Οι άδειες σε πύργους στη Λεμεσό αλλά και σε άλλες περιοχές της Κύπρου βρίσκει την κυβέρνησει να προωθεί υποχρεωτική διεξαγωγλη ερευνών για αδειοδότηση τους.
Ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου αναφέρει ότι το θέμα της ανέγερσης νέων πολυώροφων ψηλών κτηρίων εμπίπτει στο πλαίσιο της αδειδότησης της ανάπτυξης και ρυθμίζεται από τον περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο, καθώς και από τον περί Ρύθμισης Οδών και Οικοδομών Νόμο.
Αναφέρει ότι στο πλαίσιο του περί Ρύθμισης Οδών και Οικοδομών Νόμου (Κεφ. 96), καθίσταται υποχρεωτική η εφαρμογή, από την 1η Ιανουαρίου 2012, όλης της σειράς των Ευρωκωδίκων.
Οι εν λόγω τεχνικοί κώδικες είναι Ευρωπαϊκά πρότυπα, τα οποία διέπουν το σχεδιασμό των κατασκευών, δηλαδή τη δημιουργία κατάλληλου υπολογιστικού μοντέλου και τη διεξαγωγή υπολογισμών και ελέγχων έναντι αντοχής και ανθεκτικότητας, σε διάφορα είδη φορτίσεων (συμπεριλαμβανομένων και των σεισμικών δράσεων), για την ανέγερση νέων, καθώς και για τη στερέωση/συντήρηση υφιστάμενων κατασκευών (θεμελιώσεων, έργων αντιστήριξης πρανών, κτηρίων, γεφυρών, ειδικών κατασκευών κ.λπ.).
Ο σχεδιασμός με βάση τους Ευρωκώδικες καλύπτει και τα πολυώροφα ψηλά κτήρια.
Επισημαίνεται ότι μεταξύ των Ευρωκωδίκων περιλαμβάνεται και ο Ευρωκώδικας 8, μαζί με τα Προσαρτήματα του, που είναι ο κατ’ εξοχήν αντισεισμικός κώδικας των κατασκευών και είναι πληρέστερος και πολύ πιο αποτελεσματικός και επαρκής από τον προγενέστερο Κυπριακό Σεισμικό Κώδικα που ίσχυε μέχρι το τέλος του 2011.
«Αξίζει να σημειωθεί ότι η σειρά των Ευρωκωδίκων είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης έρευνας και συζήτησης στην Ευρώπη, που διεξήχθη μεταξύ ακαδημαϊκών και επαγγελματιών, καθώς και των πολλών παρατηρήσεων που έγιναν, επί δεκαετίες, σε αστοχίες σε κατασκευές, λόγω διαφόρων συνδυασμών φορτίσεων (περιλαμβανομένων και των σεισμικών φορτίσεων). Ψηλά πολυώροφα κτήρια, αντίστοιχου ύψους με αυτά που έχουν ανεγερθεί στην Κύπρο, βρίσκονται και σε άλλες σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης και κυρίως της νότιας Ευρώπης, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η νότια Γαλλία και η Ισπανία», τονίζεται.
Στην προσπάθεια του υπουργείου εσωτερικών να καταστήσει τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες εξετάζουν αιτήσεις για έκδοση πολεοδομικής άδειας ή άδειας οικοδομής, ακόμη πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές, στο στάδιο εξέτασης αιτήσεων, με στόχο την διασφάλιση της ασφάλειας των χρηστών, καθώς και της ανθεκτικότητας και της ποιότητας στα πολυώροφα ψηλά κτήρια, στο παρόν στάδιο προωθείται η ετοιμασία υπουργικού διατάγματος, με το οποίο να καθίσταται, μεταξύ άλλων, υποχρεωτική η υποβολή εδαφολογικής/γεωλογικής και γεωτεχνικής έρευνας και μελέτης, σε περιπτώσεις που αφορούν προτιθέμενη ανέγερση ψηλού κτηρίου ή υλοποίηση έργου σε περιοχή με προβληματικά εδάφη.