Αρχική ΤΕΠΑΚ Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Μάθησης United to End FGM (UEFGM)

Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Μάθησης United to End FGM (UEFGM)

Στις 3 Φεβρουαρίου 2017, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Προεδρίας της Μάλτας και της Παγκόσμιας ημέρας για μηδενική ανοχή στον Ακρωτηριασμό των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (ΑΓΓΟ) και της βίας σε σχέση με το φύλο, έγινε η τιμητική επίσημη έναρξη της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας- United to End Female Genital Mutilation. 

Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Μάθησης  United  to  End  FGM (UEFGM) απευθύνεται σε επαγγελματίες που ασχολούνται (άμεσα ή έμμεσα) με τον ΑΓΓΟ- όπως επαγγελματίες της υγείας, λειτουργοί ασύλου και μετανάστευσης, προστασίας του παιδιού, μέσων μαζικής ενημέρωσης αστυνομικοί, δικαστές, κοινωνικοί λειτουργοί, νομικοί, ακαδημαϊκοί, αλλά και φοιτητές και άτομα που κινδυνεύουν όπως γυναίκες και κορίτσια. Η Πλατφόρμα UEFGM είναι ένα διακρατικό πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζεται από μια κοινοπραξία 12 εταίρων και τέσσερις συνεργαζόμενους εταίρους στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). 

Κύριοι Εταίροι

  1. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου – Συντονιστής του Έργου, (Κύπρος)
  2. Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS, Κύπρος)
  3. Family Planning Association (APF, Πορτογαλία)
    1. Italian Association for Women in Development (AIDOS, Ιταλία)
    2. Akina Dada Wa Africa, (AKIDWA, Ιρλανδία)
    3. Foundation for Women’s Health Research and Development (FORWARD, ΗνωμένοΒασίλειο)
    4. INTACT (Βέλγιο)
    5. Group for the Abolition of Female Genital Mutilation (GAMS, Bέλγιο)
    6. Excision, parlons – en! (Γαλλία),
    7. END FGM European Network (Βέλγιο)
    8. Medicos del Mundo, (MDM, Ισπανία)
    9. TERRE DES FEMMES (Γερμανία)

Υποστηρικτικοί Εταίροι

  1. Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Μαίων (ΕΜΑ)
  2. Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταναστών (ΕΝΜW)
  3. Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία (CEPOL)
  4. Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR)

Το έργο συντονίζεται από την Επίκουρη Καθηγήτρια Χριστιάνα Κούτα και την Επιστημονική Συνεργάτιδα Κα Ελίνα Κωφού, Τμήμα Νοσηλευτικής, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Εκτιμάται ότι 500.000 γυναίκες και κορίτσια, που ζουν στην ΕΕ, επηρεάζονται από τον ΑΓΓΟ, ενώ 180.000 γυναίκες και κορίτσια ακόμα διατρέχουν κίνδυνο να τον υποστούν κάθε χρόνο. Για την κάλυψη των αναγκών αυτών των γυναικών και των κοριτσιών, απαιτείται από τα συστήματα ασύλου, φροντίδας υγείας, κοινωνικής υποστήριξης, έννομης τάξης, απονομής δικαιοσύνης, επιβολής του νόμου, εκπαίδευσης και ενημέρωσης/επικοινωνίας των κρατών μελών της ΕΕ να προσφέρουν προσήκουσες και προσιτές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, βασισμένες στη πολιτισμική επάρκεια και στις αρχές ισότητας του φύλου.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.uefgm.org