Το ιστορικό Φυτίδειο Αθλητικό Κένρο ΓΣΟ ξαναζωντανεύει! Αυτός ο ιστορικός χώρος, ο γεμάτος με τις ωραιότερες αθλητικές αναμνήσεις για τους Λεμεσιανούς, ξαναμπαίνει στη ζωή μας, και γίνεται μέρος της καθημερινότητας και της ιστορίας της πόλης.
Σήμερα, στην παρουσία θρύλων του ποδοσφαίρου και του κλασσικού αθλητισμού, εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση των έργων αναβάθμισης του ΓΣΟ, που περιλαμβάνει τους εξωτερικούς αθλητικούς χώρους και την πλατεία. Από σήμερα τα τρία γήπεδα, ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τένις, θα είναι καθημερινά ανοικτά για να αθλούνται φοιτητές και δημότες της Λεμεσού.
Για μια ιστορική μέρα, μίλησε κατά την τελετή εγκαινίων ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης. «Από σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για το ΓΣΟ. Ξεκινά μια νέα αποχή για τη σχέση του Δήμου Λεμεσού με το ΤΕΠΑΚ. Μια σχέση που θα βασίζεται στη σύζευξη του πανεπιστημιακού αθλητισμού με τον κοινωνικό αθλητισμό» είπε.
Πριν ακριβώς 3 χρόνια, στις 2/12/2019, υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ ΚΟΑ-Δήμου Λεμεσού και ΤΕΠΑΚ, με την οποία ο ΚΟΑ, ως ιδιοκτήτης του Αθλητικού Κέντρου ΓΣΟ, παραχώρησε δικαίωμα χρήσης του χώρου στο Δήμο και στο ΤΕΠΑΚ. Η συμφωνία αυτή προικοδοτήθηκε από την Κυβέρνηση με το ποσό του 1.5 εκατομμυρίου ευρώ. Το ΤΕΠΑΚ θα διαχειρίζεται τις αθλητικές υποδομές για χρήση από τους φοιτητές του αλλά και από τους πολίτες της Λεμεσού. Ο Δήμος Λεμεσού αναλαμβάνει τη διαχείριση όλων των άλλων χώρων, συμπεριλαμβανομένου και του νέου Αθλητικού Μουσείου ΓΣΟ.
Στο στόχο να αναβαθμισεί η φοιτητική εμπειρία, μίλησε από την πλευρά του ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθητηγής Παναγιώτης Ζαφείρης. «Δίνει και το μήνυμα ότι το ΤΕΠΑΚ και η πανεπιστημιακή του κοινότητα είναι μέρος της πόλης και στην προσπάθεια της πόλης και εμάς για μια βιώσιμη ανάπτυξη του χώρου που ζούμε. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, περάσαμε προβλήματα και εμπόδια και είμαι σίγουρος θα αντιμετωπίσουμε αντίστοιχα στην πορεία, αλλά θεωρώ ότι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ως ΤΕΠΑΚ θα είμαστε δίπλα με το Δήμο και τον ΚΟΑ για να συμπληρωθεί το έργο».
Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε μια μέρα ευλογημένη. «Μπράβο σε όλους που έχουν συμβάλει στην επανεκίνηση του ΓΣΟ και δεν θα μπορούσε αυτή η μέρα να εμπλουτιστεί περισσότερο παρά με τους θρύλους του αθλητισμού της Λεμεσού που βρίσκονται μαζί μας. Ο ΚΟΑ σαν ιδιοκτήτης του χώρου συνέβαλε ενεργά μαζί με το Δήμο Λεμεσού και το ΤΕΠΑΚ στην αναβάθμιση του παλιού Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου ΓΣΟ» είπε.
Σε μερικές βδομάδες προκηρύσσονται οι προσφορές για τα κτήρια γυμναστικής του ΤΕΠΑΚ, το Μουσείο Αθλητικής Ιστορίας του ΓΣΟ και θα ακολουθήσουν οι προσφορές για το εστιατόριο που βρίσκεται πάνω στη γέφυρα. «Σκοπός της δημιουργίας του Μουσείου είναι η κατανόηση της αξίας του κλασσικού αθλητισμού και του ποδοσφαίρου από το ευρύτερο κοινό, μέσω της συλλογής, διατήρησης, καταγραφής και τεκμηρίωσης της ιστορίας του αθλητισμού καθώς και η προαγωγή του
αθλητισμού σε άτομα όλων των ηλικιών» είπε ο Δήμαρχος Λεμεσού. Πρόκειται για ένα μουσείο «ζωντανής ιστορίας» που θα δίδει την ευκαιρία στο κοινό για διαδραστικά σχεδιασμένη περιπλάνηση, μέσα από την οποία θα έρχεται σε επαφή με την πορεία του αθλητικού πνεύματος της Λεμεσού και της Κύπρου όπως αυτό εκφράστηκε και υλοποιήθκε από άτομα και οργανισμούς.