Αρχική BusinessNews Τέλος στο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ όπως το ξέρουμε – Τι αλλάζει...

Τέλος στο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ όπως το ξέρουμε – Τι αλλάζει και πότε?!

Ως τις 4 Απριλίου θα… ζήσει το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, έτσι όπως το ξέρουμε. Τη θέση του θα πάρει ένα νέο χαρτονόμισμα, για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το δεύτερο εξάμηνο του 2016 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία περίπου 353.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ, δηλαδή σημειώθηκε ελαφρά αύξηση συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2016 και μείωση κατά 20,7% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Από τότε που εκδόθηκε η πρώτη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ, το Ευρωσύστημα – δηλ. η ΕΚΤ και οι 19 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ – παροτρύνει τους πολίτες να ελέγχουν προσεκτικά τα τραπεζογραμμάτια που λαμβάνουν. Τα γνήσια τραπεζογραμμάτια μπορούν να αναγνωρίζονται χάρη στην απλή μέθοδο των τριών ελέγχων (‘έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία’) που περιγράφεται στην ενότητα του δικτυακού τόπου της ΕΚΤ για το ευρώ, καθώς και στους δικτυακούς τόπους των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, θα υπάρχουν διαφορές μεταξύ του παλιού και του νέου χαρτονομίσματος των 50 ευρώ, όπως για παράδειγμα η αναγραφή της ονομαστικής αξίας, που θα είναι τυπωμένη σε χρώμα σμαραγδί. Τα παλαιά χαρτονομίσματα παραμένουν σε ισχύ και θα ανταλλαχτούν σταδιακά από τις εθνικές τράπεζες των κρατών-μελών.

Θα ακολουθήσει η ανανέωση των χαρτονομισμάτων των 100 και των 200 ευρώ, ενώ καταργείται εντελώς αυτό των 500 ευρώ, το οποίο και θα αποσυρθεί μέχρι το τέλος του 2018. Οι λόγοι που επέβαλαν μια τέτοια απόφαση είναι η καταπολέμηση της χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων και της μαύρης εργασίας. Αρκετοί ωστόσο εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν αυτό θα επιτευχθεί.

Στο διάστημα αυτό παρατηρήθηκαν τα εξής:

● Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2016, το ποσοστό των πλαστών τραπεζογραμματίων των 20 ευρώ αυξήθηκε και το αντίστοιχο ποσοστό των 50 ευρώ μειώθηκε. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί στο 80,3% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.

● Η πλειονότητα (93,6%) των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκαν σε χώρες της ζώνης του ευρώ. Περίπου 5,4% εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και 1% εντοπίστηκε σε άλλα μέρη του κόσμου.

 

Πηγή: Ergasianews/Cnn.gr