Αρχική Τελευταία Νέα €2.5 εκατ. για τη Φραγκλίνου Ρούσβελτ

€2.5 εκατ. για τη Φραγκλίνου Ρούσβελτ

ddds
Τον δρόμο της υλοποίησης παίρνει το έργο σύνδεσης του παραλιακού δρόμου της Λεμεσού με τη λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ, μετά την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, υπό την εποπτεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων. 
Το συμβόλαιο, το οποίο υπεγράφη στις 18 Δεκεμβρίου 2016, τέθηκε σε ισχύ στις 30 Ιανουαρίου 2017. Το υπέγραψαν, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Σωκράτης Ζαπίτης για τη Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων Χρυστάλλα Μαλλούππα και εκ μέρους της εταιρείας An. Christou Properties and Constructions Ltd ο Χρίστος Χρίστου. Οι πιστώσεις θα διατεθούν από το Κράτος (4/5 Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως) και τον Δήμο Λεμεσού (1/5).

ddds
Υπενθυμίζεται ότι το πολεοδομικό οδικό έργο «Σύνδεση της Λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ με τον Παραλιακό δρόμο – Φάση Α΄» περιλήφθηκε στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το μήκος του φθάνει το ένα χιλιόμετρο, αρχίζει 200 μέτρα, περίπου, ανατολικά της διασταύρωσης του Παραλιακού Δρόμου με την Οδό Κουμανδαρίας και καταλήγει στην ανατολική είσοδο της Μαρίνας Λεμεσού.
Η δαπάνη του έργου ανέρχεται στα €2.540.215,45 (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός 18 μηνών από την έναρξή τους.

Σε έξι φάσεις

Σημειώνεται ότι παρόλο που το εν λόγω έργο είναι μικρό σε έκταση και κόστος, εντούτοις παρουσιάζει μεγάλου βαθμού πολυπλοκότητα και πολλές ιδιαιτερότητες. 
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα αναμένεται να εκτελεστεί σε έξι φάσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία.
Σε ισχύ βρίσκεται η υλοποίηση της πρώτης φάσης, μπροστά από την οδό Αγίας Θέκλης, που προγραμματίζεται να διαρκέσει τέσσερις μήνες.
Το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων αποδίδει τεράστια σημασία στην ποιοτική υλοποίηση του έργου, το οποίο αναμένεται να αποσυμφορήσει το υφιστάμενο δίκτυο, επιλύοντας τα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα που παρουσιάζονται ειδικά στην περιοχή αυτή.

Όπως αναφέρει η διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Χρυστάλλα Μαλλούππα, σε εξέλιξη βρίσκονται οργανωμένες συσκέψεις με την Αστυνομία, τον Δήμο Λεμεσού, αλλά και το Τμήμα Αρχαιοτήτων μιας και ενδέχεται να προκύψουν ανασκαφές, με στόχο την πρόβλεψη και την επίλυση τυχόν προβλημάτων, ως επί το πλείστον κυκλοφοριακών.
Σύμφωνα με την ίδια, το έργο, το οποίο προχωρά κανονικά, επιβλέπεται από τον Επαρχιακό Μηχανικό του Τμήματος Δημοσίων Έργων στη Λεμεσό, ενώ έχει συσταθεί οργανωμένη ομάδα παρακολούθησής του.

