Αρχική Τελευταία Νέα ΝΕΡΕΚ Λεμεσού: Η Ιστορία του Αρμένικου Σχολείου

ΝΕΡΕΚ Λεμεσού: Η Ιστορία του Αρμένικου Σχολείου

Στο Σύνταγμα της Κύπρου οι Αρμένιοι, οι Λατίνοι και οι Μαρωνίτες  αναγνωρίζονται ως θρησκευτικές ομάδες. Το 1960 μετά από δημοψήφισμα οι ομάδες αυτές επέλεξαν να ενταχθούν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα απορρίπτοντας την Τουρκοκυπριακή. Τα μέλη αυτών των ομάδων έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία ως ισότιμοι πολίτες. Επιπλέον έχουν αντιπροσώπους στην Βουλή που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, παρίστανται, όμως, στις συνεδριάσεις χωρίς να συμμετέχουν στις συζητήσεις του Σώματος.

Η Αρμένικη Κοινότητα προϋπήρχε από την Βυζαντινή περίοδο και κατά περιόδους αυξάνεται και μειώνεται σύμφωνα με τους κατακτητές και το τι συνέβαινε στο νησί.  Σημαντική αύξηση υπήρξε κατά την περίοδο των απελάσεων, των σφαγών και της Γενοκτονία που διέπραξαν οι Οθωμανοί και οι Νεότουρκοι (1894-1896, 1909 και 1915-1923).

Σημαντική περίοδος υπήρξε και η Αγγλοκρατία όπου η Αρμένικη Κοινότητα εδραιώθηκε στην κοινωνία ιδρύοντας συλλόγους, χορωδίες, ομάδες προσκόπων, αθλητικές ομάδες, μουσικά σύνολα, εκκλησίες, κοιμητήρια και σχολεία, συμπεριλαμβανομένου του και περίφημου Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Μελκονιάν.

Από το Δεκέμβρη του 2002 η Αρμένικη γλώσσα αναγνωρίστηκε ως μειονοτική γλώσσα της Κύπρου από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Περιφερειακών ή Μειονοτικών Γλωσσών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Γι’ αυτό η εκπαίδευση, θεωρείται πρώτιστο μέλημα της κοινότητας καθώς προσπαθεί να διατηρεί τα σχολεία της στην Κύπρο σε Λεμεσό, Λευκωσία και Λάρνακα.

Όπως και στις άλλες πόλεις έτσι και στην Λεμεσό τα σχολεία (1 σε κάθε επαρχία) από το 1972 ονομάζονται «Ναρέκ», εις μνήμην του μοναχού, θεολόγου και φιλόσοφου Γρηγόριου του Ναρεκηνσίου. Τα μέλη της σχολικής επιτροπής διορίζονται από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Αρμενικής κοινότητας ενώ οι εκπαιδευτικοί διορίζονται από τη σχολική επιτροπή εκτός από τον/την εκπαιδευτικό της Ελληνικής γλώσσας.

Το πρώτο αρμενικό σχολείο στη Λεμεσό ιδρύθηκε το 1928 και αντικαταστάθηκε από ένα άλλο το 1951. Πλέον λειτουργεί με καινούργιες εγκαταστάσεις στην οδό Βασίλη Μιχαηλίδη (κοντά στο Παττίχειο) δίπλα από την Αρμένικη εκκλησία  του Αγίου Kevork. Εγκαινιάστηκε το 2008 από τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια

Πηγή: The Armenians of Cyprus