Αρχική Τελευταία Νέα Δρ Βωνιάτης: Έως και 2.000 τα ημερήσια κρούσματα λόγω Όμικρον

Δρ Βωνιάτης: Έως και 2.000 τα ημερήσια κρούσματα λόγω Όμικρον

Δρ. Βωνιάτης: Το τι θα δούμε, είναι αύξηση των κρουσμάτων

Τα ημερήσια κρούσματα θα εκτοξευθούν έως και 2.000 αν η Όμικρον έχει επελάσει στην κοινότητα, εκτιμά ο επιδημιολόγος Δρ Βωνιάτης, σημειώνοντας στο ΚΥΠΕ ότι αύριο, Παρασκευή, θα είναι γνωστό αν η Όμικρον έχει μπει στην κοινότητα, ύστερα από εργαστηριακές εξετάσεις.

«Έχουμε συνεχή αυξητική τάση και μάλιστα σημαντική αύξηση τις τελευταίες δέκα ημέρες. Έχει εδραιωθεί πάνω από 800 κρούσματα [ημερησίως] τις τελευταίες δύο ημέρες, πλησιάζει τα 900 κρούσματα και αυτή η κατάσταση φαίνεται ότι έχει σχέση και με την επέλαση της Όμικρον. Μέχρι αύριο, θα ξέρουμε αν ένας αριθμός σχεδόν 100 κρουσμάτων είναι Όμικρον», είπε.

Όπως ανέφερε, ήδη έχουν δηλωθεί 33 κρούσματα, που σημαίνει ότι έχει περάσει στην κοινότητα η Όμικρον. «Άρα το τι θα δούμε, είναι αύξηση των κρουσμάτων. Το ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς θα χρειάζονται νοσηλεία. Δυστυχώς μπορούμε να δούμε αύξηση των νοσούντων ανάμεσα και σε εμβολιασμένους. Άρα είναι φρόνιμο την ημέρα των Χριστουγέννων να κάνουμε ένα rapid test ή ένα self-test πριν να κάτσουμε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είτε είμαστε εμβολιασμένοι είτε όχι», σημείωσε. 

Ο κόσμος, συνέχισε, πρέπει να προσέχει, να τηρεί τα μέτρα προσωπικής προστασίας με ευλάβεια γιατί ακόμα δεν ξέρουμε ποια θα είναι η προστασία έστω και με την τρίτη δόση του εμβολίου, εφόσον δεν έχουν βγει ακόμη οι επιδημιολογικές έρευνες.  

Ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικά ευρήματα από εργαστηριακές εξετάσεις ότι όντως η τρίτη δόση δυναμώνει πολύ το σύστημα και αυξάνονται σε σημαντικό βαθμό τα αντισώματα αλλά είπε πως δεν γνωρίζουμε στην πράξη ποια θα είναι τα αποτελέσματα.  

Ερωτηθείς πότε θα γνωρίζουμε αν η Όμικρον έχει μπει στην κοινότητα, ο Δρ Βωνιάτης είπε ότι «θα ξέρουμε αύριο με κάποια βεβαιότητα».  

Πιστεύω, συνέχισε, ότι θα ξεπεράσουν τα 1.000 εάν η Όμικρον έχει εισβάλλει και ίσως τις επόμενες εβδομάδες να δούμε και 1.500 και 2.000 κρούσματα.  

«Εκείνο το οποίο επιμένουμε είναι να τηρούμε τα μέτρα προσωπικής προστασίας, γιατί δεν ξέρουμε ακόμα ποια είναι η βαρύτητα της νόσησης, δηλαδή σε τι ποσοστό τα άτομα που νοσούν θα είναι βαριά. Διότι οι περισσότεροι νοσούν ελαφριά, απ΄ ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Από εκεί και πέρα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα γιατί δεν ξέρουμε τι θα συμβεί ακόμα», πρόσθεσε.  

Τόνισε ότι πρέπει να κάνουμε ένα self-test μιας και είναι τώρα διαθέσιμα προτού καθήσουμε στο γιορτινό τραπέζι. «Δεν θα χάσουμε τίποτα, αλλά θα είμαστε βέβαιοι ότι είμαστε αρνητικοί και δεν θα μεταδώσουμε σε κανένα την νόσηση», κατέληξε.

ΚΥΠΕ