Αρχική ΤΕΠΑΚ 19η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής

19η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής

Η 19η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής με πρωτοβουλία της Έδρας βιοηθικής της ΟΥΝΕΣΚΟ στη Χάιφα και εορτάζεται και φέτος για δεύτερη χρονιά σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως, μέσω του Διεθνούς Δικτύου Μονάδων Βιοηθικής που αριθμεί πάνω από 165 Μονάδες. Στο εν λόγω δίκτυο συμμετέχει από το 2016 και η Κυπριακή Μονάδα Βιοηθικής που φιλοξενείται στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με επικεφαλής τη Δρ Άντρη Παναγιώτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Διεθνές Ινστιτούτο για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.

Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής είναι η ενίσχυση των βασικών αρχών βιοηθικής, όπως αυτές έχουν υιοθετηθεί από την «Παγκόσμια Διακήρυξη για τη Βιοηθική και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της ΟΥΝΕΣΚΟ»,  μέσω ενημέρωσης και διαλόγου με όλους τους κοινωνικούς φορείς –και ιδιαίτερα τους φοιτητές/ερευνητές- γύρω από βιοηθικά ζητήματα στον τομέα της υγείας και συσχετιζόμενων ειδικοτήτων. 

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας βιοηθικής για το 2017 είναι: «Ισότητα και Δικαιοσύνη» και στα πλαίσια των εορτασμών φέτος προγραμματίζεται μία σειρά εκδηλώσεων με συντονιστή την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής στις 6-10 Νοεμβρίου, στις οποίες θα συμμετέχουν ακαδημαϊκά ιδρύματα, κυβερνητικοί και κοινωνικοί φορείς. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Εθνικής Επιτροπής (www.bioethics.gov.cy) και της Κυπριακής Μονάδας Βιοηθικής (http://cveglab.cut.ac.cy/news/) περί τα τέλη Οκτωβρίου.