Αρχική ΤΕΠΑΚ 3η Ημερίδα Δημόσιας Υγείας – Ερευνητικά αποτελέσματα στην Κύπρο

3η Ημερίδα Δημόσιας Υγείας – Ερευνητικά αποτελέσματα στην Κύπρο

IMG_8225.jpg

Πάνω από 130 συμμετέχοντες παρακολούθησαν την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 τις εργασίες της 3ης Παγκύπριας Ημερίδας για τη Δημόσια Υγεία στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΠΚ), οι οποίες ανέδειξαν νέα και ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατάσταση υγείας του πληθυσμού της Κύπρου. Η ημερίδα τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας Δρ. Γ. Παμπορίδη, ο οποίος εκφώνησε ομιλία. Στο προεδρείο της ημερίδας βρισκόταν ο Δρ. Νικόλαος Ζάμπογλου, από το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο και ο Δρ. Κώστας Χριστοφή, από το ΤΠΚ.

IMG_8225.jpg

Κατά τον χαιρετισμό του ο Δρ Παμπορίδης αναφέρθηκε σε δυο επίκαιρες και παγκόσμιες προκλήσεις της δημόσιας υγείας, ι) στη γήρανση του πληθυσμού και ιι) τη μετάβαση από λοιμώδη σε μη λοιμώδη νοσήματα όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης, σ’ ότι αφορά τη συχνότητα εμφάνισης νέων περιστατικών. Τόνισε ότι το νέο γενικό σύστημα υγείας της Κύπρου (ΓεΣΥ) θα αποτελέσει το σύστημα που θα αντιμετωπίσει τις πιο πάνω προκλήσεις. Τόνισε ότι τα πανεπιστήμια μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο απεικονίζοντας συστηματικά τα δεδομένα του Κυπριανού πληθυσμού για χρόνια νοσήματα και τους κύριους παράγοντες ρίσκου. Έδωσε συγχαρητήρια στο  ΤΕΠΑΚ για την προσφορά του στον τομέα της δημόσιας υγείας και σε δράσεις πρόληψης οι οποίες αποτελούν μέρος έξυπνων συστημάτων υγείας. Κλείνοντας προέτρεψε τους διοργανωτές της ημερίδας να συνεχίσουν αυτό το θεσμό και να θεωρεί τη στήριξη της από το Υπουργείο, δεδομένη.

Οι προφορικές εργασίες παρουσιάστηκαν από καθηγητές/τριες της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΠΚ, καθώς και από λειτουργούς του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας οι οποίοι παρουσίασαν το νέο ΓεΣΥ. Πλαισιώθηκαν από παρουσιάσεις της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Γενικού Χημείου του Κράτους, του Κυπριακού Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα (ενδοκρινολογική κλινική). 

Παραθέτουμε ενδεικτικά στοιχεία από τη θεματολογία της ημερίδας,

Παρουσιάστηκαν τα πιο πρόσφατα στοιχεία καρκίνου για την Κύπρο, όπου αναφέρθηκε ότι υπάρχουν 3300 νέα περιστατικά κάθε χρόνο, τα οποία παρουσιάσουν μικρή αυξητική τάση ετησίως. Οι θάνατοι από καρκίνο βρίσκονται σε σταθερά επίπεδα τα τελευταία δέκα χρόνια.  Τα είδη καρκίνου που εμφανίζονται πιο συχνά είναι του προστάτη και των πνευμόνων στους άνδρες ενώ στις γυναίκες, πιο συχνά κρούσματα είναι αυτά του μαστού και μετά του θυρεοειδούς. Τα πιο πολλά περιστατικά παρουσιάζονται σε άνδρες 60 ετών και άνω ενώ στις γυναίκες στα 55 έτη και άνω. Σε σχέση με Ευρώπη πάντως, η επίπτωση καρκίνου για όλα τα είδη βρίσκει την Κύπρο να βρίσκεται πιο χαμηλά σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τα τελευταία χρόνια το προσδόκιμο ζωής ατόμων με HIV λοίμωξη έχει αυξηθεί πολύ χάρη στις νέες φαρμακευτικές αγωγές που δίνονται στα άτομα αυτά αλλά ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της  ΗIV λοίμωξης παραμένει η πρόληψη. Συνεπώς, η ανάγκη εγκαθίδρυσης προληπτικών μέτρων και πρακτικών σε διεθνές αλλά και τοπικό επίπεδο για την ελαχιστοποίηση της εμφάνισης νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό HIV αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Ο Αν. Καθ. Νίκος Μίτλεττον ανέφερε ότι βάσει παγκόσμιων πρακτικών ο μητρικός θηλασμός πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες. Στατιστικά οι περισσότερες μαμάδες διακόπτουν το θηλασμό πριν τους 4 μήνες και οι λόγοι είναι κυρίως η ανεπάρκεια γάλακτος μετά την επιστροφή στην  εργασία τους. Τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα έχουν χαμηλότερη χρήση μητρικού θηλασμού τώρα ενώ παλιότερα ήταν το αντίθετο.

Επίσης, τονίσθηκε η ανάγκη περαιτέρω επιμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας λόγω του νέου ΓεΣΥ αλλά κα των αυξανόμενων πορκλήσεων στον τομέα της δημόσιας υγείας. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Δημόσια Υγεία τόνισε η Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου, Αναπλ. Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας γιατί οι απόφοιτοί του θα πρέπει να είναι είναι ικανοί στους τομείς του προγραμματισμού, της οργάνωσης και της πρόληψης για το σύστημα της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα την ίδια ημέρα στο προαύλιο του κτιρίου αναρτήθηκαν 15 επιπλέον ερευνητικές εργασίες με τη μορφή γραπτής ανακοίνωσης (poster session). Οι γραπτές ανακοινώσεις με τη μορφή poster προέρχονταν από εργασίες νέων ερευνητών των εξής πανεπιστημίων: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η Επιτροπή Αξιολόγησης που απαρτιζόταν από τον Δρ. Ν. Ζάμπογλου, την Αν. Καθ. Ευρυδίκη Παπασταύρου και την Αν. Καθ. Κάκια Πετεινού πρότεινε τις τρεις καλύτερες εργασίες ως εξής:

1ο βραβείο: Αντριάννα Τηλλ, επιταγή αξίας €500,00 από την εταιρεία Medochemie Ltd για την έρευνά με τίτλο «Η επίδραση της θεραπεία του  θυρεοειδή καρκίνου με ραδιενεργό ιώδιο στην έκβαση της εγκυμοσύνης»

2ο βραβείο: Δάφνη Κλεόπα, δωροκουπόνι αξίας €150,00 από την Cyta για την έρευνά με τίτλο “Ανάπτυξη εργαλείου  αξιολόγησης του σχετιζόμενου  με την υγεία φυσικού, δομημένου και κοινωνικού περιβάλλοντος της κοινότητας μέσω συστηματικής κοινωνικής παρατήρησης (CyNOTes)»

3ο βραβείο: Κωνσταντίνο Γιαννακού δωροκουπόνι αξίας €50,00 από την Cyta για την έρευνά με τίτλο «Παρεμβάσεις για την πρόληψη της προεκλαμψίας: Ανασκόπηση των συστηματικών ανασκοπήσεων και μετα-αναλύσεων τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών»

Τα υπόλοιπα poster πήραν έπαινο για την εξαιρετική δουλειά που παρουσίασαν όπως τόνισε η εκπρόσωπος της επιτροπής κυρία Πετεινού καθώς η θεματολογία και η παρουσίαση ήταν πολύ υψηλού επιπέδου.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2500-2246.