Τι θα περιλαμβάνει

Σύμφωνα με στοιχεία από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, στο έργο προνοούνται τα ακόλουθα: 
(i)  Αναβάθμιση του οδικού δικτύου σε τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας, κεντρική διαχωριστική νησίδα, πεζοδρόμια και λωρίδες πρασίνου.
(ii)  Κατάργηση του υφιστάμενου κυκλικού κόμβου του Παλαιού Λιμανιού, αν και το μεγάλο καλλωπιστικό δέντρο παραμένει στη νέα προτεινόμενη τριγωνική νησίδα που δημιουργείται. 
(iii) Τον προτεινόμενο κυκλικό κόμβο θα αποτελέσουν τα υφιστάμενα διατηρητέα κτίρια, που βρίσκονται μεταξύ των οδών Σιάφι και Αγίας Θέκλης.
(iν) Το οδικό δίκτυο διέρχεται διαμέσου του μεσαιωνικού πυρήνα της πόλης, γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της μελέτης κρίθηκε απαραίτητη η διεξαγωγή γεωφυσικής μελέτης για εντοπισμό περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, μέσω μαγνητικών πεδίων. Στις περιοχές που κατέδειξε η γεωφυσική μελέτη έγιναν ανασκαφές από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Τα αρχαιολογικά ευρήματα καταγράφηκαν, αποτυπώθηκαν και τροποποιήθηκαν τα κατασκευαστικά σχέδια. Έγινε επίσης μετακίνηση όλων των προτεινόμενων δικτύων κοινής ωφέλειας, έτσι ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε καταστροφές στα αρχαιολογικά ευρήματα κατά την εκτέλεση.  Στο συμβόλαιο έχουν ενσωματωθεί αυστηροί όροι για την εύρεση και την προστασία αρχαίων κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης και οι εργασίες θα εκτελούνται κάτω από την εποπτεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
(ν) Λόγω του ότι η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη, με τη διαπλάτυνση του οδοστρώματος σε αρκετά σημεία θα δημιουργηθούν στοές μέσα από τα κτίρια για τη διέλευση των πεζών, ενώ οι κολώνες των κτιρίων θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν κατάλληλα, αφού θα βρίσκονται κοντά στις λωρίδες κυκλοφορίας.
(νi) Στη οδό Αγίας Θέκλης υπάρχει υπόγεια στοά, η οποία οδηγεί στο αγίασμα της Αγίας Θέκλης και είναι επιφανειακή. Στο έργο λήφθηκε πρόνοια για την προστασία της στοάς με κατασκευή πρόσθετης προστατευτικής πλάκας και μετακινήθηκαν όλα τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.
(νii) Με την κατασκευή του έργου η κοίτη του ποταμού Γαρύλλη, από το υφιστάμενο γεφύρι μέχρι και την έξοδο προς τη θάλασσα, θα κλείσει και στη θέση του ποταμού θα κατασκευαστεί διπλός ορθογωνικός οχετός 2Χ3,30Χ1,80 μέτρων και μήκους 180 μέτρων.
(νiii) Λόγω της σπουδαιότητας του έργου, κρίθηκε απαραίτητο από τα αρμόδια τμήματα και την τοπική Αρχή να τοποθετηθεί μοντέρνος οδικός φωτισμός, που να συνάδει με την περιοχή. Παράλληλα, για σκοπούς εξοικονόμησης ενέργειας, στις κολώνες του οδικού φωτισμού θα τοποθετηθούν ηλεκτρικοί λαμπτήρες LED.
(ix) Λόγω της αυξημένης εμπορικής χρήσης στην περιοχή, πολιτική του Κράτους είναι ο σχεδιασμός παρόδιων χώρων στάθμευσης για διευκόλυνση των εμπορικών διακινήσεων. Για τον λόγο αυτό ο σχεδιασμός περιλαμβάνει 37 χώρους στάθμευσης για ιδιωτικά οχήματα, τέσσερις για ταξί και τέσσερις στάσεις λεωφορείων. 
(x) Στην περιοχή διακινείται μεγάλος αριθμός πεζών, γι’ αυτό και στον σχεδιασμό περιλήφθηκαν φωτοελεγχόμενες ή υπερυψωμένες διαβάσεις, ενώ ένα μεγάλο τμήμα της Οδού Σιάφι θα στρωθεί με κυβόλιθους τόσο για τη μείωση της ταχύτητας των οχημάτων όσο και για να προσδώσει καλύτερη αισθητική στην περιοχή. Εξάλλου, το τμήμα του δρόμου μεταξύ της εισόδου του Κάστρου Λεμεσού και της Πλατείας Συντάγματος θα υπερυψωθεί (πλατό).
(xi) Το έργο μελετήθηκε έτσι ώστε να είναι φιλικό για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Στα πεζοδρόμια θα τοποθετηθούν πλάκες καθοδήγησης τυφλών, ενώ παρέχονται όλες οι διευκολύνσεις για ανάπηρους με τροχοκάθισμα.
(xii) Επιπρόσθετα, η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει χωματουργικές εργασίες, ανακατασκευή του οδοστρώματος, επέκταση του συστήματος αποχέτευσης λυμάτων, κατασκευή συστήματος απορροής ομβρίων υδάτων, προστασία και ανάπτυξη δικτύων ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης, άρδευσης και σήμανσης/σηματοδότησης.
(xiii) Το οδικό έργο «Σύνδεση της Λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ με τον Παραλιακό δρόμο – Φάση Α΄» έρχεται να συμπληρώσει την ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου αλλά και του Μεσαιωνικού Κέντρου, καθώς και να συνδέσει μια σειρά από μεγάλα έργα που εκτελέστηκαν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. Μεταξύ άλλων, την κατασκευή της Μαρίνας Λεμεσού, την αναβάθμιση του Παλαιού Λιμανιού, την ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Επίχωσης, την κατασκευή του Γραμμικού Πάρκου στον ποταμό Γαρύλλη και την ανάπλαση του Κέντρου της Πόλης. 
(xiv) Το έργο θα αποτελέσει ένα εκσυγχρονισμένο συγκοινωνιακό δίκτυο φιλικό προς τον χαρακτήρα της περιοχής, με ευαισθησία στο περιβάλλον, τους αρχαιολογικούς χώρους, τους πεζούς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. 
Πηγή: ΕΒΕΛ