Αρχική Τελευταία Νέα Δήμος Λεμεσού: Μεγάλη πρόκληση ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού για το...

Δήμος Λεμεσού: Μεγάλη πρόκληση ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού για το 2020

Στην αθλητική αναγέννηση της Λεμεσού προσβλέπει ο Δήμος της πόλης, μετά την εξασφάλιση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού 2020, προχωρώντας σε μια σειρά από δράσεις, ώστε να δικαιωθούν οι προσδοκίες του και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που δημιουργούνται.

Το μεσημέρι ο Δήμος παραχώρησε διάσκεψη Τύπου, κατά την οποία ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, υποσχέθηκε πως “θα προσπαθήσουμε να τιμήσουμε τον τίτλο αυτό, καταβάλλοντας το άπαν των δυνάμεων μας, ώστε να αποτελέσει η πόλη μας ένα πρότυπο και παράδειγμα αθλητικής πόλης”.

Ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν για την εξασφάλιση του τίτλου και συνεχίζουν να εργάζονται για υλοποίηση του σχεδιασμού, ο κ.Νικολαϊδης είπε πως “για εμάς, είναι μια μεγάλη πρόκληση αυτός ο τίτλος και μια ευκαιρία, ένα κίνητρο που θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό”.

Στο πλαίσιο των δράσεων, συνέχισε, περιλαμβάνεται μια πανηγυρική τελετή έναρξης του έτους Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού, ενίσχυση και αναβάθμιση των εκδηλώσεων των “Λεμεσίων” και εμπλουτισμός τους με νέα αθλήματα, δημιουργία Κέντρου Αθλημάτων Παραλίας, δημιουργία κυψέλων αθλητισμού στις συνοικίες με τη συνεργασία του ΚΟΑ, σχεδιασμός και δρομολόγηση αθλητικών υποδομών στην πόλη (νέο κολυμβητήριο, αίθουσα πολλαπλών αθλητικών χρήσεων, αθλητικού κέντρου ναυταθλητισμού κ.α) , προσέλκυση και διοργάνωση αθλητικών συνεδρίων και προβολή αθλητικών δραστηριοτήτων για προσέλκυση αθλητικού τουρισμού.

Για την καλύτερη διοργάνωση των δράσεων, πρόσθεσε, ο Δήμος προχωρεί σε στρατηγική συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς, όπως το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, το Υφυπουργείο Τουρισμού, τον ΚΟΑ, τον ΟΠΑΠ και ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις, ενώ ενισχύει και την Επιτροπή Νεολαίας και Αθλητισμού και του Γραφείου Αθλητισμού του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού ανέφερε δε ότι, θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο εθελοντών που θα βοηθήσουν στη διοργάνωση των διαφόρων εκδηλώσεων και δράσεων, με πυρήνα 200 και πλέον μαθητές σχολείων της Λεμεσού, κάτι που αποφασίστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του προγράμματος Erasmus+, στο Λανίτειο Λύκειο.

Διαβεβαίωσε, τέλος, πως όλοι στο Δήμο θα εργαστούν σκληρά “ώστε να κάνουμε την πόλη μας μια πρωτοπόρα πόλη αθλητισμού που να απολαμβάνουν και να χαίρονται οι δημότες και να είναι περήφανοι γι αυτήν”.

Ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού 2020 δεν πρέπει να είναι απλά ένας τίτλος, αλλά ένα εργαλείο και μοχλός πίεσης για όλους μας, είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας και Αθλητισμού και Επικεφαλής του Γραφείου Αθλητισμού του Δήμου, Λοίζος Μαυρουδής.

Αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για εξασφάλιση του τίτλου, ο κ.Μαυρουδής δήλωσε πως η διάκριση αυτή δικαιώνει τις “άοκνες προσπάθεια του Δήμου στην κατεύθυνση του αθλητισμού και μας γεμίζει ευθύνες για μια χρονιά που σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας όμορφης διαδικασίας με πολλές προκλήσεις, γεμάτες από υψηλού επιπέδου αθλητικές δράσεις”.

Μέσω του ευρωπαϊκού δικτύου πόλεων, πρόσθεσε, ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει χρηματοδότηση υλοποίησης αθλητικών δράσεων για όλους τους δημότες, ενώ στους στόχους περιλαμβάνεται η εξασφάλιση χρημάτων για βελτίωση των υποδομών, με σκοπό την ενίσχυση του σωματειακού και μαζικού αθλητισμού.

Ανάμεσα στους στόχους, συνέχισε, είναι ο αθλητισμός στη γειτονιά, η κατασκευή νέων γηπέδων ποδοσφαίρου 5Χ5 και επιδιόρθωση των υφιστάμενων, κατασκευή γηπέδων πετόσφαιρας και καλαθόσφαιρας, εμπλουτισμός με όργανα γυμναστικής σε διάφορα πάρκα, κατασκευή αθλητικού μονοπατιού, πίστες skateboard και ποδηλάτων και επιπρόσθετοι πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι.

Στο πλαίσιο συνέχισης των επιμορφωτικών σεμιναρίων σε σχολεία, είπε ο κ.Μαυρουδής, θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα δημοτικά, ώστε να παροτρυνθούν τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό “για να κάνουμε σωστούς φίλαθλους και όχι οπαδούς”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τις πολλές αθλητικές δραστηριότητες που θα οργανωθούν, η πόλη θα φιλοξενήσει και συνέδρια, όπως το Παγκόσμιο Συμπόσιο Αγωνιστικής Αναρρίχησης και το FIF Pro Πανευρωπαϊκό Κογκρέσο Προπονητών Ποδοσφαίρου.

Ο Λοΐζος Μαυρουδής τόνισε ότι, “όραμα του Δήμου Λεμεσού είναι η δημιουργία ενός αθλητικού χωριού που θα στεγάζει πολλά και διαφορετικά αθλήματα και αθλητικούς ξενώνες, όπου θα μπορεί να φιλοξενεί και ομάδες του εξωτερικού”, ενώ υπέδειξε πως κάποια έργα μπορεί να αργήσουν να γίνουν λόγω διαδικασιών, όμως αυτά που είναι άμεσα εφικτά, “θα πρέπει να γίνουν χθες”.

Ικανοποίηση από τους σχεδιασμούς του Δήμου, ως Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού 2020, εξέφρασε σε χαιρετισμό του, το μέλος του ΔΣ του ΚΟΑ, Ανδρέας Μυλωνάς,.

Ο ΚΟΑ και ο Δήμος Λεμεσού, πρόσθεσε, έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας για την όσο το δυνατό καλύτερη προώθηση και προβολή της Λεμεσού ως Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού και τόνισε πως η στήριξη του οργανισμού και όλων των υπηρεσιών του, θα είναι έμπρακτη σε αυτή την προσπάθεια.