Αρχική Πρόταση Zero Waste Beach: Μάζεψαν σε τριάντα λεπτά 865Kg σκουπίδια!

Zero Waste Beach: Μάζεψαν σε τριάντα λεπτά 865Kg σκουπίδια!

ΠΕΝΤΕ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΒΥΘΟΥ ΕΝΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

  • Ο προγραμματισμός ΑΚΤΗΣ και Coca-Cola περιλαμβάνει καθαρισμούς βυθού και ακτών σε Λεμεσό, Πάφο, Αγία Νάπα και Πρωταρά
  • Άλλοι 50 κάδοι ανακύκλωσης PMD τοποθετήθηκαν σε παράκτιες περιοχές της Πάφου

 

Σκουπίδια συνολικού βάρους 865 κιλών συνέλεξαν από τον βυθό και την ακτή του Sirena Bay στον Πρωταρά, 25 εθελοντές του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και του καταδυτικού οργανισμού «Ι DIVE» το Σάββατο 31 Αυγούστου.

Η δράση αυτή κατά της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης εντάσσεται στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος «Zero Waste Beach», που υλοποιούν το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και η Coca-Cola στην Κύπρο με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος Coca-Cola στην Ατλάντα, και το οποίο εκτείνεται σε πέντε άξονες. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στοχεύει στη μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν σε παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές του νησιού, στην προώθηση καινοτόμων και βιώσιμων πρακτικών σε παραθαλάσσιες επιχειρήσεις τοπικές αρχές και το κοινό ευρύτερα, στην πραγματοποίηση ετήσιων εκστρατειών καθαρισμού, στον εντοπισμό και παράλληλα στην καταγραφή ανακυκλώσιμων αποβλήτων που παράγουν οι παράκτιες επιχειρήσεις.

Ο καθαρισμός στο Sirena Bay διήρκεσε τριάντα λεπτά και συνολικά συγκεντρώθηκαν από τους εθελοντές 1000 τεμάχια σκουπιδιών, βάρους 865KG. Στον προγραμματισμό της ΑΚΤΗΣ και της  Α/φοι Λανίτη είναι η πραγματοποίηση άλλων πέντε ταυτόχρονων καθαρισμών βυθού και ακτών σε Λεμεσό, Πάφο, Αγία Νάπα και Πρωταρά. Σημειώνεται ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 18 καθαρισμοί ακτών, πέντε καθαρισμοί βυθού, με τη συμμετοχή 520 εθελοντών και 17 τοπικών αρχών, ενώ συγκεντρώθηκαν συνολικά 18.900 τεμάχια σκουπιδιών, το βάρος των οποίων ξεπέρασε τον 1.5 τόνο.

Η πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ Ξένια Λοϊζίδου στάθηκε από την πλευρά της στα αποτελέσματα των καθαρισμών ακτών και βυθού που πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής, τα οποία καταδεικνύουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. «Τα σκουπίδια που κατέκλεισαν τις κυπριακές θάλασσες έχουν χερσαία πηγή και την ευθύνη έχει ο άνθρωπος. Εμείς δημιουργούμε το πρόβλημα αυτό και μόνο εμείς μπορούμε να το λύσουμε, είτε μέσα από την εθελοντική δράση, είτε εντάσσοντας στην καθημερινότητά μας υπεύθυνες απέναντι στο περιβάλλον πρακτικές».

Όπως είναι γνωστό, η υποστήριξη του Προγράμματος από το Ίδρυμα της Coca-Cola, εντάσσεται στο πλαίσιο του οράματος της Coca-Cola για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα». Το πρόγραμμα ενίσχυσε φέτος με μέρος των εσόδων του το μπουκάλι της Coca-Cola και της Coca-Cola Zero. Συγκεκριμένα, η Coca-Cola συνεισέφερε το καλοκαίρι, το 15% των καθαρών εσόδων από τις πωλήσεις του συλλεκτικού γυάλινου μπουκαλιού για τον καθαρισμό δέκα παραλιών και των βυθών τους, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το «Zero Waste Beach».

Πέρα από τους καθαρισμούς βυθού και ακτών, στο πλαίσιο του προγράμματος τοποθετήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο άλλοι πενήντα κάδοι ανακύκλωσης PMD στην Πάφο. Ειδικότερα, οι κάδοι τοποθετήθηκαν σε δύο παραλιακούς πεζόδρομους, οι 25 στο δήμο Γεροσκήπου και άλλοι 25 στην κοινότητα Κισσόνεργας. Άλλοι 50 κάδοι είχαν τοποθετηθεί πέρυσι σε άλλες περιοχές της Πάφου.

Στόχος είναι η συλλογή πλαστικών μπουκαλιών/δοχείων, μεταλλικών και χάρτινων συσκευασιών που θα μεταφέρονται στο Πράσινο Σημείο στο ΧΥΤΑ Πάφου, όπου θα γίνεται διαχωρισμός και καταγραφή τους ανά πηγή, από τα μέλη του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ.

Η τοποθέτηση των κάδων ανακύκλωσης PMD σε παραλιακούς πεζόδρομους και δημόσιους παράκτιους χώρους, στόχο έχει να ενθαρρύνει την τοπική κοινωνία και τις τοπικές αρχές να δώσουν έμφαση στη συλλογή και ανακύκλωση πλαστικών σκουπιδιών και να βελτιώσουν τις υποδομές για τη συλλογή τους, αναπτύσσοντας παράλληλα δράσεις με στόχο τη μείωση της χρήσης τους.

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Α/φοι Λανίτη Κάλια Πατσιά, υπογράμμισε σε δήλωσή της ότι οι δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του «Zero Waste Beach» συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο τόνισε τη σημασία της υιοθέτησης υπεύθυνων πρακτικών από όλους, τις τοπικές αρχές, τις παράκτιες επιχειρήσεις αλλά και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. «Η προσπάθειά μας φέτος εστιάζει στην περαιτέρω ενίσχυση του Δικτύου Υπεύθυνων Επιχειρήσεων με ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις που εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές για να συμβάλουν στη μείωση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης. Ήδη έχουμε φθάσει στις 183 συμμετοχές στο Δίκτυο και προσβλέπουμε σε περαιτέρω επέκτασή του».