσμίως η Κύπρος στο ύψος του εταιρικού φόρου

Στην 18η θέση, παγκοσμίως, μαζί με Λιχτενστάιν και Ιρλανδία σε σχέση με το ύψος του εταιρικού φόρου βρισκόταν το 2020 η Κύπρος, η οποία επιβάλει φορολογικό συντελεστή σε νομικά πρόσωπα ύψους 12,5%, όπως μεταδίδει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, το οποίο στην παγκόσμια κατάταξη δεν περιλαμβάνει τις χώρες με μηδενικό εταιρικό φορολογικό συντελεστή.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την συμφωνία των Υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των G7 χωρών να υποστηρίξουν την υιοθέτηση ελάχιστου παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες 15%, το CNBC αναφέρει ότι γενικά οι χώρες της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής επιβάλλουν υψηλότερο εταιρικό φόρο, σε σύγκριση με χώρες στην Ευρώπη και την Ασία, επικαλούμενο στοιχεία της δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, Tax Foundation, του ΟΟΣΑ και της KPMG.

Όπως αναφέρει, οι περίπου 15 χώρες που δεν επιβάλουν εταιρικό φόρο είναι τα νησιωτικά κράτη, όπως είναι οι Βερμούδες, τα νησιά Κέιμαν και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα οποία είναι ευρέως γνωστά, όπως αναφέρει, ως υπεράκτιοι «φορολογικοί παράδεισοι» – όπου οι μεγάλες εταιρείες μεταφέρουν κέρδη για να πληρώνουν λιγότερους φόρους.
 
Το αμερικανικό δίκτυο εξηγεί ότι αυτές οι περιοχές επωφελούνται από την δημιουργία θέσεων εργασίας για να εξυπηρετούν πολυεθνικές εταιρείες, όπως αυτές που προσφέρουν νομικές και λογιστικές υπηρεσίες, ενώ αναφέρει επιπλέον πως οι φορολογικοί παράδεισοι κερδίζουν επίσης χρήματα από τέλη που καταβάλλουν μεγάλες εταιρείες για τη δημιουργία επιτόπιων θυγατρικών.
 
Σύμφωνα με το CNBC, πρώτο στην παγκόσμια κατάταξη από τις χώρες που επιβάλουν εταιρικό φόρο είναι το νησί Μπαρμπάντος της Καραϊβικής με ποσοστό 5,5% και ακολουθούν το Ουζμπεκιστάν με 7,5%, το Τουρκμενιστάν με 8% και Ουγγαρία και Μαυροβούνιο με 9%.
 
Στην έκτη θέση παγκοσμίως, με εταιρικό φόρο 10%, βρίσκονται δέκα χώρες (Ανδόρα, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γιβραλτάρ, Κιργιστάν, Βόρεια Μακεδονία, Παραγουάη, Κατάρ, Κόσσοβο και Ανατολικό Τιμόρ).
 
Ακολουθούν με φορολογικό συντελεστή 12%, το Μακάο και η Μολδαβία και στην 18η θέση βρίσκεται η Κύπρος, το Λιχτενστάιν και η Ιρλανδία με εταιρικό φόρο 12,5%.
 
Τον υψηλότερο εταιρικό φόρο διαθέτουν τα νησιά Κομόρες με 50% και ακολουθούν με 37,5% το Πουέρτο Ρίκο, με 36% η χώρα της Νότιας Αμερικής Σουρινάμ και με 35%, μεταξύ άλλων, οι Ζάμπια, Σουδάν, Γουινέα και Μάλτα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Προηγούμενο άρθροΠάνω από 33.000 οι διελεύσεις από και προς τα κατεχόμενα σε τέσσερες ημέρες
Επόμενο άρθροΣτάση εργασίας από τους εργαζόμενους του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών λόγω συνθηκών εργασίας