Αρχική Τελευταία Νέα 3ο Φεστιβάλ «ΘΑΛΑΣΣΑ 2023»: Μια μοναδική ολοήμερη εμπειρία αφιερωμένη στη θάλασσα

3ο Φεστιβάλ «ΘΑΛΑΣΣΑ 2023»: Μια μοναδική ολοήμερη εμπειρία αφιερωμένη στη θάλασσα

To Φεστιβάλ «ΘΑΛΑΣΣΑ 2023» επιστρέφει με ένα ανανεωμένο και πλούσιο πρόγραμμα. Το 3ο Φεστιβάλ «ΘΑΛΑΣΣΑ 2023 – ζήσε τη θάλασσα, γνώρισε την Ναυτιλία» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ στο Πολυλειτουργικό Παραθαλάσσιο Πάρκο (Μόλος Λεμεσού). Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Λεμεσού και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και υπόσχεται για ακόμα μια χρονιά με τις δράσεις και τις εκδηλώσεις να φέρει το κοινό πιο κοντά στη θαλάσσια κουλτούρας.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα 16 Μαΐου στο Δημοτικό Μέγαρο, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και οι στόχοι του Φεστιβάλ. Όπως έχει αναφερθεί σκοπός της όλης διοργάνωσης είναι η καλλιέργεια της ναυτιλιακής και θαλάσσιας κουλτούρας στην Κοινωνία των Πολιτών, καθώς και η ανάδειξη της θάλασσας ως τρόπου ζωής, ψυχαγωγίας, άθλησης, επιλογής σπουδών και επαγγελμάτων. Μέσα από την ολοήμερη εμπειρία του Φεστιβάλ «ΘΑΛΑΣΣΑ 2023», δίνεται η ευκαιρία στο κοινό και κυρίως στη νέα γενιά να ενημερωθεί για την προσφορά της Θάλασσας και της Γαλάζιας Οικονομίας.

«Η Λεμεσός έχει μια σχέση με τη θάλασσα 4000 χρόνων, όση και η ζωή της ίδιας της πόλης μας από την Αρχαία Αμαθούντα μέχρι σήμερα. Η Θάλασσα διαμόρφωσε την πόλη, διαμόρφωσε την ταυτότητα της, τον πολιτισμό της, την οικονομία της, την εξέλιξη της, τους ανθρώπους της» ανέφερε ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης. «Αυτή τη σχέση της θάλασσας με την πόλη και αντίστροφα, που διαμόρφωσε η ιστορία δια μέσου των αιώνων, έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε και να εξελίξουμε περαιτέρω, μέσα από πολιτικές και δράσεις, και το Φεστιβάλ ΘΑΛΑΣΣΑ αποτελεί ένα όχημα για τη διαμόρφωση και προώθηση των πολιτικών και δράσεων αυτών».

«Το Φεστιβάλ ΘΑΛΑΣΣΑ έχει πλέον καταστεί ετήσιος θεσμός και είναι ένα φεστιβάλ που δεν μπορούσε να λείπει από τη πόλη της Λεμεσού, για αυτό άλλωστε και έτυχε θερμής υποδοχής και αγκαλιάστηκε από τον κόσμο» είπε η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα. Μαρίνα Χατζημανώλη.

Η κα. Χατζημανώλη θέλησε επίσης να ευχαριστήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΘΑΛΑΣΣΑ.  «Οι οργανισμοί αυτοί εμπλέκονται σε θαλάσσιες και ναυτιλιακές δραστηριότητες οι οποίες καλούνται στο πλαίσιο του φεστιβάλ να προβάλουν το δικό τους έργο μέσω συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών με σκοπό την ενημέρωση και την ανάδειξη της σημασίας και της προοπτικής της ναυτιλίας, της γαλάζιας οικονομίας και των λιμένων για την Κύπρο» είπε η κα. Χατζημανώλη κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ για ενημέρωση μαθητών και άλλων ενδιαφερόμενων για τις ναυτικές σπουδές.

Την τελετή έναρξης των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στις 11 το πρωί. Κατά την την τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά διέλευση σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού, της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών καθώς και ρυμουλκού της VTS Vasiliko Terminal.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα διοργανωθεί Αγώνας Δρόμου αφιερωμένος στους Ναυτικούς με το μήνυμα «Τρέχουμε για τους Ναυτικούς που μεταφέρουν τον κόσμο σε εμάς», ο οποίος διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία εργαζομένων στον τομέα Μεταφορών, ITF. Η εκκίνηση του αγώνα θα γίνει στις 9 το πρωί.

Ακόμα, θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Relax Cruises, 5 δωρεάν κρουαζιέρες διάρκειας 40 λεπτών, με εκκίνηση από το Παλιό Λιμάνι, με την πρώτη να ξεκινάει στις 2 το μεσημέρι και την τελευταία στις 6 το απόγευμα. Στις 4 το απόγευμα θα διεξαχθούν 3 Αγώνες Jetski Race από το Limassol Jetski Club αλλά και επίδειξη με Fly board.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχει ξυλοπόδαρος για ψυχαγωγία των μικρών μας φίλων από τις 4 το απόγευμα ενώ παιδικές δραστηριότητες θα διεξάγονται συγκεκριμένες ώρες.

Το φεστιβάλ θα κλείσει με την συναυλία του Κώστα Μακεδόνα στην πλατεία του Παλιού Λιμανιού στις 8:30 το βράδυ. Την συναυλία θα ανοίξει στις 8 μουσικό πρόγραμμα με μέλη του Συνόλου Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Λεμεσού «Μάριος Τόκας» υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Παραδοσιακής Μουσικής κ. Αντρέα Χριστοδούλου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ «ΘΑΛΑΣΣΑ 2023» θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Λεμεσού και του Υφυπουργείο Ναυτιλίας.